background branding

Geld terug voor teruggeroepen medicijnen?

Eens in de zoveel tijd komt er weer een bericht voorbij over een medicijn dat terug wordt geroepen. Zoals vorig jaar de bloeddrukverlager Valsartan en afgelopen week een groot deel van de maagzuurremmer ranitidine. Wat kun je verwachten in de apotheek bij een terugroepactie? En hoe zit het met de kosten van het mogelijk vervuilde middel dat je inlevert? Krijg je de kosten van het vervangende middel vergoed?

Ranitidine teruggeroepen

Afgelopen week hebben betrokken registratiehouders besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het middel Ranitidine terug te roepen. Er zit mogelijk een vervuiling met NDMA in, wat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Wat doet de apotheek als je de vervuilde medicijnen moet inleveren? Hoe zit het met de kosten van het vervangende middel?

Recall medicijnen

Gerben Klein Nulent, voorzitter apothekersorganisatie KNMP schuift bij ons aan. 'Als je een doosje geneesmiddelen in de vrije verkoop hebt gehaald, dus een geneesmiddel wat niet receptplichtig is, dan krijg je je geld terug. Bij verzekerde zorg ligt dat anders, want dan is er een driehoeksrelatie van apotheker, patiënt en de zorgverzekeraar, met wie de patiënt een contract heeft. De kosten van het teruggebrachte medicijn en van het nieuwe middel worden verrekend met de zorgverzekeraar. In de praktijk komt er geen betaling aan te pas, want dit wordt administratief tussen apotheker en zorgverzekeraar geregeld. Normaliter geldt de regel bij maagbeschermers: de eerste keer zelf betalen.'

De apothekersorganisatie heeft vorige week een advies onder de leden gecommuniceerd om de vervolguitgifte, het nieuwe vervangende middel, eenmalig te kunnen laten declareren. 'Dit loopt via de verzekeraar. Ben je over je eigen risico heen? Dan hoor je er niks meer van. Ben je niet door je eigen risico heen? Dan krijg je als nog een nota', vertelt KNMP.

Forumreacties

2
  • Door Radar

Het komt weleens voor dat een medicijn wordt teruggeroepen. Wat kun je dan verwachten in de apotheek bij een terugroepactie? En hoe zit het met de kosten van het mogelijk vervuilde middel dat je inlevert? Krijg je de kosten van het vervangende middel vergoed? Maandag 21 oktober in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO1

  • Door Hans8008

Zag daarnet de laatste Radar uitzending mbt. de Ranitidine terugroepactie. Zelf krijg ik al meer dan 5 jaar Ranitidine voorgeschreven van de huisarts. Wat mij nu weer verbaast zijn twee dingen: 1) De arts weigert mij informatie te geven over de NDMA ( welke kankerverwekkend zou zijn) en gooit de verantwoordelijkheid over de muur naar de apotheker. 2) In de uitzending was geen enkele aandacht voor het feit dat mensen zoals ik, die het al heel lang gebruiken, zich misschien zorgen maken over hun gezondheid. Vragen zoals vanaf wanneer zit die NDMA in Ranitidine. Welke kankersoorten kan het veroorzaken, waar moeten we op letten. Kan NDMA gemeten worden in het lichaam. Je weet wel; wie, wat, waar, wanneer en hoe. Enz. enz. enz. Jammer dat het alleen maar ging over de geldelijke vergoedingen. O, ja.Ik vind het ook niet leuk dat de radar.avrotros.nl site mij verplicht allerlei cookies te accepteren. Dat is toch niet nodig. We verzuipen zo langzamerhand in de koek met z'n allen.