LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Ovenschotel van rundvlees en
aardappel- en knolselderijpuree met
Achel 8 bruin


• 500 gram mager rundvlees (bijvoorbeeld: France Limousinvlees) • 250 gram aardappelen • 250 gram knolselderij • twee uien • twee eetlepels tomatenpuree • 2 dl runderbouillon • een eetlepel Chilipoeder (zoet of mild) • vijf eetlepels roomboter • twee eetlepels zonnebloem- of olijfolie • 1 dl slagroom of koksroom • 1,5 dl Achel 8 bruin (flesje van 33 cl) • twee eetlepels fijn gesneden bladselderij • peper uit de molen en zout naar smaak

Aardappelen en knolselderij schillen, in stukken snijden en met een snufje zout gaar koken. Uien schillen en in stukjes snijden. Het mager rundvlees in blokjes snijden. Een mengsel van twee eetlepels roomboter en twee eetlepels olie verhitten in een braadpan en hierin de blokjes vlees aanbraden. Uien even meebraden, goed omscheppen en de hittebron verlagen. Tomatenpuree, bouillon en Chilipoeder erdoor roeren en in ruim anderhalf uur gaar stoven. Tien minuten voor het einde van de stooftijd bier en fijngesneden bladselderij erdoor roeren en vervolgens op smaak brengen met peper en zout. De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Aardappel en knolselderij fijn stampen en de room erdoor roeren. Het vleesmengsel in een vuurvaste schaal verdelen, bevochtigen met een klein beetje bier en afdekken met aardappel- en knolselderijpuree. Puree bestrijken met drie eetlepels roomboter. In het midden van de oven plaatsen tot de bovenkant een gelijkmatige lichtbruine kleur heeft gekregen. Zo warm mogelijk serveren met plakjes tomaat, komkommer en radijs, overgoten met een lichte mosterddressing en vergezeld van een gekoeld glas Achel 8 bruin (keldertemperatuur

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Broodje gezond - Koolhydraat maaltijd, fase 1
Aantal personen: 1
Ingrediënten
2 sneden volkorenbrood
3 eiwitten
1 blaadje sla
plakjes komkommer
plakjes kerstomaat
peper, zout
suikervrije tomatenketchup, zie recept

Bereiding:
Bak de eiwitten in een pan met anti-aanbak laag , als een gebakken ei, samen met wat peper en zout
Neem een snee volkorenbrood en beleg deze met het blaadje sla, de gebakken eiwitten, komkommer, tomaat en tomatenketchup naar smaak
Als laatste de tweede snee brood erboven op en smullen maar!

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Mensen die de historie van de voedingsmiddelen bestuderen, beweren dat pannenkoeken en hun verwanten tot de oudste gerechten van de wereld behoren, laten we de geschiedenis eens wat nader bekijken.

We weten allemaal dat al in voorhistorische tijden graan, rogge, tarwe, gierst of boekweit, met behulp van stenen of iets wat op een vijzel leek, gemalen werd en tot een pap geroerd. Als die op hete stenen gebakken werden ontstonden er platte dingen die als vlaaien, dus een soort brood, gegeten werden. Het is goed mogelijk dat men er niet eens zo lang voor nodig had om te ontdekken dat dit brood, als het heel dun gebakken en op roeden te drogen gehangen werd, heel goed houdbaar was. Tegenwoordig nog worden in Noorwegen, Zweden en Finland dergelijke ronde platte broden verkocht als knäckebröd. Aan de andere kant merkten de mensen ook al gauw dat het mengsel door toevoeging van eieren lekkerder gemaakt kon worden. Vers, ja warm en zo van de stenen of platte ijzeren bakvorm, de pan, gegeten, smaakten ze uitstekend. Dat waren de eerste pannenkoeken.

Of ze nu pannenkoeken of eierkoeken genoemd worden is niet helemaal duidelijk, dat scheelt van strek tot streek het heeft ook helemaal iets met de samenstelling van het beslag te maken. Die bestaat altijd uit meel, eieren en vloeistof in de vorm van melk of water. Daarbij worden naargelang de stemming of smaak nog zout, soms wat suiker of wat smaakstoffen toegevoegd.

Wat in Duitsland als eierkoeken of pannenkoeken niet alleen bij kinderen een van de geliefdste gerechten is, is in andere landen niet minder populair. In Engeland behoren ze tot de traditionele traktaties op carnavals-dinsdag, waarschijnlijk omdat er tijden waren waarin in de daarop volgende Vastentijd eieren noch melk gebruikt mocht worden. En dan maakte men op carnavals-dinsdag maar pannenkoeken van de resten die nog in huis waren. Deze werden in ruim vet gebakken en vet, dat weten we natuurlijk allemaal, verdraagt een grote hoeveelheid alcohol.

