Ken jij de gevolgen van een scheiding voor jouw huis?

Versoepeling-regels-NHG-scheiding.jpeg

De prijzen van koopwoningen schieten door het dak. Huizen worden met tienduizenden euro's overwaarde verkocht en dat maakt het voor gescheiden stellen heel moeilijk om een van de twee in het huis te laten wonen. Daarom heeft de Nationale Hypotheekgarantie de regels versoepeld.

'Hoe harder de huizenprijzen stijgen, des te meer noodkreten er bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) binnenkomen van woningbezitters die na een scheiding dakloos dreigen te worden', aldus René van der Heeft, klantmanager van de NHG. En dan te bedenken dat maar liefst veertig procent van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. 

Vijftig procent van de overwaarde is voor je ex partner

Wanneer mensen uit elkaar gaan en een van de twee wil in het huis blijven wonen, zit er tegenwoordig vaak een flinke overwaarde op het huis. De overwaarde van het huis is voor 50% voor de vertrekkende partner. 

Stel dat de overwaarde op het huis 50.000 euro is, ben je verplicht om 25.000 euro aan je vertrekkende ex partner mee te geven. De meesten hebben dat niet op hun spaarrekening staan en moeten op zoek naar een manier om het bedrag te financieren.

Een extra lening meenemen in een nieuwe hypotheek is vaak niet mogelijk. Van der Heeft: 'Dat heeft dan twee gevolgen: of beide partners moeten de woning verlaten of er wordt gezocht naar een andere manier om aan een lening te komen waar de rente veel hoger is en de woonlasten onverantwoord hoog worden.'

De beheertoets als redder in nood

NHG is juist bedoeld als vangnet voor woningbehoud en verantwoord wonen. 'Wat we in de markt zagen gebeuren, gaat tegen beide principes in. Daarom hebben we gekeken naar een mogelijkheid om te voorkomen dat beiden partners op straat komen te staan of financieel in de problemen komen door onverantwoord te lenen', aldus van der Heeft.

Lees ook: bespreek scheiden tijdens een hypotheekadviesgesprek

Je hebt twee manieren van toetsen: de acceptatietoets en een beheertoets. Van der Heeft: 'Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden.'

Doorstaat degene die de ander wil uitkopen die toets, dan mag de uitkooplening bij de hypotheek opgeteld worden. Van der Heeft: 'Met deze regels hopen we dat mensen in de woning kunnen blijven wonen op een verantwoorde manier.’

Bespreek scheiden met je hypotheekadviseur

De NHG pleit voor het bespreken van een scheiding tijdens een hypotheekadviesgesprek. Iets waar je natuurlijk nog helemaal niet aan wilt denken op het moment dat je samen met je partner een huis koopt. 

Volgens de NHG is het heel belangrijk om bewustwording te creëren. 'De gevolgen van een scheiding kunnen heel groot zijn. De hypotheekadviseur kan daar als onafhankelijke partij over beginnen, zodat in ieder geval de gevolgen van een scheiding duidelijk worden', aldus van der Heeft.