background branding

100 dagen proefslapen, wat gebeurt er met je afgekeurde matras?

Matras Foto

Je brengt ongeveer een derde van je leven slapend door. Daarom mag je van de meeste verkopers van bedden een lange periode proefslapen, om zeker te weten dat het matras bij je past. Maar als je het matras afkeurt, wat gebeurt daar dan mee? Radar onderzocht hoe verschillende beddenwinkels hiermee omgaan.

Proefslapen op je nieuwe matras

Omdat je nagenoeg elke nacht doorbrengt op je matras, is het belangrijk dat jij hier goed en gezond op slaapt. Maar in de winkel met je kleren aan liggen is geen betrouwbare test. Daarom bieden (online) beddenwinkels je vaak de kans om te proefslapen. Een periode van 90 tot 120 dagen waarin jij op je nieuwe matras of kussen slaapt en daarna beslist of deze bij je past. 

Volgens onder andere Swiss Sense en Leen Bakker heeft je lichaam minstens 30 dagen nodig om aan het matras te wennen. Daarna kan je een goed oordeel vellen.

Verschillende voorwaarden

Per aanbieder verschilt het hoe lang je je nieuwe beddengoed mag uitproberen. Naast de lengte lopen andere voorwaarden bij het proefslapen nogal uiteen. Zo kun je overal maar eenmalig gebruikmaken van de inruilservice. 

Als je besluit dat te doen, vragen Beter Bed en Leen Bakker je het matras zelf naar de winkel te brengen, als deze niet naar je zin is. Matrasconcurrent, Droommatras, Morningstar Sleeps, Emma en Tuur komen je matras kosteloos ophalen. Ook kun je bij de meeste aanbieders niet alle matrassen testen en terugsturen. Controleer dus goed of je aan de voorwaarden van de winkel voldoet.

Recyclen, refurbishen en doneren

Wat gebeurt er met matrassen die worden teruggestuurd? In veel gevallen wordt het afgedankte beddengoed gerecycled of hergebruikt in bijvoorbeeld kunstgras of vinylvloeren. Auping, Emma en Morningstar Sleeps passen verschillende methodes toe om de matrassen opnieuw aan te bieden.

Zo recyclet Auping hun teruggestuurde matrassen uit de normale lijn, en worden circulaire matrassen volledig afgebroken. Het materiaal daaruit wordt gebruikt om een nieuw circulair matras mee te maken. Emma en Morningstar Sleeps bieden afgewezen matrassen (na reiniging of deels vervanging) als refurbished aan. Ook worden er donaties gemaakt aan goede doelen of lokale organisaties.