Plastic flesjes verzamelen en inleveren? 'We hebben het geld gewoon nodig'

Plasticflessen2023.png

Waar de een ze wekelijks inlevert bij de plaatselijke supermarkt, verzamelt de ander ze een tijd in de kelderkast: plastic flessen. De grote flessen voor frisdrank liggen al snel in de weg, maar de kleine flessen verlies je eerder uit het oog. Hoewel de redenen uiteen lopen, levert gelukkig het merendeel van de respondenten van onze poll de kleine flessen óók in voor statiegeld. Helaas gaat dat alleen niet zonder slag of stoot.

In totaal reageerden 3668 mensen op de poll: 'Sinds 1,5 jaar zit er  €0,15 statiegeld op bijna alle kleine plastic flessen. Lever jij deze kleine pet-flessen meestal in voor statiegeld?'

Het geld ligt op straat!

Gelukkig: zo’n 86 procent van de respondenten levert kleine pet-flessen in bij de winkel. Opvallend is dat niet iedereen deze flessen ook zelf koopt, maar bijvoorbeeld van straat raapt, op het werk verzamelt of zelfs hier en daar uit de vuilnisbak plukt. Sommigen doen dit uit zorg voor het milieu en de natuur, anderen omdat ze het statiegeld hard nodig hebben in de portemonnee. De verwondering dat mensen hun flesjes achterlaten op straat, is dan ook groot: 'Je laat toch ook geen geld op straat liggen?'

Ik raap ze ook op als ik ze op straat of in de struiken zie liggen. Zo is er minder afval op straat en ben ik weer een ‘duppie’ rijker
Polldeelnemer

Je hebt er toch voor betaald!

Een veel genoemd argument is toch wel: 'Ik heb er voor betaald, dus ik wil het geld ook terug.' Zo zou je een dief zijn van je eigen portemonnee wanneer je ze niet inlevert. Er zijn mensen die de bonnetjes zien als spaargeld, zoals bij een zegelboekje. Ook (klein)kinderen worden af en toe verwend met een extraatje uit de statiegeldpot. Kortom: wie het kleine niet eert…

Ik spaar eerst een flinke hoeveelheid. Zo wordt het een leuke korting op mijn boodschappen
Polldeelnemer

Doneren aan goede doelen

Van de respondenten die de flessen inleveren, doneert ook een deel het statiegeld aan een goed doel. Sommige sparen het op en doneren het jaarlijks, anderen kiezen ervoor om direct het statiegeld te doneren, bijvoorbeeld aan de voedselbank.

Kreukels en platte flessen

Maar dan een bekend probleem: je staat met je goede wil bij de automaat, maar je plastic flesje komt niet door de 'keuring'. Misschien is het plastic verkreukeld, herkent de automaat het merk niet of is het flesje simpelweg te 'plat'. Volgens veel mensen een irritant probleem, wat het inleveren niet stimuleert. 

Ik lever ze in, maar het is een heel karwei. Vaak moet ik eerst de kreukels eruit blazen
Polldeelnemer

Plastic afval

Dat je daarnaast niet bij iedere winkel terecht kan met alle merken flesjes, versterkt het probleem. Een respondent geeft aan sindsdien minder flesjes te kopen; het is haar het gedoe niet waard. In totaal levert zo’n 5 procent van de deelnemers de flessen niet in en gooit ze bij het plastic afval. Ook koopt bijna een tiende van de respondenten nooit plastic flessen.