Waar moet je als huurder op letten als je borg betaalt of terugvraagt?

huurcontract_Radar_regels.jpg

Vanaf 1 juli 2023 mogen verhuurders nog maximaal twee maanden kale huur aan huurwaarborg - kortweg borg - innen. Een goed moment om te kijken naar wat nu eigenlijk je rechten als huurder zijn bij het terugkrijgen van de borg.

Wat is borg precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar borg precies voor staat. In Nederland mogen verhuurders bij aanvang van een huurovereenkomst gebruik maken van deze regeling. Zij vragen huurders daarbij een som geld te betalen - maximaal twee maanden kale huur dus - die zij gebruiken als verzekering voor de huurder.

De beschikking over dit geld biedt de verhuurder financiële zekerheid als de huur niet wordt betaald of wanneer er door toedoen van de huurder schade ontstaat aan de woning. 

Maak van tevoren foto’s

Op het moment dat jij je huurwoning mag betreden, valt het aan te raden om van alle plekken in huis (gedetailleerde) foto’s te nemen en deze goed op te slaan. Hoewel de bewijslast bij mogelijke schade bij de verhuurder ligt, is het altijd goed om deze foto’s achter de hand te hebben mocht er onenigheid ontstaan. Ook kun je dit gebruiken voor eventuele verborgen gebreken. 

Staat alles op papier?

Zorg er als huurder voor dat alle afspraken die te maken hebben met de borgsom, schriftelijk in de huurovereenkomst worden opgenomen. Let er daarbij ook op dat je niet tekent voor zaken die wettelijk niet zijn toegestaan. 

Een voorbeeld hiervan is dat wettelijk geregeld is dat grote ingrepen alleen met toestemming van de verhuurder mogen worden uitgevoerd. Een verhuurder mag daarom niet kleine en makkelijk op te lossen ingrepen zoals gaatjes in de muur verbieden. Wel is het van belang de woning zo veel mogelijk in originele staat weer achter te laten, dus als de gaten gemaakt zijn, moeten deze na afloop weer worden gevuld. 

Waar mag een huurder borg voor gebruiken?

De verhuurder mag borg maar voor vier zaken gebruiken, namelijk: achterstallige huur, servicekosten, schade aan de huurwoning die voor de rekening van de huurder is en een energieprestatievergoeding. Dat laatste is een vergoeding die je betaalt als een woning energiezuinig is. Hoe dat precies werkt, legt de Rijksoverheid hier uit

Wanneer moet de borg worden teruggestort?

Mochten er geen gebreken zijn aan jouw woning, moet de verhuurder de borgsom binnen 14 dagen na het einde van de huur terugstorten. Mocht de verhuurder dit zonder tegenbericht niet doen, dan is het raadzaam een (aangetekende) brief te versturen. Als dit ook niet resulteert in het gewenste resultaat, dan kan in het uiterste geval over worden gegaan tot een rechtsgang. Probeer voordat je tot dit laatste overgaat er altijd eerst uit te komen met de verhuurder of win (vrijblijvend) advies in bij het Juridisch Loket.