Gasketelwet is ingevoerd: dit betekent het voor jou

gasketel197101369_l_normal_none.jpg

De nieuwe Gasketelwet is ingevoerd op zaterdag 1 april 2023. De wet is in het leven geroepen om het aantal ongevallen met koolmonoxide (CO) te verlagen en stelt daarom strengere eisen aan gasinstallaties. Dat gaat de consument voelen in de portemonnee.

In de nieuwe wet staat dat je alleen nog een CO-gecertificeerde installateur mag inschakelen voor het plaatsen, onderhouden en repareren van gasverbrandingstoestellen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete, zo schrijft servicebedrijf Kemkens in een persbericht. 

Fatale ongevallen

De nieuwe Gasketelwet is ingevoerd om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan. Bij de helft van alle vergiftigingen met koolmonoxide ligt de oorzaak namelijk bij de cv-ketel. Dit bleek uit een verontrustend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. 

Jaarlijks sterven tussen de tien en twintig mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Wanneer de CO-waarden te hoog zijn, moeten de ketel en/of de rookgasafvoer worden aangepast.  Brancheorganisatie Techniek Nederland zegt niet te weten hoeveel toestellen niet aan de eisen zullen voldoen, zo meldt het AD.

Hogere kosten

Installatiebedrijven hebben 35 miljoen euro geïnvesteerd in de CO-certificeringen van hun monteurs om aan de nieuwe eisen te voldoen, aldus de krant. Het gaat dan om opleidingskosten, benodigde meetinstrumenten en certificering. 

De kosten die installatiebedrijven hebben moeten maken, zorgen voor duurdere onderhoudsabonnementen voor de consument. Het AD schrijft dat bij meerdere bedrijven de onderhoudskosten met ongeveer 30 euro per jaar stijgen, inclusief de inflatie. Sommige bedrijven hanteren ook eenmalige ‘certificeringskosten’ van ongeveer twintig euro per gastoestel.

Onderhoud is niet wettelijk verplicht

Onderhoud blijft niet wettelijk verplicht, schrijft energiebedrijf Kemkens. Wat dat betreft verandert de regelgeving niet. Enkel wanneer je ervoor kiest om je cv-ketel te laten onderhouden, merk je iets van de nieuwe wet.

“Ik kan me voorstellen dat dat vreemd klinkt”, vertelt een persvoorlichter van brancheorganisatie Techniek Nederland aan Radar. “Ondanks de strengere regelgeving, wilde de overheid onderhoud niet verplicht maken. Wij hebben dat wel altijd bepleit omdat het de veiligheid ten goede komt.”

Geen onderhoud brengt gevaren met zich mee

Als je ervoor kiest om je ketel niet te laten onderhouden, vervalt vaak wel de garantie. Veel fabrikanten schrijven namelijk voor hoe vaak de ketel onderhouden moet worden, schrijft Kemkens. 

Ook kan periodiek onderhoud gevaarlijke situaties voorkomen, zoals een koolmonoxidevergiftiging. “Als bij een tussentijdse evaluatie van de wet zou blijken dat de veiligheid onvoldoende verbetert, zal verplicht onderhoud naar verwachting wél in beeld komen”, aldus Techniek Nederland.

Bronnen: AD, Techniek Nederland, Kemkens, Rijksoverheid