In Zweden kan men naast de kleine plättor als nationaal gerecht niet over het hoofd zien. Ze worden in speciale pannen, die uithollingen ter grote van een ei hebben, gebakken op traditionele feesten. De klassieke bijgerechten zijn appelmoes en vossenbessencompote. In Nederland bestaan naast de dunne flensjes en de machtige pannenkoeken kleine ronde koekjes van pannenkoekenbeslag ter grote van een duivenei, de poffertjes een lekkernij vooral bij de kinderen. De Fransen dragen met hun galettes en crêpes zeker niet de slechtste vertegenwoordigers aan de internationale keuken bij. Waarom de Bretons hun baksels galettes, de overige Fransen daarentegen dezelfde producten crêpes noemen, weet niemand precies. Maar dat ze dun, heel groot en uitzonderlijk lekker zijn dat weet iedereen die een vakantiedag heeft doorgebracht in Bretngne of in Narbonne. En wat zouden Parijs of de Elzas zijn zonder Crêperieën? De Spanjaarden zijn nuchterder, zij mengen het beslag vaak met gebakken aardappelen, vaak bovendien nog met uien en knoflook en bereiden daarvan zeer verzadigende baksels, die trouwens koud geserveerd ook lekker zijn. Deze tortilla's zijn beslist niet te versmaden en behoren tot de specialiteiten van het land. In de landen van de vroegere Ooosterijks-Hoongaarse monarchie vieren de palacinken triomfen. Ze zijn kleiner en dunner dan de Duitse pannenkoeken, heel vaak gevuld met kwark, fijne notensaus of warme chocolade, heerlijke calorieëndragers die de vakantie doen verzoeten. Als we voor een kruiswoordraadsel beroemde Russische gerechten van vijf letters moeten raden, dan zou iedereen toch het woord bline proberen. Het zijn ronde koekjes zo groot als schoteltjes, van boekweitmeel gebakken, bekroont met een malse berg kaviaar en dikke zure room. Je hoeft beslist geen tsaar te zijn om dat lekker te vinden.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Grunneger pannenkoek

Ingrediënten:
2 eieren, 5 theelepels zout, 500 gram tarwebloem, 1 liter melk, 300 gram krenten, boter.

Bereidingswijze:
De eieren loskloppen. In een kom een beslag maken van de eieren, het zout, de gezeefde bloem en de melk. De krenten wassen, laten uitlekken en door het beslag mengen. Een klontje boter in de koekepan laten smelten, wat beslag erin scheppen en de pannekoek aan beide kanten gaar en goudbruin bakken.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Pannenkoeken basisrecept 2 (Zweedse manier)

Ingrediënten:
3 eieren, 200 gram bloem, ruim ¼ liter mineraalwater, ½ theelepel zout, margarine, boter, niervet of olie om te bakken.

Bereidingswijze:
Eerst de eieren scheiden. Eierdooiers met bloem, mineraalwater en zout in een kom doen. Dan alle ingrediënten goed mixen. Het beslag moet dikvloeibaar zijn. Zo mogelijk een half uurtje laten staan. Kort voor het bakken de eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door het beslag scheppen. U kunt bovendien ook nog een halve theelepel pakpoeder door het beslag mengen, maar dat is niet echt nodig. Van dit beslag gebakken pannenkoeken worden bijzonder luchtig. Voor het bakken eerst vet in een koekenpan heet laten worden. Dan met een opscheplepel het beslag in porties toevoegen. Op niet te hoog vuur bakken. Voor het omkeren eventueel nog en beetje vet toevoegen, omdat anders de pannenkoeken makkelijk aanbakken.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Pannenkoeken basisrecept 4 (Gistpannenkoeken)

Ingrediënten:
250 gram bloem, 15 gram gist, 2 eetlepels suiker, ½ liter melk, 2 eieren, ½ theelepel zout, geraspte schil van een ½ citroen, reuzel voor het bakken (ander vet mag ook).

Bereidingswijze:
Eerst de bloem in een kom zeven, in het midden een kuiltje maken. De gist erin verkruimelen. de suiker en een beetje, liefst lauwe melk toevoegen en een gladde pap roeren. Het zetsel 30 minuten op een warme plaats laten rijzen. Dan de rest van de melk, eieren, zout en geraspte citroenschil in de kom doen. Alle ingrediënten met de garde of mixer goed kloppen. Nogmaals goed laten rijzen. In ruim heet vet, liefst in een ijzeren pan, ongeveer 10 centimeter grote pannenkoeken bakken. Het vuur mag niet te hoog zijn omdat ze anders van binnen niet goed gaar worden.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Kalkoenspitjes

