Geld terug voor teruggeroepen medicijnen? - reactie ministerie VWS

min-VWS-reactie-uitz-24-9-2018-780.jpg

Naar aanleiding van het Radar-item over het terugroepen van medicijnen heeft minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de volgende reactie gegeven:

'Veilig gebruik van medicijnen staat voorop. Medicijnen moeten daarom aan wettelijke, strenge kwaliteitseisen voldoen. Als dat niet het geval is dan moet de fabrikant (vergunninghouder) dat medicijn uit voorzorg uit de handel nemen. Na overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is dat bij medicijnen met ranitidine ook onlangs gebeurd. De verantwoordelijke fabrikanten hebben de vervuilde medicijnen teruggeroepen. Patiënten zijn opgeroepen om het medicijn terug te brengen naar de apotheek en zij krijgen dan kosteloos een vervangend medicijn mee. Zowel de apotheek als de patiënt zijn niet verantwoordelijk voor de bijkomende kosten, bijvoorbeeld de kosten van een apotheek voor het afleveren van een medicijn. De fabrikant (of leverancier) kan hier door een apotheek op worden aangesproken. Deze kosten mogen dus niet in rekening worden gebracht bij de patiënt of met het eigen risico worden verrekend. De patiënt mag hier absoluut niet de dupe van worden.

Ik vind het onacceptabel als patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daarom vindt op mijn uitnodiging binnenkort een gesprek plaats met de betrokken partijen om dit zo snel mogelijk praktisch op te lossen.'