Fragment: Hoe gevaarlijk is PFAS in pesticiden?

Nederland is koploper in het spuiten van pesticiden waar PFAS in zit, zo bespreken we in de uitzending van 18 maart 2024. Steeds meer van deze pesticiden blijven op groente en fruit zitten. Hoe schadelijk is dat? 

Steeds meer op groente en fruit

Nederland is koploper in het spuiten van pesticiden waar PFAS in zit. PFAS komen niet in de natuur voor en kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. De stoffen zijn niet tot heel slecht afbreekbaar en worden daarom ook wel de ‘forever chemicals’ genoemd. De meest bekende toepassing is de teflonlaag in je pan, maar het zit ook in make-up, verf en bestrijdingsmiddelen dus.

Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer resten van deze pesticiden op groente en fruit blijft zitten. Waarom gebruiken boeren en telers deze pesticiden? En hoe schadelijk is het voor de consument? Radar zoekt het uit.

Kun je PFAS van je groente en fruit wassen?

Kun je de hoeveelheid PFAS op je groente en fruit verminderen door ze goed te wassen? Je leest het in dit artikel: 

Massaclaim tegen de staat om PFAS in de grond

PFAS zijn overigens niet alleen te vinden op groente en fruit, het vervuilt ook onze grond. Verschillende organisaties vinden dan ook dat de Nederlandse Staat moet ingrijpen tegen de uitstoot en verspreiding van PFAS-gifstoffen. Zij zijn van plan een massaclaim te starten tegen de overheid.