background branding

Wat kun je doen bij overgangsklachten?

overgangsklachten30112020-780_2.jpg

Als je in de overgang komt kun je te maken krijgen met allerlei soorten klachten. In het eerste deel van deze serie legt Eveline Bakker, oprichter van patiëntenplatform Vuurvrouw, uit met welke klachten en waarom je ook al alert moet zijn als je nog menstrueert. Wat kun je doen als je veel last hebt van de overgang? Daarover vertelt Bakker in dit tweede deel.

In de eerste plaats is het natuurlijk altijd verstandig contact te zoeken met je huisarts. Lees je dan ook goed in, huisartsen herkennen overgangsklachten niet altijd, vertelt Bakker.

'Probeer stimulerende middelen bij opvliegers te vermijden'

Volgens Bakker is het altijd belangrijk goed te letten op je leefstijl. 'Kijk op welke voeding je reageert. Heb je veel last van opvliegers, probeer dan stimulerende middelen, zoals roken, alcohol, heet eten en koffie te vermijden'.

'Het is ook heel belangrijk dat je je realiseert dat je draagkracht, als je in de overgang zit, vermindert. Wees lief voor jezelf, zorg dat je iets doet aan het enorme pakket van verantwoordelijkheden dat op je bord ligt. Kijk of je iets kan doen aan stressvermindering. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste dingen om mee te beginnen'.

Ernstige klachten? 'Ga naar de huisarts'

Heb je last van ernstige klachten, dan kun je met je huisarts overleggen over het (tijdelijk) gebruik van hormonen. 'De klachten ontstaan door een disbalans in je hormoonsysteem', legt Bakker uit. 'Om daarmee om te gaan kun je kiezen voor hormoontherapie: je vult de hormonen aan en zorgt zo voor een betere balans'.

Volgens Bakker is er in Nederland enige terughoudendheid als het gaat om hormoontherapie bij de overgang: 'er zijn best veel zorgen over een vergrote kans op borstkanker', vertelt ze. 'Terwijl de specialisten op dit gebied het erover eens zijn dat de middelen die nu op de markt zijn 5 jaar zonder verhoogd risico gebruikt kunnen worden'.

Thuisarts.nl over hormoonbehandelingen

Volgens Thuisarts.nl kunnen hormoonbehandelingen de opvliegers en het nachtelijk zweten aanpakken, en is de behandeling te overwegen als je niet meer normaal kunt functioneren door de overgangsklachten. De behandeling verhoogt volgens Thuisarts wel de kans op trombose, borstkanker en een beroerte (CVA). Thuisarts adviseert om met de huisarts te overleggen over de voor- en nadelen van de hormoontherapie.

Ze heeft het dan overigens niet over een behandeling met de anticonceptiepil, die ook weleens wordt voorgeschreven bij overgangsklachten. 'De anticonceptiepil dient een heel ander doel: namelijk dat je niet zwanger kunt raken als je seks hebt. Dat is iets heel anders dan hormoontherapie die erop gericht is klachten te verminderen. Bij hormoontherapie krijg je de laagst mogelijke dosering hormonen die nodig is om de klachten leefbaar te houden', vertelt Bakker. 

Wie veel last heeft van overgangsklachten kan ook terecht bij een overgangsconsulent. Die kan met je meedenken over voeding, kleding en beweging. Soms wordt een overgangsconsulent vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Meer over