Droom jij vaak gekke dromen? Dat kan hier aan liggen!

300322 gekke droom site.jpg

We gaan allemaal weleens door een periode waarin we veel gekker en vaker lijken te dromen dan anders. Maar waardoor komt dit nou? Ligt het misschien aan het voedsel dat we eten, de dingen die we meemaken, de mensen die we ontmoeten of misschien wel aan alles tegelijk? Radar zocht het uit. 

De een droomt drie keer per week dat hij/zij vermoord wordt, terwijl een ander beweert eigenlijk nooit te dromen. Waardoor ontstaat dit verschil precies? Radar spreekt met slaapdeskundige en droomtherapeut Stephanie Molenaar om meer te weten te komen over de betekenis van dromen. 

Zo ontstaan dromen

‘Alle dromen bestaan uit willekeurig aan elkaar geschakelde echte herinneringen en worden ook gevormd door de emoties die op dat moment bij jou leven. Je droomt een derde van de nacht, alleen in je rem-slaap, en doet dit grotendeels in het laatste deel van de nacht. Mensen die vaak dromen zijn over het algemeen lichte slapers, omdat ze wakker worden uit hun dromen en ze zo onthouden. Iedereen droomt namelijk, iedere nacht, aldus de slaapdeskundige.

Zo kan het dus ook dat de een altijd dromen onthoudt en de ander vrijwel nooit. De ene persoon zal simpelweg een stuk meer dromen dan de ander (als er meer te verwerken is, droom je meer) en het beter onthouden wanneer die persoon licht slaapt. Daarnaast ligt het ook aan wat voor soort droom je hebt. Schrik je wakker uit een slechte droom, dan kom je uit je remslaap en zul je de droom nog weten. 

Dit betekenen dromen die steeds terugkeren

Bevind jij je een keer in de zoveel tijd weer in datzelfde doolhof, huis of in die enge achtbaan? Volgens Molenaar wil het zeker wat zeggen als dromen terugkomen, omdat dit betekent dat er iets is waar je mee zit en dit nog niet is opgelost. Dit kan bijvoorbeeld een groot vraagstuk in je leven zijn, of misschien een bepaalde angst waar je al langere tijd mee zit en die je nog niet hebt overwonnen. 

Op deze manier heb je invloed op je dromen

Heb jij last van een vervelende droom die steeds maar terugkeert, zoals een enge nachtmerrie? De slaapdeskundige legt uit dat je ook invloed op je eigen dromen kunt uitoefenen. 

‘Je kunt als het ware je droom herschrijven, zodat het op een andere manier afloopt of dat je überhaupt een afloop verzint. Op die manier activeer je een stukje alertheid, dat terugkomt op het moment dat je droomt.’ Je bent dus als het ware voorbereid op wat gaat komen en omdat je nu al een andere afloop hebt meegemaakt, zal dit ook in je droom zo terugkomen. 

Krijg je gekke dromen van het eten van kaas?

Tot slot een verhaal dat veel op het internet circuleert: je zou hyperrealistische of zelfs lucide dromen kunnen krijgen, door later op de avond nog flink wat kaas te eten. Molenaar heeft hier nog niet eerder van gehoord, maar komt met een logische verklaring: ‘Kaas is super zwaar voor je darmen om te verteren, dus je belast je lijf op het moment dat het moet rusten. 

‘Eet je dit laat op de avond, dan is je lijf daar ‘s nachts nog mee bezig. Hierdoor slaap je dus niet lekker en zal je ook niet in een goede, diepe slaap komen. Je slaapt slecht en licht de hele nacht, waardoor je vaker wakker wordt, meer droomt en je dromen ook beter herinnert’, aldus de slaapdeskundige. 

Doe dit je wanneer je echt last hebt van je dromen

Heb je al geprobeerd om innerlijke vraagstukken op te lossen en je dromen te herschrijven, maar wil dat allemaal niet echt lukken? Volgens Molenaar kun je het beste advies inwinnen bij een professional over je dromen, wanneer je hier echt last van begint te krijgen. Je wilt namelijk ook voorkomen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt van te weinig slaap en vervolgens de angst om weer slecht te slapen.

‘Dit hoeven ook echt niet meteen tien sessies te zijn, want soms is er een hele simpele oplossing. Een goed idee is om hier met een droomtherapeut over te praten, zodat je samen tot de oorzaak van je slaapproblemen kan komen en deze ook weer kunt oplossen.’