Aardappelen telen wordt moeilijker: betaal jij straks meer voor een frietje?

patat.jpg

Boeren luiden de noodklok. Door ‘kalenderlandbouw’ wordt het lastiger om gewassen te verbouwen. Zo krijgen frietaardappelen het zwaar te verduren, waardoor er mogelijk meer geïmporteerd moet worden. Zorgen buitenlandse aardappelen voor hogere prijzen? Radar zoekt het uit.

‘Kalenderlandbouw’ tegen stikstof

Op Europees niveau is besloten om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Op 1 oktober 2023 moeten veel gewassen geoogst zijn, zodat het zogeheten vanggewas dan gezaaid kan worden. Dit gewas zorgt in de winter voor veel stikstofopname, maar elke week dat met zaaien gewacht wordt, blijkt het vanggewas minder effectief.

Het nieuwe plan wordt ook wel ‘kalenderlandbouw’ genoemd. Boeren komen er namelijk meteen mee in de problemen. Door het koude en natte voorjaar kunnen boeren nog weinig aardappelen poten, zo valt te lezen in het AD. Aangezien boeren op 1 oktober alles geoogst moeten hebben, kan er een tekort ontstaan, waardoor er mogelijk veel geïmporteerd moet worden. Dit geldt vooral voor de frietaardappelen, die zijn dan waarschijnlijk nog niet klaar voor de oogst.

Ga jij de potentiële import voelen in je portemonnee?

Importeren is gelukkig niet per definitie slecht voor je portemonnee, zo legt Petra Berkhout, agrarisch econoom en onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, uit aan Radar. “De prijs is van veel meer afhankelijk dan de oogst in Nederland, zo is de handel bijvoorbeeld super belangrijk.” 

Econoom: “Misschien dat er even een prijsstijging is”

Hierdoor kun je volgens Berkhout niet nu al stellen dat deze regeling nadelig zal zijn voor de consument. “Misschien dat er even een prijsstijging is, maar je mag verwachten dat de markt de prijs reguleert”, zo stelt de econoom. “Wanneer er in Nederland minder verbouwd kan worden, zal er namelijk elders meer verbouwd worden. Al is het wel speculeren wat dit allemaal precies met de prijs zal doen. Dat kunnen we nu nog niet met volle zekerheid zeggen.”

Bronnen: Petra Berkhout, NOS, AD, Rijksoverheid