Geen extra ruimte in energieplafond voor chronisch zieken

22-10-29-chronisch-ziek-energie-prijsplafond-50657178_s.jpg

Hoewel mensen met chronische ziektes soms veel energie verbruiken vanwege hun ziekte, past het kabinet het energieprijsplafond niet aan voor hen. In plaats daarvan moeten ze aanspraak maken op bestaande potjes. Maar volgens belangenverenigingen en verschillende gemeentes zit er te weinig geld in die potjes. Dat schrijft NU.nl. 

Sommige mensen zijn afhankelijke van bepaalde medische apparatuur, bijvoorbeeld een dialyseapparaat of elektrische rolstoel. Anderen moeten de temperatuur in huis hoog houden omdat hun lichaam zijn eigen temperatuur niet meer goed kan reguleren. Een nierpatiënt die thuis dialyseert, betaalt daar gemiddeld 240 euro voor - bovenop de al hoge energierekening. Zo stapelt het ene probleem zich op het andere.

'Veel chronisch zieken bij voedselbank'

‘Dat is onaanvaardbaar,’ zegt Illya Soffer, directeur van de koepelorganisatie voor patiëntenverenigingen Ieder(in). ‘Deze mensen leven vaak al jaren rond het bestaansminimum. Voor hen zijn de mogelijkheden om te besparen op. Velen maken al gebruik van de voedselbank.’

Kabinet verwijst naar bijzondere bijstand

Het kabinet laat weten dat mensen met een beperkingen of chronische ziekte aanspraak kunnen maken op de bijzondere bijstand. De toegang daartoe wordt makkelijker gemaakt: normaliter moet je een medische verklaring van een huisarts hebben voor bijzondere bijstand, maar daar wordt een uitzondering voor gemaakt vanwege de huidige energieprijzen.

Hebben gemeenten genoeg geld?

De bijzondere bijstand moet je aanvragen bij je gemeente. Maar tien gemeenten zeggen tegen NU.nl dat ze onvoldoende geld hebben om chronisch zieken te helpen. ‘Voor extra financiële ondersteuning is de gemeente afhankelijk van de stappen die het Rijk gaat nemen. Gemeenten hebben niet de financiële middelen om alle stijgende lasten van inwoners over te nemen’, stelt een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen. Ook Soffer zegt dat gemeenten maar beperkte middelen hebben. ‘De bijzondere bijstand biedt daarom geen zekerheid.’

Hogere zorgtoeslag voor meer mensen

In 2023 komen wel 350.000 meer mensen in aanmerking voor de zorgtoeslag, die bovendien wordt verhoogd met 400 euro op jaarbasis. Daarnaast zegt het ministerie van Volksgezondheid dat het kabinet overlegt met Zorgverzekeraars Nederland om de stroomvergoeding voor chronisch zieken te verhogen. 

Bron: NU.nl