background branding

De overgang uitstellen: waarom en hoe?

De overgang uitstellen door eierstokweefsel in te vriezen en tegen de tijd dat de overgang begint weer terug te plaatsen in het lichaam. In Engeland kan het! De Britse Emma King las over deze behandeling in de krant en besloot zich direct aan te melden. Hoe kwam Emma tot dat besluit, en hoe gaat de ingreep in zijn werk?

Emma is nu in de veertig en merkt dat er in haar omgeving af en toe over de menopauze en klachten bij de menopauze gepraat wordt. 'Slaapproblemen, concentratieproblemen, osteoporosis. Het gebrek aan hormonen kan voor allerlei klachten zorgen', constateert Emma. 'Ik weet dat de gezondheid van mijn moeder en oma heel erg slecht werden na de overgang. Als ik de optie heb om dat te voorkomen dan wil ik dat graag proberen. Ik wil zo lang mogelijk gezond blijven'.

Aanpak niet eerder ingezet om overgangsklachten uit te stellen

De ingreep niet nieuw en wordt uitgevoerd bij  vrouwen die vervroegd in de overgang zijn gekomen door bijvoorbeeld chemotherapie. Niet eerder werd deze aanpak ingezet om overgangsklachten uit te stellen. Er is dus ook weinig bekend over de langetermijneffecten. Emma: 'mijn gevoel is: je bent een levensfase aan het verlengen, maar je bent niet bezig om iets te veranderen aan je lichaam. En: sommige mensen komen laat in de overgang, andere vrouwen vroeg. Ik hoop dat ik door deze ingreep in die eerste categorie terecht kom'.

De kliniek waar deze ingreep gebeurd zit in Londen. En je kunt de behandeling doen uit gezondheidsredenen, maar ook vanwege schoonheidsoverwegingen. De kliniek waar Emma naartoe gaat is dan ook een schoonheidskliniek. Simon Fishel is fertiliteitsspecialist in de kliniek en wereldwijd bekend om zijn deelname aan het 'creëren' van de eerste IVF-baby ter wereld. ‘We bieden deze behandeling aan vanwege medische en fysiologische redenen’. Het cosmetische aspect is volgens hem slechts een bijkomend voordeel. De behandeling is niet goedkoop: je betaalt er zo’n acht- tot negen duizend pond voor.
 

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Het eierstokweefsel van Emma wordt ingevroren en teruggeplaatst als de overgang haar intrede doet. De plakjes weefsel komen onder haar oksel, daar is de doorbloeding goed. De hormonen doen daar hun werk en zorgen ervoor dat Emma haar normale cyclus en menstruatie houdt.

Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het Amsterdamse Ziekenhuis OLVG, is kritisch op de behandeling. 'Het is een mooie theorie, een mooie gouden berg, maar het heeft zichzelf nog niet bewezen', legt ze uit. 'Je moet best wel veel eierstokweefsel invriezen, en dan maar hopen dat het aanslaat. Je weet ook niet hoelang het houdbaar is en we weten niet wat de effecten op lange termijn zijn. Het oestrogeen dat in de eierstok zit kan in theorie een extra risico geven op borstkanker en baarmoederkanker'.

Meer over