background branding

Asbestdak schuur vervangen: hoe doe je dat en zijn er subsidies?

asbest.jpg

Omdat asbesthoudende schuurdaken inmiddels al dertig jaar oud zijn, is er grote kans op verwering. Daardoor komen er schadelijke asbestvezels vrij, waarschuwt Milieu Centraal tijdens de campagne Asbestvrije Schuur. Het kenniscentrum roept mensen op om de daken te (laten) vervangen. Maar hoe doe je dat? En zijn er subsidies voor?

Duizenden schuurtjes

Tot 1994 werd asbest nog veel gebruikt als dakbedekking voor schuren. Na dertig jaar, dus in 2024, zijn die daken aan vervanging toe. Het gaat om honderden, mogelijk duizenden schuurtjes, meldt het AD

Milieu Centraal moedigt doe-het-zelvers aan om zelf hun schuurdak te vervangen. Maar hoe doe je dat? Het is natuurlijk eerst belangrijk om zeker te weten dat je dak asbest bevat. Helaas is dat alleen in een laboratorium met 100 procent zekerheid vast te stellen. Daarvoor kun je een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Wel zegt de leeftijd van het materiaal iets over of er asbest in zit. Sinds 1994 is gebruik van asbest verboden. Daardoor bevatten dakleien en golfplaten die na dat jaar zijn gemaakt, geen asbest. 

Hoe gevaarlijk is asbest?

Als asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd, kunnen deze gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Er moet wel sprake zijn van langdurige (maanden, jaren) blootstelling in hoge concentraties. Kortdurende blootstelling (uren, dagen) in lagere concentraties leiden zelden tot een gezondheidsrisico. Asbest kan leiden tot ernstige ziekten zoals buikvlies- en longkanker.

Asbest in je schuurdak: wat nu?

Milieu Centraal heeft een uitgebreid stappenplan hoe je zelf het dak van je schuur kunt vervangen. Het is wel belangrijk dat je dak kleiner is dan 35m2, anders moet je een bedrijf inschakelen. Ook mag je het dak alleen zelf aanpakken als het dak met bouten vast zit.

Het verwijderen van asbest moet je altijd - minimaal 5 dagen van tevoren - melden bij de gemeente. Dat kan via het online omgevingsloket. Wil je het door een bedrijf laten doen? Stichting Ascert heeft een lijst met bedrijven die een certificaat hebben. 

Honderden euro’s

Als je asbest zelf verwijdert, kan dat een paar honderd euro kosten. Moet je dat zelf allemaal bekostigen? “Dat verschilt per gemeente”, zegt Anna Beth Smeltekop van Milieu Centraal. 

Er zijn gemeenten die bijvoorbeeld gratis beschermingsmiddelen aanbieden, of ervoor zorgen dat asbestmateriaal tijdelijk kosteloos naar het lokale afvalstation kan worden gebracht. “Hoe dan ook: zelf verwijderen is vaak een stuk goedkoper dan wanneer je het door een bedrijf laat doen”, aldus de woordvoerder. 

Vanuit de overheid is geen subsidie voor het verwijderen van asbest: die is per december 2018 geëindigd. Daardoor, en door het feit dat het wetsvoorstel dat asbestdaken zou verbieden in de Eerste Kamer is gestrand, is tempo waarmee asbestdaken worden verwijderd sinds 2019 sterk afgenomen.