background branding

Een namaakartikel kopen onschuldig? ‘Met elke aankoop houd je de criminele keten intact’

160522_namaaksite.jpg

Een groot deel van de mensen heeft weleens een nepproduct gekocht. Denk aan dat ene voetbalshirt of die mooie tas van dat dure merk, die jij veel goedkoper op een markt of online kon shoppen. ‘Het doet immers niemand kwaad, dus waarom niet?’ dacht je misschien wel. Maar een namaakartikel kopen is minder onschuldig dan gedacht.

Achter dat ene product dat jij hebt aangeschaft gaat namelijk een enorme handel schuil. Zo berichtte het AD na eigen onderzoek dat in de strijd tegen de illegale handel in nepmerkkleding steeds vaker wapens, illegaal vuurwerk of drugs worden gevonden. De handel raakt steeds meer verweven met zwaardere criminaliteit. 

Het geld voor dat voetbalshirt verdwijnt in het circuit

Radar spreekt met detective John (achternaam bekend bij de redactie) over deze wereld van de namaakhandel. John speurt voor grotere bedrijven naar illegale praktijken die hun merk groots verkopen, maar dan als namaakproduct, en krijgt zo mee wat er allemaal speelt in deze wereld.

Op onze vraag of de consument indirect het criminele circuit spekt door een namaak-voetbalshirt te kopen, geeft John aan: ‘Ja, indirect natuurlijk wel. Dat geld komt namelijk niet terecht in de zakken van de grote winkels, maar verdwijnt in dit circuit. En dit geld zal niet grotendeels terechtkomen bij de marktman die het aan je verkoopt, maar wel aan de crimineel die boven deze hele keten hangt.’

‘Zo houd je de keten intact’

En daarin moet de consument zich niet vergissen. De handel in namaakproducten is inmiddels zo enorm geworden en er valt zoveel geld mee te verdienen, dat dit geen onschuldige handel meer is. ‘En door het spul steeds weer te kopen, houd je deze keten van criminaliteit intact’, aldus John. 

De gevolgen van deze aankoop voor jou als consument

En waarom moet jij dit weten? 

  • Ten eerste is het besef dat je geld uitgeeft aan een illegale handelspraktijk van belang. Want lang niet iedereen zal op de hoogte zijn van de wereld die schuilgaat achter die ene ‘onschuldige’ aankoop op de markt. Je sponsort dus criminelen door deze goedkope spullen aan te schaffen. 
  • Maar dat is niet het enige. John vertelt uit ervaring dat de personen die deze spullen verkopen twee dingen gemeen hebben. ‘Ten eerste dragen ze geen belasting af en ten tweede hebben deze mensen vaak een uitkering, waarmee ze nog extra geld verdienen.’  En dit heeft direct gevolgen voor jou. Deze uitkeringen worden namelijk betaald van het belastinggeld dat jij ieder jaar afstaat aan de overheid. En zolang deze handelaren zelf geen belasting betalen over hun, steeds groter wordende, handel en jij hiervoor indirect moet blijven opdraaien, zal deze kostenpot alleen maar groter worden. Of zoals John aangeeft: ‘Het is een illegaal deel van de economie en uiteindelijk kost het ons allemaal geld.’ 

Praktische problemen na aankoop

En naast deze gevolgen waar je misschien pas op latere termijn last van krijgt, zijn er ook een aantal praktische zaken van belang. 

  • Het goedkope product dat je koopt is zonder professioneel toezicht gemaakt. Je hebt dus geen weet van de kwaliteit en geen garantie. Het is misschien een koopje, maar als het binnen een week kapot gaat, kun je er nergens mee terecht. 
  • Daarnaast kan het product hierdoor ook onveilig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een goedkopere, illegale versie van een speelgoedartikel voor kinderen. Hoewel je denkt goedkoper uit te zijn, kan het je duur komen te staan als een ongekeurd stuk speelgoed schade toebrengt aan je kind / nichtje / neefje die het gebruikt. 

Nog even ter extra verduidelijking: dat ene goedkope shirt dat je koopt, zal uiteindelijk dus juist níét in je voordeel werken. Het voordeel dat je nu denkt te behalen in geld, zal snel teniet worden gedaan door lage kwaliteit, veiligheidsrisico’s en de belasting die jij uiteindelijk extra moet betalen voor deze illegale handel.