background branding

Dit moet je weten over het vaccin voor het apenpokkenvirus

250722_apenpokkenvaccinsite.jpg

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft apenpokken inmiddels uitgeroepen tot een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. Vanaf vandaag kunnen de eerste Nederlanders een vaccinatie krijgen tegen het virus. Maar wat betekent dit voor jou? Radar vertelt je alles wat je moet weten. 

Allereerst het vaccin dat nu gebruikt wordt om mensen in te enten tegen het virus. Het klinkt misschien gek dat hier nu al een oplossing voor is, maar gezien apenpokken erg op de ‘normale’ pokken lijken, wordt hetzelfde vaccin hiervoor gebruikt. Dit is het pokkenvaccin Imvanex. 

Wie krijgt een uitnodiging voor een vaccin?

Het voelt misschien fijn om je middels een vaccin voor het virus te beschermen, maar niet iedereen heeft een vaccin nodig. Je kunt alleen een inenting krijgen als je een uitnodiging hebt gehad van de GGD Amsterdam of GGD Haaglanden. Er zijn niet genoeg prikken om heel Nederland te vaccineren, dus worden nu alleen de groepen gecontacteerd waarin het op dit moment rondgaat. 

Daarnaast is het aantal positief geteste Nederlanders op apenpokken op dit moment ‘slechts’ 712. In vergelijking met corona valt het aantal besmettingen dus nog mee en is de noodzaak voor een prik ook minder hoog. 

Twijfel jij of je een uitnodiging had moeten krijgen?

Degenen die op dit moment een uitnodiging krijgen zijn mannen die seks hebben met mannen en trans personen. Daarnaast moeten deze mensen aan de volgende voorwaarden voldoen om een uitnodiging te ontvangen: 

  • Ze slikken de PrEP-pil; een medicijn dat de kans op hiv verkleint. 
  • Ze staan op de wachtlijst voor de PrEP-pil. 
  • Ze staan bij het Centrum Seksuele Gezondheid bekend als iemand met een verhoogd risico op soa’s. 

Het virus is overigens geen soa, maar wordt overgedragen door intensief lichamelijk contact. Dit zou seks kunnen zijn, maar kan ook overgedragen worden door iemand te knuffelen. 

Hoe goed werkt het vaccin tegen het apenpokkenvirus?

Hoe goed het vaccin voor apenpokken bij mensen werkt is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Bij dieren leek het goed te werken, maar de proeven bij mensen lopen nog. Dit zegt echter niets over de veiligheid van het middel, gezien het ook voor pokken wordt gebruikt en eerder uitgebreid op veiligheid is getest. 

Ook is het mogelijk dat het vaccin niet voor de volle honderd procent werkt, zoals vaker het geval is bij inentingen. Zo is het ook mogelijk dat mensen nog steeds ziek kunnen worden als ze het virus oplopen, maar dan minder ernstig. Hier wordt echter pas meer over duidelijk wanneer grote aantallen mensen zijn ingeënt. 

Dit zijn de mogelijke bijwerkingen van de prik

Het vaccin is net zo samengesteld als ook bij andere prikken gebeurt. In de spuit zit een klein, onschuldig deeltje van het zogeheten vacciniavirus, ook een pokkenvariant. Dat ene stukje is niet genoeg om mensen ziek te maken, maar 'traint' het immuunsysteem wel om in actie te komen. Zodra er dan een echt virus binnenkomt, herinnert het immuunsysteem zich wat het moet doen. Zo kan het het virus snel opruimen.

Door dit kleine stukje virus is het ook mogelijk om bijwerkingen te krijgen van de spuit. Bekende bijwerkingen van Imvanex zijn hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid of verhoging. Daarnaast kan rond de plek van de spuit een zwelling ontstaan en de plek kan pijnlijk aanvoelen.