Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Wmd90
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 aug 2023 07:53

Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door Wmd90 »

Beste lezers,

Voor het eerst aangesloten bij een forum, dus ik hoop dat ik mij aan de juiste spelregels houdt.

Ik ben een beetje ten einde raad. Mijn vraag is vooral 'stoppen de ontwenningsverschijnselen van stoppen met Citalopram ooit nog?'. Ik ben bang en voel me erg slecht.

Heb 2 avonden een pil van 10 mg gehad en de avond er na (op aanraden huisartsenpost) een van 2,5 mg en de volgende dag gestopt. Ik had heftige bijwerkingen als angst, ziek, volledige paniek, huilen, trillen, geen seconde rust, gillen dat ze mij moeten opnemen in een gesticht of 112 moeten bellen. Zaterdagavond was die laatste pil van 2.5mg en het is nu dinsdagochtend. De ontwenningsverschijnselen lijken net zo erg als de bijwerkingen: mn huid staat in brand, elektrische schokken, misselijk, huilen, veel paniek, raar gevoel in hoofd, rood hoofd. Op aanraden van de huisarts gistereb ben ik nu naar 4 of 5 oxazepam per dag om het te onderdrukken.
Tussen de oxazepams komen die ontwenningsverschijnselen weer hevig terug. Ben zo in paniek af en toe.
Was antidepressiva gestart voor PMS en wat angstklachten uit een burnout van 5 jaar geleden. Maar voor mij geen AD meer, zo heftig.

Komen die ontwenningsverschijnselen nog goed? Duurt dit een paar dagen of een paar weken? Heb het gevoel dat ik weken niet volhoudt. Ik hoop gewoon positief bericht te horen, ook al weet ik dat het misschien niet realistisch is. Ik wil mn oude leven terug.

Erg bedankt voor het lezen.

Lowieze
Berichten: 6609
Lid geworden op: 30 nov 2017 10:09

Re: Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door Lowieze »

Stel deze vragen aan uw huisarts of specialist, hier is een consumentenforum niet geschikt voor.

Lady1234
Berichten: 27128
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Kunt u, als u een paniekaanval krijgt, niet iemand bellen en daarmee een kletspraatje houden? Dan zakt die aanval vaak na een minuut of tien zo weg.

Dat is in ieder geval mijn ervaring toen ik sterke bijwerkingen had van een (ander) medicijn.

U moet er helaas doorheen.

xflorisx
Berichten: 388
Lid geworden op: 15 okt 2018 20:20

Re: Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door xflorisx »

Het goede advies is al gegeven door Lowieze.
Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand die aan de prammetjes zit zo snel moet afbouwen. Daar gaat normaal een veel langere tijd overheen naar lagere doseringen en halve tabletten.

Seinhuis
Berichten: 2376
Lid geworden op: 20 dec 2020 17:18

Re: Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door Seinhuis »

Bel uw huisarts.

Dwarsig
Berichten: 11
Lid geworden op: 31 jul 2023 19:56

Re: Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door Dwarsig »

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?
Nee, u mag niet zomaar stoppen met citalopram. Stopt u in 1 keer? Dan kunt u last krijgen van klachten. Bijvoorbeeld angst, duizeligheid, draaierigheid, hoofdpijn, misselijkheid en zweten. Deze klachten worden ook wel onttrekkingsverschijnselen genoemd. Dit komt omdat uw lichaam gewend is aan dit medicijn. Niet iedereen heeft evenveel last van onttrekkingsverschijnselen.

Wilt u stoppen met citalopram? Overleg dan met uw apotheker of arts. U maakt dan samen een afbouwschema. U bouwt af in stapjes zodat u niet opeens last krijgt van onttrekkingsverschijnselen. U krijgt dan iedere week een iets lagere dosering.

Vaak duurt het in totaal 2 tot 8 weken om te stoppen met citalopram. Hoe snel u afbouwt hangt af van of u klachten krijgt. Kijk daarom, samen met uw arts en apotheker, hoe u reageert bij iedere stap. Zij kunnen u helpen als u klachten krijgt.

Krijgt u opnieuw last van depressie, angst of paniek? Of krijgt u last van onttrekkingsverschijnselen? Bespreek dit dan met uw arts of apotheker.


Dit is wat er staat op de site van www.apotheek.nl

Dus idd advies opvolgend wat al eerder is gegeven door @Lowieze

BreejKC
Berichten: 1816
Lid geworden op: 16 jul 2012 18:36

Re: Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door BreejKC »

Ik lees dat u deze ontwenning doet op advies van een huisartsenpost. Zonder ze tekort te willen doen begeeft/beperkt u zich tot het beperkte kennisniveau van huisartsen. Huisartsen weten van heel veel een klein beetje. Maar dit soort sterke medicijnen met allerlei bijwerkingen bij gebruik en afbouw bevindt zich ver boven het huisartsenniveau.

Als ik uw bijwerkingen van de afbouw lees lijkt het mij beter dat u zich op zo kort mogelijke termijn wendt tot het niveau van psychiatrische hulp. Deze gespecialiseerde artsen weten veel meer van dit soort krachtige medicijnen en kunnen u zeer waarschijnlijk veel beter helpen als huisartsen.

Dagkoers
Berichten: 580
Lid geworden op: 07 mei 2023 21:12

Re: Ontwenningsverschijnselen stoppen met Citalopram

Ongelezen bericht door Dagkoers »

Ik slikte dit ook op advies van mijn ex. Ik kreeg de hoogte dosering. Mijn moeder was boos en noemde mij een wandelende giftanker. Ik had moeite met stoppen en toen het lukte lustte ik geen koffie meer. Maar na 1 bezoek aan het Riagg kreeg ik al dit medicijn 😭☹️

Plaats reactie