background branding

Energieplafond en hoger minimumloon: dit betekent de miljoenennota voor jou

Koffertje-prinsjesdagANP-455073675.jpg

Prinsjesdag zit erop en de miljoenennota is gedeeld. Er zijn veel veranderingen aangekondigd. Maar wat betekenen deze veranderingen voor jou als consument?

Radar zet het voor je op een rijtje!

Prijsplafond voor energie

Er is de afgelopen dagen veel gesproken over het prijsplafond voor de energierekening. Er was veel onrust over de angst dat mensen hun energierekening niet meer zouden kunnen betalen. Het kabinet heeft bekend gemaakt een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit te willen instellen. 

Het plan is op Prinsjesdag gepresenteerd, maar is nog niet compleet uitgewerkt en de prijzen zijn daardoor nog niet definitief. De gedachte achter het prijsplafond is dat mensen niet méér voor energie gaan betalen dan vorige winter. 

190 euro per maand minder betalen

Dit plafond helpt alle huishoudens die evenveel energie als voorgaande jaren gebruiken. Pas als men boven het prijsplafond komt moet de marktprijs voor energie betaald worden. Ondanks dat het plan nog niet vast staat durft het kabinet wel een inschatting te geven. Verwacht wordt dat het plafond een gemiddeld huishouden zo’n 2280 euro op jaarbasis gaat schelen, dat is 190 euro per maand. 

Energieprijs afhankelijk van duurste bron

De huidige energieprijs wordt bepaald op basis van de duurste bron. Gasbedrijven profiteren daarvan en maken hoge winsten. ‘Het is nu aan de overheid om te zorgen dat de burger daar niet het slachtoffer van wordt. De overheid moet zorgen dat de basisbehoeftes betaalbaar blijven’ vindt fiscalist Paul van de Tillaart. ‘Brood en energie moeten betaalbaar blijven. Daarvoor moet de rust worden bewaard, daar is de overheid nu mee bezig.’

Minimumloon stijgt met 10 procent

Het minimumloon stijgt met 10 procent, waardoor ook uitkeringen zullen stijgen. Van den Tillaart legt uit: ‘De koopkracht die dit jaar afneemt, komt er volgend jaar door de stijging van het minimumloon weer bij.’ In de troonrede vertelde de koning dat de koopkracht mede betaald zal worden door een tijdelijke bijdrage van gas- en oliemaatschappijen. 

Andere maatregelen

Het kabinet trekt 17,2 miljard euro uit om de koopkracht te verbeteren. Hiermee willen ze de energiecrisis aanpakken, maar ook de stijgende prijzen van boodschappen. Andere maatregelen die bekend zijn gemaakt zijn de stijging van de huurtoeslag met €16,94, en een eenmalige zorgtoeslag van €412. Hoe die toeslag verdeeld wordt is nog niet precies duidelijk.