background branding

Goedkope zonnepanelen

Zonnepanelen worden tegenwoordig soms voor dumpprijzen aangeboden. Handige ondernemers spelen daarop in: het aantal aanbieders is de laatste jaren vertienvoudigd. Maar daardoor verdwijnt de controle op garanties en kwaliteit.

Bedrijfjes die in de markt springen met superaanbiedingen van obscure Chinese panelen gaan net zo snel weer failliet. Het gevolg: de klant kan fluiten naar service en garantie. Radar laat zien waar de valkuilen in deze markt zitten.

Met zo'n 3.000 euro kun je je woning energieneutraal maken met zonnepanelen. Erg aantrekkelijk, en je kan je investering in zo'n tien jaar terugverdienen. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee. Maar hoe kies je in het overweldigende aanbod de juiste aanbieder? En wat als er in die 10 jaar iets mis gaat met de panelen?

Jan Triel kocht 2 jaar geleden een complete installatie voor een bedrag van 4.500 euro. Plotseling knapte afgelopen voorjaar een van de panelen. Het paneel lag aan gruzelementen en er waren brandvlekken te zien. Jan Triel dacht dat er niets aan de hand was, hij had immers garantie. Zijn leverancier bleek echter failliet en het bedrijf dat de boel had overgenomen leek ook niet zoveel voor hem te doen. Triel heeft per brief zelf maar contact opgenomen met de fabrikant in China, maar dat heeft niets opgeleverd. Uiteindelijk heeft Triel het paneel zelf maar vervangen om nog wel het beloofde rendement te halen.Lex Schiebaan, adviseur op het gebied van zonnepanelen is niet verbaasd. De markt is in Nederland behoorlijk concurrerend. Schiebaan had een installatiebedrijf, maar is hier mee gestopt, omdat hij hier te weinig mee kon verdienen. De marges op zonnepanelen zijn hele klein en panelen worden voor dumpprijzen verkocht. Daarnaast mag iedereen zonnepanelen verkopen, ook de bakker of de slager.

Zonnepanelen aanschaffen? Let hierop

Hoe zorg je er nu voor dat je als koper het kaf van het koren scheidt? Bekijk de tips.

Wil je weten wat de toekomst van zonnepanelen is? Professor Miro Zeman van de TU Delft legt het uit. Zonnepanelen liggen straks niet meer óp je dak, maar zíjn je dak. Bekijk het filmpje.

Of... bouw jij liever je eigen zonnecollector? Hans Scholtze deed het. Lees alles over zijn aanpak en bekijk de video.

Forumreacties

7
  • Door Radar

Zonnepanelen worden tegenwoordig soms voor dumpprijzen aangeboden. Handige ondernemers spelen daarop in: het aantal aanbieders is de laatste jaren vertienvoudigd. Bedrijfjes die in de markt springen met superaanbiedingen van obscure Chinese panelen gaan net zo snel weer failliet. Het gevolg: de klant kan fluiten naar service en garantie. Radar laat zien waar de valkuilen in deze markt zitten. Meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/09-11-2015/goedkope-zonnepanelen/ Maandag 9 november in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door Michelle_L

Grote aantrekkende markt zorgt voor veel bedrijfjes. Toch ook niet alle chinese panelen zijn per definitie slecht gelukkig

  • Door MZw

Geachte Radar-redactie, Ik ben blij dat jullie aandacht besteden aan het onderwerp van zonnepanelen en met name de kwaliteit daarvan. Er moet mij echter iets van het hart; hoe kan het dat jullie met droge ogen zonnepanalen (=stroom) durven te vergelijken met zonnecollectoren (=warmte) zonder daar meer duidelijkheid over te verschaffen anders dan dat de meneer in kwestie die de collector gebouwd heeft ergens mag vermelden dat er warmte wordt geproduceerd. Voor een programma dat zichzelf graag serieus neemt op het gebied van informatievoorziening richting het nederlandse publiek vindt ik dit een gigantische misser. Erger, hoe zullen spelers uit deze branche dit opvatten, hoe zullen ze over jullie denken op het moment dat jullie om tafel moeten gaan en over dit of een aanverwant onderwerp in discussie moeten. Ze zullen, grotendeels terecht, denken dat jullie niet voldoende kennis in huis hebben en/of gemakzuchtig met het onderwerp omgaan.