background branding

Prijsplafond energie bekend: wat is er concreet veranderd?

Eindelijk is er meer duidelijkheid over het prijsplafond voor consumenten. Voor gas betaal je binnen het plafond niet meer dan 1,45 euro per kubieke meter en voor stroom 40 eurocent. Deze prijzen gelden tot een bepaalde volumegrens: voor gas maximaal 1200 kuub en elektriciteit 2900 kilowattuur per jaar. Wat betekent dit nieuwe prijsplafond voor de verschillende huishoudens die wij volgen?
 

In de Radar-uitzending van maandag 26 september 2022 berekenden vergelijkingssite Independer voor ons wat het prijsplafond zal betekenen voor vier verschillende consumenten: Ko, Pilar, Niels en Rita. 

  • Ko verbruikt 4.777 kWh per jaar, flink boven het maximum van 2.900 kWh. Daarnaast verbruikt hij 988 kuub gas. 
  • Pilar zit met haar elektriciteitsverbruik net onder het maximum; ze verbruikt 2.841 kWh per jaar. Haar gasverbruik is 765 kuub. 
  • Niels verbruikt 3.500 kWh per jaar en 1.300 kuub gas. 
  • Rita heeft een warmtepomp en is dus van het gas af. Daardoor verbruikt ze flink meer elektriciteit: 6772 kWh per jaar

Wat gaan ze nu betalen?

De berekeningen zijn gebaseerd op de tarieven van het prijsplafond; 1,45 per kuub gas en 40 eurocent per kilowattuur stroom. Voor het markttarief buiten het plafond wordt de prijs van 90 eurocent per kilowattuur stroom en 3 euro per kuub gas gehanteerd. De ‘vermindering energiebelasting’, het bedrag dat huishoudens terugkrijgen, wordt in 2023 fors verlaagd naar 597 euro.

De vier huishoudens die wij volgen betalen vergeleken met het eerste voorstel van het energieplafond gemiddeld 55 euro minder per maand.

Toch doen de plannen van het kabinet niet iedereen juichen. Zo betaalt Rita volgend jaar 341 euro, maar had ze geen warmtepomp aangeschaft, was dit slechts 162 euro.

Buiten de boot

Nog niet alle huishoudens profiteren van het de plannen van het kabinet. Zo is er nog geen oplossing voor de circa 400.000 huishoudens met blokverwarming. Hierbij zijn meerdere huishoudens aangesloten op één aansluiting. Hierdoor wordt een appartementencomplex gezien als één huishouden. Het kabinet is op zoek naar alternatieve mogelijkheden om ook deze huishoudens te helpen.

Ook voor mensen met een chronische ziekte is nog geen oplossing. Deze groep heeft veelal een extreem hoog energieverbruik door het gebruik van medische hulpapparatuur. Er wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gekeken naar een mogelijk aanvullende tegemoetkoming.

Kosten van het plan

Het prijsplafond heeft een behoorlijk prijskaartje: de schatting is dat dit plan 23,5 miljard euro gaat kosten. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde energieprijzen van 29 september.  Het prijskaartje kan dus zomaar een stuk hoger of lager uitvallen.

Vaste korting voor alle huishoudens

Het prijsplafond geldt vanaf 1 januari 2023 voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor november en december ontvangen huishoudens 190 euro per maand als compensatie voor hun energierekening. Dat geldt voor iedereen, ongeacht je voorschot, en je hoeft er zelf niets voor te doen. Sommige energieleveranciers zullen de 190 euro verrekenen als korting op je termijnbedrag. Als je termijnbedrag lager is dan 190 euro, dan krijg je de rest van de korting op de eindafrekening. Andere energieleveranciers zullen de 190 euro overmaken naar je bankrekening: Vattenfall en Budget Energie doen het op die manier.

Wat betekent het prijsplafond voor mij?

Om te berekenen hoeveel korting je krijgt op de energierekening dankzij het prijsplafond, heeft Independer een tool ontwikkelt. Hiermee weet je binnen no-time wat het prijsplafond jou oplevert.