background branding

Eieren bij het paasontbijt: kun je er te veel eten?

Eieren Pasen

Weinig dingen horen zo duidelijk bij Pasen als het eten van eieren. Of het nu over vrolijk geschilderde eieren gaat, of toch liever een gebakken eitje. De laatste tijd zijn hobby eieren veel onder de aandacht, omdat er hoge hoeveelheden PFAS in kunnen zitten. Maar ook zonder PFAS zijn er redenen om niet te veel eieren te eten. Hoeveel eieren kun je veilig eten tijdens je paasontbijt? 

Hobby eieren of supermarkt eieren

Omdat eieren van hobbykippen een hoog gehalte PFAS bevatten, raadt het Voedingscentrum aan om supermarkt eieren te eten. Als je toch besluit om de eieren van hobbykippen te eten, is het advies om dit regelmatig af te wisselen met supermarkt eieren. 

Bij eieren uit de supermarkt zijn namelijk geen hoge gehaltes PFAS gevonden. Het RIVM geeft op hun website aan dat alle eieren die in winkels te koop zijn, regelmatig worden gecontroleerd door zowel producten als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Uit deze controles zou blijken dat de gehaltes dioxines en PCB’s die deze eieren bevatten, meestal veel lager zijn dan de Europese normen.

Cholesterol en diabetes 

Ondanks dat supermarkt eieren op het gebied van PFAS gewoon veilig zijn om te eten, zijn er wel andere redenen om niet te veel eieren te eten. Eieren zitten boordevol met verschillende vitamines en mineralen en zijn daarom erg gezond, maar ze zijn ook rijk aan cholesterol. Het Voedingscentrum geeft aan dat het eten van producten met cholesterol kan leiden tot een cholesterolverhoging in het bloed. 

Volgens de Gezondheidsraad is het aannemelijk dat het eten van 7 eieren of meer per week, samenhangt met een hoger risico op diabetes. Voor de meeste mensen is het advies van het Voedingscentrum om 2 tot 3 eieren per week te eten. Voor vegetariërs is dat advies 3 tot 4 eieren, omdat zij over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen. 

Pasen als uitzondering 

Toch mag je met Pasen best een uitzondering maken. “Een gezond voedingspatroon gaat niet over wat je op een dag eet, maar over wat je normaal gesproken eet”, legt een woordvoerder van het Voedingscentrum uit. 

Er is dus geen maximaal aantal eieren dat je op een dag mag eten. “Je lichaam zal het niet leuk vinden als je heel veel eieren gaat eten, maar een eitje extra kan prima”, zegt de woordvoerder.