background branding

Overgewicht onder jongeren neemt toe: hoe kom je écht in beweging?

08072021beweging.jpg

Eén op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar heeft overgewicht, zo meldt het CBS. Bij bijna 7 procent van de jongvolwassenen is zelfs sprake van obesitas. Om overgewicht tegen te gaan, is beweging essentieel. Juist dat doen jongeren volgens het CBS te weinig. Om je een handje te helpen, ging Radar in gesprek met Gonnie Heijgele, podotherapeut en eigenaar van De Bewegings Expert.

Gezondheidsproblemen door te weinig beweging

Het aantal jongeren in deze leeftijdsgroep dat te veel weegt, schommelde de afgelopen jaren wat heen en weer, maar op de langere termijn lijkt wel sprake van een stijging. In 2014 had 21 procent van de 18- tot 25-jarigen overgewicht, in 2022 was dit precies 25 procent, laat het statistiekbureau weten. Verder schrijft het CBS dat een groot deel van de jongeren met overgewicht te weinig beweegt.

"Bewegen is juist van levensbelang", vertelt Heijgele. "Onvoldoende beweging vormt een risico voor onder andere hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes type II, osteoporose, angst, depressie en zelfs dementie." Een belangrijke vuistregel is om jezelf minstens 2,5 uur per week matig in te spannen. Denk hierbij aan wandelen of fietsen.

Vijf tips voor een verandering in leefstijl

Om dit elke week te behalen is voor sommige mensen een verandering in leefstijl nodig. Hier heeft Heijgele vijf tips voor:

1. Breng de hoeveelheid beweging in kaart

"Gebruik een stappenteller of app om je gezette stappen bij te houden", aldus Heijgele. Om aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te voldoen, lijkt het voldoende om 7.000 tot 8.000 stappen per dag te zetten. Dat betekent een half uur lang matig/intensief bewegen. "Ook voor het behalen van gezondheidswinst hoeft er niet aan 10.000 stappen per dag te worden voldaan."

Het aantal stappen dat per dag gelopen moet worden is erg afhankelijk van je gezondheid én leefstijl op dit moment. "Bij een inactief persoon is het lopen van 1.000 stappen extra per dag al een mooi streven." Het advies van Heijgele luidt als volgt: probeer per dag 3.000 stappen te zetten op een matig/intensief niveau en in totaal minstens 7.000 á 8.000 stappen.

2. Maak een productief moment extra productief

De tweede tip van Heijgele gaat over productiviteit. "Combineer je wandeling met dat ene telefoontje dat je nog moet plegen, het luisteren van een audioboek, of het oefenen van je presentatie. Je kunt ook afspreken met die ene vriend(in) die je veel te weinig ziet. Daarnaast kun je ook tijdens een krachttraining een actieve pauze nemen. Dus in plaats van op een bankje blijven zitten, loop je een rondje."

3. Ga lopend of fietsend naar je werk 

Daarnaast is de reis naar je werk een perfect moment om meer te bewegen. "Ga fietsend of lopend naar je werk, vrienden, de supermarkt of een andere bestemming. Zo heb je meteen wat beweging meegepakt!' 

4. Vroeger opstaan en wandelen

Heijgeles vierde tip is om twintig minuten eerder op te staan en direct te gaan wandelen. "Zo begin je de dag actief en voel je je al fris voor je gedoucht hebt."

5. Klassieker: negeer de lift! 

"Pak waar het kan de trap in plaats van de lift. Ontloop ook letterlijk de roltrap door de klassieke trap te nemen. Sla een trede over om je billen en bovenbenen extra te trainen."

Hoe maak je van bewegen een gewoonte?

"Het duurt helaas bijna 66 dagen voordat iets een gewoontepatroon wordt", vertelt Heijgele. "Het belangrijkste wat ik mensen dan ook altijd meegeef is om klein te beginnen, op een vaste dag. Als je uit het niets vijf dagen per week een uur wil gaan sporten, dan is de kans klein dat men dat volhoudt niet zo groot. Begin eerst met één keer per week te sporten op een vaste dag. "

Hou een doel voor ogen

Een belangrijke motivator voor jezelf, is het opstellen van een concreet doel. "Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven voor een hardloopwedstrijd. Als deze ook nog eens geld kost dan wordt de stok achter de deur groter om te gaan hardlopen", zegt Heijgele. "Als je dan afvalt en een betere conditie krijgt, wordt de motivatie om door te zetten groter."

Bronnen: ANP, Gonnie Heijgele