Aantal personen: 4

· 500 gram kalkoenfilets

· 2 el olie

· 0,5 tl kipkruiden

· 2 schijven ananas

· 1 literblik perziken

· 2 groene paprika's

Snijd de kalkoenfilets in dobbelstenen. Roer de kipkruiden door de olie, leg de dobbelstenen kalkoen erin en marineer het vlees een uurtje. Schep regelmatig om.
Laat de ananas en perziken uitlekken en maak de paprika schoon. Snijd alles in handzame stukjes.
Neem 8 houten stokjes en rijg daaraan achtereenvolgend een stukje paprika, kalkoen, ananas, kalkoen, perzik, kalkoen en paprika.
Rooster de spiesen ca. 5 minuten op de hete barbecue. Keer ze regelmatig.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Recept van de maand:
Maart

Portugese vis
(4 personen)

Ingrediënten:
800 gram kabeljauwfilet
bloem
3 uien
2 teentjes knoflook
1 grote paprika
4 tomaten
150 gram champignons
peper
zout cayennepeper
kerrie
worcestersaus
scheutje sherry
100 gram garnalen of
1« kg gekookte mosselen
peterselie
rijst

Bereiding:
800 gram kabeljauwfilet door bloem halen en even bruin bakken in boter; in een vuurvaste schaal leggen.In een apart pannetje 3 uien fruiten met 2 teentjes knoflooken daaraan 1 paprika, 4 tomaten, 150 gram champignons (allesuiteraard kleingemaakt) toevoegen; laten garen.Kruiden met peper, zout, cayennepeper, kerrie en worcestersaus. Een scheutje sherry toevoegen en het geheel over de vis storten. Bestrooien met de garnalen of mosselen en de gehakte peterselie. Het geheel een half uurtje in een middelhete oven. Serveren met rijst.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Koninginne(oranje)schotel

Een heerlijk product op basis van varkensreepjes en Chinese saus (oranje kleur)

Benodigdheden:

1200 gram varkensreepjes

3000 gram Chinese saus

Bewerking: Het varkensvlees bestrooien met keukenzout en garen

Afwerking: Het afgekoelde vlees vermengen door de Chinese saus in een verhouding 40 % vlees en 60 % saus

Presentatie en Verkooptip is hetzelfde als voor de Paasschotel.



Velen van u verkopen eieren. Een stukje omzet wat je niet kunt laten liggen.

Ik mag u erop wijzen dat Verstegen als enige in de markt Eikruiden in de verkoop heeft. Deze Eikruiden zijn een enorm succes. Presenteer ze naast de eieren en het geeft u wederom een omzetkans met aantrekkelijke marge en weinig handling.



Oosterse Kerriesaus, een kleurrijke saus met een milde kerriesmaak en een rijke garnituur van o.a. bamboescheuten, ananas en rozijnen. 7,75 per kilo



Chinese saus, fris rode saus met een knapperige garnituur van o.a bamboe en bleekselderij.7,95 per kilo

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Appel-kaneel oliebollen

Ingrediënten (voor ca. 15 stuks):
150 g rozijnen, 2 appels, 500 g bloem, 1 zakje gedroogde gist, 1 eetlepel kaneel, 1 theelepel, zout, 1 ei, olie, poedersuiker
Bereiding:
Wel de rozijnen 20 minuten in een kom met heet water. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Roer in een beslagkom de bloem, gist, kaneel en zout door elkaar.
Meng met de handmixer met deeghaken het ei en 4½ dl water erdoor en blijf kloppen tot het beslag glad is. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en dep ze droog met
keukenpapier. Schep de rozijnen en appel door het beslag. Laat het beslag afgedekt met plastic folie op een warme plaats ca. 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 °C. Schep het beslag voorzichtig door. Doop een ijsbolletjestang in het hete vet en schep hiermee ca. 5 bolletjes beslag in de olie.
Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken. Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier in
gedeelten.

Bananenbeignets
Ingrediënten (voor ca. 12 stuks):
65 g zelfrijzend bakmeel, snufje zout, 1ei, 1 dl melk, 1 dl bier, 2 bananen
Bereiding:
Roer van het meel, zout, het losgeklopt ei en de melk een glad beslag. Roer het bier erdoor. Snijd de bananen in stukjes van ca. 5 cm en haal dat door het beslag heen.
Frituur het in hete olie van 180 °C lichtbruin.

