background branding

Dit is waarom je aluminiumfolie beter niet als verpakkingsmiddel voor je restjes kan gebruiken

aluminium site.jpg

Wat snacks inpakken voor onderweg is altijd een goed plan, maar de manier waarop en het materiaal waarmee je dit doet, maakt wel degelijk verschil uit. Zo is aluminiumfolie een populair verpakkingsmiddel, maar blijkt het in sommige gevallen niet zo veilig te zijn. Radar legt het uit. 

Hoewel aluminium een snelle en makkelijke oplossing lijkt, reageert het sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminum op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen. 

Vruchten en tomatenpuree bevatten ook zuren

Zure haring, augurken of spekjes in aluminium verpakken is dus niet zo’n slim idee. Maar ook vruchten of tomatenpuree bevatten zuren, dus halve kiwi's of mango's of wat overgebleven pizza kun je beter niet strak inpakken met aluminiumfolie. Het is beter om deze voedingsmiddelen in afsluitbare plastic bakjes te verpakken, die je na ze af te wassen ook nog eens kunt hergebruiken. 

Bacteriën groeien door in de verpakking

Naast dat het aluminium zelf naar je eten kan lekken en je het dus binnen kunt krijgen, verpakt de folie je restjes überhaupt niet luchtdicht. Dit is van belang, omdat bacteriën door de lucht in de verpakking verder kunnen groeien. 

Het is dus bij het bewaren van etensresten heel belangrijk om ze niet alleen snel in de koeling of vriezer te leggen, maar om ze altijd goed te verpakken in luchtdichte bewaardozen en vershoudbakjes.