background branding

Festivalmuntjes niet inruilbaar voor geld: mag dat wel?

Op veel evenementen en festivals betaal je met consumptiemunten voor je biertje, cola of hamburger. Bij sommige feesten kun je overgebleven munten weer ruilen voor geld. Maar wat als jij nog een hele stapel hebt en blijkt dat je die helemaal niet in kunt leveren? Mag dat? Of zijn organisaties verplicht om muntjes terug in te nemen?

Maar eerst, waarom betalen we eigenlijk met muntjes?

Hoewel er steeds meer evenementen zijn waar je contactloos kunt betalen, betaal je op het overgrote deel nog met muntjes. Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals legt uit dat dit meerdere redenen heeft. “Muntjes zijn minder fraudegevoelig dan cash, het is overzichtelijk voor barpersoneel en het hoort bij het festivalgevoel”, legt hij uit. Maar Schans geeft ook toe dat je zulke munten gewoon makkelijker uitgeeft dan geld. En als organisator profiteer je daar natuurlijk van. 

Update

Vooral grote festivals houden vast aan muntjes

Uit rondgang van de NOS langs 60 grote en kleinere festivals blijkt dat vooral grotere festivals vasthouden aan een muntensysteem. Op kleinere festivals kun je vaker op andere manieren betalen. De NOS laat weten dat er op 22 van de 28 grotere festivals (feesten met meer dan 25.000 bezoekers) enkel betaald kan worden met munten. Van de 34 onderzochte kleinere festivals was het op 19 plekken mogelijk om een alternatieve betaalwijze te kiezen. 

Festivals hoeven geen geld terug te geven

Dat je bij verschillende festivals en evenementen muntjes in kunt leveren voor geld, is volgens Schans service. "Ze zijn niet wettelijk verplicht om de munten terug te nemen en de waarde daarvan terug te betalen." Consumptiemunten gelden namelijk niet als betaalmiddel, maar als waardeproducten. Je hebt het gekocht en dat geeft je niet zomaar het recht om het weer in te wisselen. 

Moeten evenementen dit vermelden?

Vaak staat er in de algemene voorwaarden of muntjes weer terug ingeleverd kunnen worden, of het wordt bij de verkoop vermeld. Maar organisatoren hoeven het niet met koeienletters aan te kondigen. 

Munten zijn maar een beperkte tijd geldig

Schans legt uit organisaties de consumptiemunten op een gegeven moment ook ongeldig kunnen verklaren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld alleen op de avond zelf je festivalmuntjes terug inleveren en drie weken later niet meer. Dat verklaart ook waarom je bijna nooit met muntjes van het jaar ervoor kunt betalen. 

Al onze festival-artikelen lezen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dat kan hier.