background branding

Een plastic-toeslag voor je milkshake of patatje? Deze wet gaat in per 1 juli

plastic toeslag.jpg

Volgens informatie van de Rijksoverheid worden er in Nederland dagelijks zo’n 19 miljoen verpakkingen die plastic bevatten weggegooid. Om het verbruik van dit plastic tegen te gaan, wordt er vanaf 1 juli 2023 een nieuwe wet ingevoerd. Maar hoe werkt dat precies?

Meerdere maatregelen al doorgevoerd

De overheid is al langer bezig met regelgeving rond wegwerp plastic. Zo mogen bepaalde plastic producten, zoals rietjes en bestek, al sinds juli 2021 niet meer worden verkocht. Ook is begin 2023 statiegeld ingevoerd op blikjes en op kleine plastic flesjes.

Vanaf 1 juli meer betalen

Vanaf 1 juli 2023 moeten klanten die producten afnemen met plastic dat eenmalig te gebruiken is, verplicht een toeslag betalen. Hoeveel dat is? Dat is (nog?) niet wettelijk bepaald. Maar geadviseerd wordt om een toeslag van 25 eurocent per beker en 50 eurocent per maaltijdbakje te rekenen. Voor een portieverpakking van bijvoorbeeld noten of saus, wordt gedacht aan een bedrag van 5 eurocent.

Is het karton? Schijn kan bedriegen

Veel producten - zoals de meeste milkshakebekers - lijken van karton te zijn gemaakt. Toch zit in deze verpakkingen vaak wel degelijk nog plastic. Hierdoor moet er alsnog een toeslag worden gerekend voor deze verpakkingen. Ook bekers en bakjes van bioplastic vallen onder de nieuwe regeling. Deze richten namelijk ook schade aan wanneer ze in de natuur terechtkomen. 

Herbruikbaar alternatief

Naast de toeslag zijn verkopers vanaf 1 juli ook verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dit kan zijn door een retoursysteem aan te bieden (met een soort statiegeld) of door het mogelijk te maken dat klanten zelf verpakkingen meenemen die vervolgens daar gevuld worden. 

Europese richtlijn

De nieuwe regels zijn een gevolg van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Het doel daarvan is de invloed van wegwerp plastic op het milieu te verminderen. Door de nieuwe regels hoopt de overheid dat er meer plastic wordt hergebruikt.

Bronnen: Rijksoverheid, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat