background branding

Bespaar op je gasverbruik met een radiatorventilator

radiatorventilator.jpeg

Vanaf januari krijgen we te maken met het prijsplafond voor energie. Verbruik je meer gas of stroom dan het prijsplafond, dan ga je over de energie boven het plafond een aanzienlijk hoger tarief betalen. Kortom, alle beetjes die helpen om onder het prijsplafond te blijven, zijn mooi meegenomen. Bespaartip: de radiatorventilator.

Het systeem is betrekkelijk eenvoudig. De ventilator wordt onderaan je radiator bevestigd, doorgaans met magneten. Zodra je radiator warmte gaat afgeven begint de ventilator de warme lucht te verspreiden door de kamer. Daardoor is de kamer eerder warm en hoef je minder lang te stoken (je thermostaat zal zorgen dat je CV eerder afslaat). Je kunt ook de verwarmingstemperatuur van je CV verlagen. En zo bespaar je dus op het verbruik.

Voor wie is het interessant?

Een radiatorventilator is vooral interessant voor mensen met radiatoren die minder warmte afgeven. Oude radiatoren hebben een lagere afgifte en daarbij is het handig om de warmte te verspreiden met een ventilator. Bij moderne radiatoren in een goed geisoleerde woning wordt de warmte al goed verspreid en is het niet noodzakelijk de warmte te verspreiden met een ventilator. Als je een warmtepomp hebt kan het juist wel interessant zijn een ventilator te gebruiken omdat het verwarmingswater bij een warmtepomp een stuk lager ligt. 

Hoeveel bespaar je hiermee?

De grote vraag is altijd: wat levert het me op aan besparing? Als je dankzij de radiatorventilator de verwarmingstemperatuur op CV lager kunt zetten, dan zit daar de winst in. Bij goed geisoleerde huizen met moderne radiatoren, is die winst waarschijnlijk beperkt. Volgens Milieucentraal is de precieze besparing niet bekend. Bij Vattenfall spreken ze van ongeveer 10 procent gas dat je jaarlijks kunt besparen. Bij sommige ventilatoren spreken verkopers zelfs over besparingen boven de 20 procent. Met de huidige gasprijs heb je daarmee de aanschafkosten (vanaf zo’n 40 euro) en het beperkte stroomverbruik van de ventilatoren snel terugverdiend. Let op: bij een grotere ruimte heb je meerdere/grotere ventilatoren nodig om alle lucht sneller te verwarmen.

Radiatorfolie

Omdat het belangrijk is dat de warmte die een radiator afgeeft ook daadwerkelijk de woning in gaat, moet je zorgen dat de warmte niet ontsnapt door een ongeisoleerde buitenmuur. Heb je een radiator die tegen zo'n buitenmuur zit, overweeg dan om radiatorfolie achter het verwarmingselement te plakken. Per vierkante meter radiatorfolie kan het volgens Milieucentraal 10m3 gas per jaar schelen

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start