background branding

Autoverzekering honderden euro’s duurder na echtscheiding

11092020 autoverzekering na scheiden.jpg

Staat de autoverzekering op jouw naam of op de naam van je partner? Het is iets waar je niet snel aan denkt wanneer je samen gelukkig bent. Maar mocht je huwelijk of relatie stranden, kan het voor een van de twee behoorlijk zuur uitpakken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer. Hoe zit dat precies?

Het is vandaag de dag van de echtscheiding, dus een goed moment om eens dieper op deze financiële zaak in te gaan. 

Schadevrije jaren

Wanneer je een autoverzekering afsluit, wordt er ook gevraagd naar het aantal schadevrije jaren. De hoogte van de premie die je voor de auto moet betalen, hangt namelijk voor een groot deel af van het aantal schadevrije jaren. 

Ieder jaar dat je zonder schade rijdt, krijg je er van de verzekeraar een schadevrij jaar bij. Dus hoe meer schadevrije jaren, des te meer premiekorting. Dat kan zelfs oplopen tot tachtig procent korting ten opzichte van de oorspronkelijke premie.

Honderden euro's extra

Niet alle stellen zullen twee auto's hebben. In dat geval kies je er dus voor om de autoverzekering op naam van een van de twee te zetten. Je kiest dan al gauw voor degene met de meeste schadevrije jaren, want dat kan jaarlijks een hoop geld schelen. 

Dat betekent wel dat het aantal schadevrije jaren van de persoon waar de autoverzekering op staat verder oploopt en de ander helemaal niets opbouwt. Ga je uit elkaar? Dan betekent dat ook dat één van de twee met de gebakken peren zit wanneer hij of zij de autoverzekering vervolgens onder de eigen naam af moet sluiten. Want die nieuwe premie kan zomaar honderden euro's per jaar meer kosten. 

Independer heeft een voorbeeld van een WA-verzekering uitgeschreven: 

Bij WA premieverschil tot ruim 600 euro per jaar

Een Amsterdams stel (m/v en beiden uit 1975) deelt een Volkswagen Polo uit 2012. De auto staat op naam van de man. Op de verzekering zijn 15 schadevrije jaren opgebouwd. Hun maandpremie voor de WA-verzekering is 17 euro. Na een scheiding zou de vrouw voor de verzekering van dezelfde auto een premie tussen 51 en 69 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van tussen 34 en 52 euro per maand, dat is tussen 408 euro en 624 euro op jaarbasis). Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De nummer 10 in de lijst rekent al 77 euro maandpremie.

Vooral vrouwen zijn de dupe

Uit een polis-analyse van Independer, blijkt dat vooral gescheiden vrouwen het nakijken hebben. In 62 procent van de gevallen wordt de autoverzekering afgesloten op de naam van een man.

Na drie jaar verloopt het aantal schadevrije jaren

Wat veel mensen ook niet weten, is dat het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd na drie jaar verloopt. Dat houdt in dat wanneer je drie jaar geen autoverzekering op jouw naam hebt staan, je al je schadevrije jaren kwijt bent. 

'Bij veel verzekeraars kun je de schadevrije jaren wel aan de andere partner overdragen. Maar schadevrije jaren verdelen kan nog niet', zegt Suzan Samson van Independer.

Wat kun je het beste doen in deze situatie?

Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto was afgesloten. De premies kunnen flink uiteenlopen en waar de ene verzekeraar heel duur is, kan een andere verzekeraar juist een aantrekkelijke premie bieden.