RADAR+: Zonnepanelen

zonnepanelen_780.jpg

Zo'n 400.000 huizen in Nederland hebben zonnepanelen op het dak. Dat is vier keer zo veel als in 2010. De kans is groot dat dit aantal verder toeneemt. Zonnepanelen zijn een stuk rendabeler dan geld op de bank.

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+

Op je spaarrekening krijg je misschien 0,5 procent rente, terwijl het rendement op zonnepanelen te vergelijken is met 5 procent rente. Je energierekening gaat immers fors omlaag. Om aan het rendement van 5 procent te komen, moet je die besparing wel op je spaarrekening zetten. Volgens Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie, kiezen veel mensen uit financiële overwegingen voor zonnepanelen. 'Daarnaast is er een grote groep bij wie het vooral om het milieu gaat', zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. 'Ook is er een groep die onafhankelijk wil zijn van energieleveranciers en zelf stroom wil opwekken.'

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Misschien ben je gewend om 's nachts de wasmachine en de afwasmachine te laten draaien. Met zonnepanelen doe je dat juist overdag, als de zon schijnt. Dan draait je wasmachine op de energie die wordt opgewekt door je eigen zonnepanelen. Als de panelen meer opleveren dan je zelf gebruikt, gaat de meeropbrengst naar het net. Het financiële voordeel is dat je energierekening omlaag gaat. En dat je voor de stroom die je zelf levert aan het net een vergoeding krijgt van je energieleverancier. Dat is de salderingsregeling.

Is elk dak geschikt voor zonnepanelen?

Meestal wel, zeker daken op het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten. Maar als het dak op het noorden ligt, leveren zonnepanelen ongeveer 40 procent minder energie op dan wanneer het dak op het zuiden ligt. 'Dan kun je waarschijnlijk beter je woning goed isoleren', zegt Stolk. Ook bij een dak waar veel schaduw op valt van bomen, van een dakkapel of van het dak van de buren, is het de vraag of zonnepanelen interessant zijn. Ook zijn niet alle dakbedekkingen geschikt voor zonnepanelen.

Mag je zomaar zonnepanelen plaatsen?

Als je in een monumentenpand woont of als je huis onder het beschermd dorps- of stadsgezicht valt, kun je het beste contact opnemen met de gemeente. Doorgaans heb je in dit soort situaties een vergunning nodig. Maar voor een normale woning is volgens Stolk geen omgevings­vergunning nodig.

Zonnepanelen bij een huurhuis?

'Maak goede afspraken', adviseert Stolk. Als een huurder zonnepanelen wil plaatsen, heeft hij schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Maar het is verstandig om ook vast te leggen wat er gebeurt als je na een paar jaar verhuist. Neem je de zonnepanelen dan mee? Of neemt de verhuurder ze over? Het kan ook zijn dat de verhuurder zonnepanelen plaatst. Als huurder heb je daar profijt van, want je energierekening gaat omlaag. Maar omdat het huis dan een beter energielabel krijgt, gaat de huur waarschijnlijk omhoog. Meer informatie over zonnepanelen op huurhuizen vind je bij de Woonbond. Hier vind je ook een modelcontract voor de afspraken met de huisbaas.

Vind een goede leverancier voor je zonnepanelen

'Kies een leverancier die een vakopleiding heeft gevolgd of het keurmerk Zonnekeur heeft', adviseert Stolk. Een overzicht van erkende leveranciers vind je op qbisnl.nl. Hoe weet je of de leverancier een eerlijk advies geeft? Hij heeft er immers belang bij dat je zonnepanelen aanschaft. Volgens Stolk valt dat wel mee. 'Ik heb zelf een installateur gehad die mij zonnepanelen afraadde. Mijn dak ligt op het noorden en er is een dakkapel die voor schaduw zorgt.' Bij sommige installateurs kun je een verzekering afsluiten die opbrengstgarantie biedt. Als de panelen minder opleveren, krijg je het verschil vergoed.

Bekijk de uitzending: Goedkope zonnepanelen

Op de website van Milieu Centraal staat waar je op kunt letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Bijvoorbeeld of de aanbieder vermogensgarantie geeft. Dan mag je erop vertrouwen dat bijvoorbeeld na 25 jaar nog 80 procent van het vermogen gegarandeerd is. Volgens Stolk voldoen alle zonnepanelen aan Europese kwaliteitseisen en worden er in Nederland geen slechte zonnepanelen verkocht. Sinds 2014 doen de Stichting Monitoring Zonnestroom en de Universiteit Utrecht onder duizenden Nederlandse eigenaren onderzoek naar de werking van zonnepanelen. De resultaten zijn goed tot zeer goed.

Zonnepanelen kopen? Lees deze tips

Blijft de salderingsregeling zonnepanelen bestaan?

Vaak produceren zonnepanelen stroom op een moment dat jij zelf geen stroom gebruikt. Overdag, als je bijvoorbeeld op je werk bent. Die stroom wordt dan niet gebruikt door jou, maar geleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent deze levering met de stroom die jij afneemt van het net. Dit heet salderen. Het energiebedrijf betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als jij betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Dat is gemiddeld 20 cent per kWh. Deze salderingsregeling blijft in elk geval tot 2020 bestaan.

Salderen heeft wel een maximum: als je jaarlijks via je zonnepanelen meer stroom aan het net levert dan je zelf afneemt van het net, krijg je een lagere vergoeding voor het overschot dat je produceert. Deze zogeheten teruglever- vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen 3 en 11 cent per kWh. In 2020 beslist het kabinet of de salderingsregeling blijft bestaan, of dat er iets anders voor in de plaats komt. Of niets anders. Volgens Milieu Centraal zijn zonnepanelen dan nog steeds rendabel. Stolk: 'Je kunt de geproduceerde stroom ook gebruiken om je huishouden meer op elektriciteit te laten functioneren. Denk bijvoorbeeld aan koken op inductie en een warmtepomp laten installeren voor de verwarming en warm water. Of overweeg een (deels) elektrische auto. In dat geval heb je geen salderingsregeling nodig en benut je de stroom van je zonnepanelen helemaal zelf.'

Zonne-energie: een rendement van 5 procent

Het rendement van zonnepanelen is te vergelijken met 5 procent rente op een spaarrekening. Op het eerste gezicht zie je dat niet. Als je kijkt naar de aanschafkosten van zonnepanelen en je deelt dat bedrag door de kostenbesparing per jaar, zie je dat het in het rekenvoorbeeld wel negen jaar duurt voordat zonnepanelen rendabel zijn. Dat is de terugverdientijd. De kost gaat voor de baat uit. Pas na de terugverdientijd maak je rendement.

Milieu Centraal komt aan een rendement van 5 procent op basis van het feit dat zonnepanelen 25 jaar meegaan. Ook gaan ze ervan uit dat de prijzen van gas en elektriciteit zeer matig stijgen. En dat je het geld dat je bespaart op energie op je spaarrekening zet. Milieu Centraal rekent voor wat er gebeurt als je geen zonnepanelen aanschaft en je geld op de bank laat staan. En wat er gebeurt als je investeert in zonnepanelen. Zo komen ze op een rendement dat vergelijkbaar is met 5 procent rente op een spaarrekening. Als de energieprijzen meer stijgen dan de matige prognose van Milieu Centraal, is het rendement op zonnepanelen hoger dan 5 procent.

Dit leveren zonnepanelen op

Op de site van Milieu Centraal kun je eenvoudig zelf berekenen wat zonnepanelen in jouw situatie opleveren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Lente 2017, nummer 2

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl