LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Koude komkommersoep
Bron: ReceptenWeb


Ingrediënten Waardering

2.5 stuks komkommers
8 dl. yoghurt, magere
4 dl. water
2 teentjes knoflook, geperste
Peterselie, verse, fijngehakte
Bieslook, verse, gehakte
Peper, gedroogde, versgemalen
Zout



Lees hier de reacties van andere bezoekers en geef je eigen reactie.



Benodigdheden


Bereidingswijze
Lekker als voorgerecht bij een koolhydraatmaaltijd of als lunchgerecht met geroosterd volkoren brood.

Montignac-tip: in fase 2 kunnen geroosterde walnoten of geroosterde amandelen en blokjes achterham toegevoegd worden.

Schil de komkommers, houd een halve komkommer apart en rasp de rest. Strooi er een halve theelepel zout over en laat dit een uur staan.

Klop het water door de yoghurt en voeg de knoflook, peper, peterselie, bieslook en geraspte komkommer toe. Als laatste de halve komkommer in kleine blokje snijden en door de soep roeren. Zet de soep 2-3 uur in de koelkast weg.
















1 uur
2 uur 10 minuten
Gevorderde

stef

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door stef »

Verder alles goed ?

rob v.d.

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door rob v.d. »

Meneer De Croos,
Werkt de klok op uw pc niet, of gaat u inderdaad 's nachts uw bed uit om receptjes voor ons op het net te zetten?

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

rob,waar doelt u op;aandacht

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Kip-rijstsalade met kerrie en kokos

Ingrediënten:
200 g kipfilet, 1 kleine ui, 2 eetlepels olie, 1-2 theelepels kerrie, 2 eetlepels geraspte kokos, 2 eetlepels rozijnen, 150 g rijst, 1 dl appelsap, ½ kippenbouillontablet,
1 eetlepel mayonaise, ½ eetlepel witte wijnazijn, 50 g jonge Goudse kaas, zout, peper
Bereiding:
Snijd de kipfilet in stukjes. Pel en snipper de ui. Snijd de kaas in blokjes. Verhit de olie in een braadpan en roerbak de kip en ui ca. 3 minuten. Roer dan de kerrie,
kokos, rozijnen en de rijst erdoor en roerbak tot alle koorles glanzen van de olie. Roer het appelsap, 2 dl water en de verkruimelde bouillontablet door het rijstmengsel.
Breng het vocht aan de kook en laat de rijst afgedekt, op een laag vuur in ca. 30 minuten zachtjes gaar en en droog worden. Laat het rijstmengsel afkoelen. Roer de
azijn en mayonaise tot een sausje. Roer het sausje en de kaasblokjes door de afgekoelde rijst en breng de salade op smaak zout en peper.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Gebakken appel met kippenlever en
Grimbergen Dubbel


• twee appelen (Jonagold, Elstar, Golden Delicious) • 400 gram kippenlever • vier sjalotjes • vier eetlepels roomboter • twee eetlepels zonnebloem- of olijfolie • twee eetlepels kristalsuiker • 1,5 dl kippen- of kalfsbouillon • 1,5 dl Grimbergen Dubbel (flesje van 33 cl) • vier eetlepels slagroom of koksroom • vier kleine takjes rozemarijn • peper uit de molen en zout naar smaak

Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Appelen schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in plakken van 1,5 cm snijden. Een mengsel van twee eetlepels roomboter en een eetlepel olie verwarmen in een koekenpan met anti- aanbaklaag en de plakken appel om en om bakken. Suiker toevoegen en wat laten karameliseren. De plakken appel warm houden. Een mengsel van twee eetlepels roomboter en een eetlepel olie verwarmen in een koekenpan met anti- aanbaklaag en de kippenlever samen met de stukjes sjalot om en om bakken. Goed omscheppen en ervoor zorgen dat de kippenlever van binnen rosé is. Kippenlever en sjalotjes uit de pan halen en in aluminiumfolie warm houden. Aanbaksels in de pan los roeren met de bouillon, goed verwarmen en zoveel mogelijk inkoken. Bier eraan toevoegen en drie minuten goed verwarmen. Zeven, opvangen in een sauspan, nog even verwarmen en vanaf de hittebron de room erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Plakjes appel over voorverwarmde borden verdelen. Op elk plakje wat kippenlever met de warme saus doen en afdekken met een plakje appel. Garneren met een klein takje rozemarijn. Serveren met warme toast of ciabattabrood, vergezeld van een goed gekoeld glas Grimbergen Dubbel.
Type bier: Abdijbier (dubbel)

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Aardappel- en preisoep met mosselen, saffraan
Speciale Palm

• 400 gram aardappelen • 350 gram prei • 1 kilo mosselen • een stronkje bleekselderij • een winterwortel • een laurierblaadje • acht saffraandraadjes • 0,5 l groentenbouillon • een flesje Speciale Palm (flesje van 30 cl of 75 cl) • twee eetlepels fijn geknipte bladselderij • peper uit de molen en zout naar smaak

De saffraandraadjes in twee eetlepels warm water weken. Aardappelen schillen en in stukken snijden. Prei in ringetjes snijden, goed afspoelen en laten uitlekken in een vergiet. Aardappel en prei met een snufje zout gaar koken. Vervolgens met een staafmixer en het kookvocht pureren en warm houden. De niet geopende of kapotte mosselen verwijderen. Draadjes van de bleekselderij verwijderen en in stukjes snijden. Winterwortel schillen en in stukjes snijden. De mosselen met de stukjes bleekselderij, winterwortel, laurierblaadje en de helft van het bier in een mosselpan of ruime pan doen en gedurende zeven tot acht minuten koken. Af en toe omschudden. Niet geopende mosselen verwijderen en het stoofvocht zeven. De mosselen uit de schaal verwijderen en warm houden. Het mosselvocht door de warme puree van aardappel en prei roeren, door een zeef halen, goed tegen de zeefwand aandrukken en opvangen in een soeppan. Saffraandraadjes samen met het weekvocht, de rest van het bier en groentenbouillon erdoor roeren en nog drie tot vijf minuten goed verwarmen. Eventueel wat extra bouillon erbij doen en goed roeren. Vervolgens de fijn geknipte bladselderij erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Samen met de warme mosselen over voorverwarmde soepborden of soepkommen verdelen. Serveren met stokbrood of ciabattabrood en naar smaak een goed gekoeld glas Speciale Palm hierbij drinken.


Type bier: Amber of ale


België: Brouwerij PALM NV, Steenhuffeldorp 3, 1840 Steenhuffel Tel (0032) 052/ 31 74 67 Fax 052/ 31 23 44 Brouwerijbezoeken: 052/ 31 74 27
Nederland: Brouwerij PALM BV, Verkoopkantoor Nederland, Zalmweg 27, 4941 VX Raamsdonksveer
Tel 0162/ 522275 Fax 0162/ 521429 http://www.palm.be http://www.rodenbach.be
Bieren uit het assortiment van deze brouwerijen: Speciale PALM, Dobbel PALM, BOCK Pils, STEENDONK, Frank BOON, RODENBACH, RODENBACH GRAND CRU, Brugse Tripel

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Champignons gevuld met Ham
( Champignons farcis au Jambon )

Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
8 grote champignons paneermeel - 1 ui -1 takje tijm - 50 gram boter - peterselie - 150 gram gerookte ham (4 mm dik) - 2 blaadjes dragon - 150 gram normale champignons

--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
Was de champignons. Snij de stelen van de grote champignons, en snij de kleine champignons in kleine stukjes. Snij de ham in brunoise. Maak de ui schoon, snij hem in snippers en fruit deze in boter lichtbruin. Voeg de ham en de stukjes champignon toe. Hak de dragon en tijm fijn en voeg ook deze toe. Bak tot de champignons lichtbruin zijn. Vul de uitgeholde champignonkoppen met deze farce, strooi er wat paneermeel over en zet er een klontje boter op. Zet 20 minuten in een oven van 200 graden C. Bak wat peterselie in de friteuse en serveer de champignons met wat gefrituurde peterselie.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Afrikaans Lam
aantal personen: 4
Ingrediënten:
4 dikke schijven lamsbout
1 teentje knoflook
5 grote tomaten
1/2 dl wijnazijn
1 tl suiker
Cayennepeper
1 el worcestersaus
Zout
Zwarte peper
1 tl mosterdzaad
2 wortels
2 grote uien
2 stengels bleekselderij
50 gram boter
Olie
1 dl slagroom


Bereiding:
Ontvel de tomaten en ontpit ze
Druk ze door een zeef
Schil de knoflook
Stamp deze samen met de mosterdzaadjes fijn terwijl u langzaam een theelepel olie bijvoegt
Schil de uien en hak ze fijn
Doe de tomatenpulp in een pan, samen met de wijnazijn, het mengsel van knoflook en mosterdzaad, wat cayennepeper, gemalen zwarte peper, de worcestersaus en 2/3 van de gehakte uien
Voeg er ook zout bij en de suiker
Breng het mengsel aan de kook en laat het weer afkoelen zodra het kookt
Leg de schijven lamsvlees in een schaal en bedek ze met het mengsel
Laat ze twee uur marineren
Verhit de boter in een koekepan
Laat de schijven vlees uitlekken en sauteer ze snel aan in de hete boter
Haal ze uit de pan en houd ze warm
Snij de selderij in fijne reepjes
Schil de wortels en snij ze in kleine blokjes
Doe deze groenten met de rest van de uien in de braadboter van het vlees en laat het zachtjes smelten
Voeg dan de marinade erbij en de room
Laat nog 5 minuten zachtjes koken onder voortdurend roeren
Leg de plakken vlees terug in de saus
Verwarm ze weer zonder de saus te laten koken
Leg alles op de dienschaal en serveer

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Biefstuk te Paard
(Steak de Boeuf à Cheval )

Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
4 biefstukken - 4 eieren - 2 uien - 50 gram boter - zout, peper

--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
Schil de uien en snij ze in dunne reepjes. Smelt 25 gram boter in een pan en sauteer hierin de reepjes ui gedurende 5 minuten. Haal ze uit de pan en houd ze warm. sauteer in dezelfde pan de biefstukken, twee minuten aan elke kant. Leg ze bij de uien en houd ze warm. Bak in de rest van de boter 4 spiegeleieren. Leg op elke biefstuk een ei en serveer.

yvonne s

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door yvonne s »

Hallo mijnheer croos,
ik heb jammer genoeg al gegeten .
Ik heb een vraag voor U op het forum geplaatst.
groetjes yvonne s.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Salade van varkensfilet met Cajun kruiden, rode bietjes, rode uiringen, blauwe kaas en
Speciale Palm

• 400 gram magere varkensfilet • twee eetlepels bloem • twee eetlepels Cajun kruiden (melange voor vlees) • twee gekookte rode bieten • een halve rode ui • 75 gram Bleu d’Auvergne of andere blauwe kaas • drie eetlepels zonnebloem- of olijfolie • 0,5 dl gevogeltebouillon • 1,5 dl Speciale Palm (flesje van 30 cl) • sprietjes bieslook • peper uit de molen en zout naar smaak

Gekookte rode bieten in flinterdunne reepjes snijden. De rode ui in flinterdunne ringetjes snijden. Varkensfilet in dunne reepjes snijden en gelijkmatig bestuiven met een mengsel van bloem en Cajunkruiden. Olie verwarmen in een wok en de reepjes varkensfilet roerbakken. Goed omscheppen. Bouillon en bier eraan toevoegen, nog drie minuten goed verwarmen en op smaak brengen met peper en zout. Over de borden verdelen en garneren met reepjes rode biet, rode uiringen, verkruimelde Blue d’Auvergne en sprietjes bieslook. Serveren met warme toast of stokbrood, vergezeld van een goed gekoeld glas Speciale Palm

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

De Albatros is al sinds 1977 in de vaart. Vanaf 1993 met Pim Smits aan het roer en André Persenaire in de kombuis.
Komt u aan boord, dan beloven wij u een plezierige reis. De culinaire koers ligt niet helemaal vast, maar er is een mediterrane voorkeur en altijd zijn er lekkere oesters.

De "dining room" heeft een aangename ambiance die zich goed leent voor een prettig gesprek, zakelijk zowel als privé. Een gedeelte hiervan is gereserveerd voor niet-roken.

Op de achtergrond slechts zeegeluiden en een enkele meeuw. En bij "tropisch" weer kan er ook op het dek worden gegeten


Albatros Seafoodhouse
Westerstraat 264
1015 MT Amsterdam
Tel: (020) 6279932
Fax: (020) 4235819

bert

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door bert »

Hee Croosje,
Zoals Dexia jullie heeft gepakt, zo pakken jullie kennelijk weerloze dieren als ik de ingrediëntenlijst van je recepten bekijk. Probeer eens een klein beetje medeleven te betonen met weerloze andere levende wezens en doe eens wat vleesch noch visch recepten als je wilt?

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Witte bonen "speciaal"



1 hele of halve pot (glas) witte bonen
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
tomatenketchup
olijf of basilicum-olie
peterselie
beetje zout en (verse) peper.



Snipper de ui (niet te fijn) en de knoflook (ragfijn) en doe dit met de andere groente bij de witte bonen in een pannetje. Doe er een paar scheuten olie bij, beetje opwarmen en roeren (alleen maar opwarmen, niet méér ) KLAAR IS KEES !!
Meteen opdienen en wat ketchup toevoegen, evenals een heel klein beetje zout peper, en fijngeknipte peterselie.
Héél gezond en lekker.......

(bij gebruik van halve pot, uiteraard ook de helft van de andere spulletjes)

Lekker met even opgebakken (eventueel kant en klare) schijfjes aardappelen.

TIP
Een paar druppels Tobasco geeft het geheel een exotisch tintje !!

Krentjesbrij uit Oost Groningen
500 gr.ongepelde gort
250 gr krenten
250 gr rozijnen
2 à 3 eetl. bruine basterdsuiker
scheutje azijn
zout

Zet de gort een nacht in de week, ververs het water en kook de gort in ruim water met iets zout. Voeg halverwege de kooktijd de goed gewassen krenten rozijnen toe, zodat die tegelijkertijd kunnen wellen. Roer door de krentenbrij, afhankelijk van Uw smaak, 2 of 3 eetlepels bruine basterdsuiker. Doe er een scheutje azijn bij, roer goed door en proef. Is alles gaar, neem dan de pan van het vuur en laat de krentenbrij op een rustig plaatsje volledig afkoelen. Is de brij afgekoeld, zet dan de pan in de koelkast, want deze brij smaakt het best, als hij door en door koud is.

Tip: Een aardige variant is om in plaats van azijn bessensap te gebruiken


Aardappelsalade met dille
bijgerecht voor 6 personen

600 gram vastkokende aardappels
zout
1 prei of 6 bosuitjes
10 cocktailaugurken (zuur)
1 grote appel
125 ml. zure room
1 eetlepel mosterd
1 zakje verse dille (15 gram)
versgemalen peper


Aardappels schillen en in blokjes snijden. In pan met weinig water en zout aardappels in ca. 5-8 minuten beetgaar koken. Intussen witte en lichtgroene deel van de prei of de bosuitjes in dunne ringen snijden, wassen en goed uit laten lekken. Augurkjes in plakken snijden. Appel schillen en in stukjes snijden. In schaal zure room met 2 eetlepels augurkenvocht en mosterd tot een dressing roeren. Dille erboven fijnknippen. Appel, prei en augurk erdoor scheppen. Aardappels afgieten en door de dressing scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Minstens 1 uur laten staan zodat smaak zich kan ontwikkelen.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Spaghetti Amatrice voor 4 personen
Ingredienten:

1 ui
3 eetlepels olijfolie
100 gr lichtgezouten, mager spek
1 blik gepelde tomaten
1 kleine rode Spaanse peper
zout
400 gr spaghetti
50 gr geraspte jonge pecorino
Bereiding:

Kook de spaghetti al dente.
Pel de ui, snijd hem klein en fruit de uisnippers in de olijfolie glazig. Snijd het spek in blokjes, roer die door de uien en laat ze 10 minuten zachtjes bakken.
Voeg de tomaten en de fijngehakte Spaanse peper toe en laat onder regelmatig roeren nog 5 minuten stoven. Breng op smaak met zout. Kook intussen de spaghetti al dente, giet ze af en meng er de saus door. Bestrooi met versgeraspte pecorino.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Dubbelgetrokken bouillon met lente-ui
Bron: ReceptenWeb
Deze bouillon heeft een mooie diep donkere kleur en een krachtige smaak. Geserveerd in kleine kopjes is dit een delicatesse!

Ingrediënten Waardering

3 uien
2 preien
1 bosje peterselie, verse
1 lente-uitje
1 winterwortel
750 gr. soepvlees
750 gr. bot (vlees)
1 takje tijm, verse
2 teentjes knoflook
1.5 l. water
Peperkorrel
Peper
Zout



Lees hier de reacties van andere bezoekers en geef je eigen reactie.



Benodigdheden
Benodigde materialen: een braadslee, een vork en een soeppan.


Bereidingswijze
Neem bij voorkeur lamsbotten om de bouillon van te trekken.

De oven in 10 minuten voorverwarmen op 220 graden Celsius. De botten intussen samen met tweederde van het soepvlees en tweederde van de uien, gepeld en doorgesneden, in een braadslee leggen en de braadslee in oven schuiven. Het geheel 45 minuten laten roosteren. Snijd de helft van de prei klein.

Botten, vlees en uien in een soeppan doen en een kopje water in de braadslee schenken. De aanbaksels met een vork losmaken en het vocht in de pan schenken. De helft van de gesneden prei, de knoflook, de helft van de peterselie en enkele gekneusde peperkorrels samen met het bij de botten en het vlees voegen.

Het geheel aan de kook brengen, zorgvuldig afschuimen en op een klein vuur 4 uur laten trekken.

De bouillon zeven, af laten koelen en ontvetten.

De rest van het soepvlees en de gesneden prei, de ui en het takje tijm bij de koude bouillon doen. De bouillon aan de kook brengen, zorgvuldig afschuimen en nog enkele uren laten trekken.

De bouillon zeven, op smaak brengen met peper en zout en af laten koelen.

De koude bouillon ontvetten. De lente-ui in dunne ringen snijden. De winterwortel in dunne plakjes snijden en hier sterretjes uit steken. De bouillon aan de kook brengen, de wortelsterretjes 2 minuten mee koken. De lente-ui aan de bouillon toevoegen en de bouillon direct serveren.

Sara Etty

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Sara Etty »

Als je cht je frustraties kwijt wil, raad ik brood maken aan. Van ingredienten een consistente massa maken die na lang vormen en kneden uiteindelijk doet wat jij wilt. En in dat proces kun je al je ongenoegen botvieren op die bleke massa, en hou je toch een geweldig en bevredigend product over.Heerlijk om te dopen in goede olijfolie of een beetje balsamico.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

sara etty,weet ik heb zowel in de bakkery gilde als en de keuken gilde gezetten,maar wat jij uit legd kan je ook een andere idee van krijgen.

Sara Etty

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Sara Etty »

Beste heer Croos,

Gezien het verschil in schrijfvaardigheid m.b.t. dit bericht in verhouding tot eerdere bijdragen van uw hand vermoed ik dat uw impulsieve en suggestieve reactie te wijten is aan andere zaken dan mijn advies over brood. Ik lijd daar niet onder, maar het doet m.i. een serieuze discussie geen goed. Dit topic integraal genomen misschien ook wel niet. Maar goed, blij uw brein kennelijk even, zonder dat te bedoelen, even afgeleid te hebben. Slaap lekker.

Gesloten