Borrelcroûtons

Ingrediënten:
12 dunne sneden oud volkorenbrood (ca. 12 x 10 cm), 60 g ongezouten boter (op kamertemperatuur), 1 eetlepel Dijonmosterd, 2 teentjes knoflook (uit de knijper),
2 eetlepels fijngehakte peterselie, ¼ theelepel zout, 1/8 theelepel cayennepeper, 30 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 225 °C. Vet voldoende bakplaten in. Snijd de korstjes van het brood. Roer de boter met de mosterd, knoflookpuree, peterselie, zout en de
cayennepeper in een kom tot room. Besmeer de sneden brood aan weerskanten dun met deze kruidenboter. Bestrooi ze daarna aan één kant met de geraspte Parme-
zaanse kaas. Steek of snijd daarna elke snede in ca. 18 figuurtjes, bijvoorbeeld driehoekjes, rondejes, vierkantjes. Bak de croûtons ca. 15 minuten in de oven, tot ze
goudbruin zijn.

Champignon-hapjes

Ingrediënten:
100 g champignons, 1 sjalotje, 10 g boter, ½ theelepel tijm, peper, zout, 4 plakjes diepvries bladerdeeg, 1 blikje croissantdeeg, 75 g roompaté, 1 eetlepel sesamzaad
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Borstel de champignons schoon en hak ze fijn. Pel en snipper het sjalotje. Verhit de boter in een koekepan en bak het sjalotje en de
champignons al roerende tot alle vocht is verdampt. Breng het mengsel op smaak met tijm, peper en zout en laat het afkoelen. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar
en laat ze in ca. 10 minuten ontdooien. Steek er ca. 16 rondjes van 5 cm uit. Spreid het croissantdeeg uit en steek hier ook 16 rondjes van 5 cm uit. Leg de rondjes
bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prak de paté door het afgekoelde champignonmengsel en schep het met een theelepel op het bladerdeg. Bestrijk
de randen van het deeg met wat water en plak het croissantdeeg erop. Druk de randen met een vork op elkaar. Bestrijk het croissantdeeg met wat water en strooi het
sesamzaad erover. Bak de hapjes in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

Garnalen-rijstkroketjes

Ingrediënten:
100 g rijst, peper, zout, 30 g boter, 30 g bloem, 1½ dl vis- of kippenbouillon, 2 eetlepels citroensap, 1 gelatineblaadje, 100 g geraspte kaas, 100 g gepelde garnalen, 1 ei,
ca. 50 g paneermeel, olie
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Smelt de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en laat de roux, al roerende, 1-2 minuten zachtjes pruttelen. Schenk
beetje voor beetje de bouillon en het citroensap erbij en blijf roeren tot de ragoût glad gebonden is. Laat het ca. 3 minuten zachtjes pruttelen en neem de pan van het vuur.
Week het gelatineblaadje in ruim koud water tot het zacht is. Verhit 2 eetlepels water en los hierin, van het vuur, de goed uitgeknepen gelatine op. Roer de gelatine door
de ragoût. Roer de rijst, kaas en garnalen door de ragoût en breng hem op smaak met peper en zout. Spoel een diep bord (of schaal) om met koud water, doe de ragoût
erin en strijk de bovenkant glad. Laat de ragoût, afgedekt, minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Verdeel de ragoût in 8 gelijke porties en vorm er, met 2 lepels of
natgemaakte handen, kroketten van. Klop in een diep bord het ei los met 2 eetlepels water. Strooi het paneermeel op een plat bord. Wentel de kroketten eerst door het
ei en vervolgens door het paneermeel. Herhaal deze pocedure en laat de kroketten ca. 20 minuten 'drogen'. Verhit de frituurolie tot 180 °C en frituur de kroketten (niet
teveel tegelijk) in 3-5 minuten goudbruin. Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.

Gerookte zalmrolletjes

Ingrediënten (voor ca. 16 stuks):
16 baby-maïskolfjes (blik), 15 g verse fijngehakte dille, 60 g roomkaas, 125 g gerookte zalm, 16 sprietjes bieslook, peper
Bereiding:
Snijd de zalm in reepjes van ca. 7 x 5 cm. Roer de dille met wat peper door de roomkaas en bestrijk de zalm hiermee. Wikkel de repen zalm om de maïskolfjes en
knoop er een spriet bieslook om.

Gevulde kerstomaatjes

Ingrediënten (voor ca. 20 stuks):
20 kerstomaatjes, 125 g roomkaas, 2 theelepels fijngehakte basilicum, mespuntje zout, peper
Bereiding:
Haal de kroontjes van de tomaatjes. Snijd van de onderkant het kapje eraf. Hol de tomaatjes uit. Laat ze omgekeerd uitlekken. Roer met ca. 3 theelepels van het
opgevangen sap, de kaas, basilicum, zout en wat peper een smeuïg mengsel. Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit het in de tomaatjes (of met behulp van een klein
lepeltje). Garneer met een klein toefje peterselie.

Gevulde tomaten

Ingrediënten (voor 4 stuks):
4 grote tomaten, 60 g Hüttenkäse, 1 theelepel gemalen komijn, 1 groene paprika, peper en zout, 60 g zonnebloempitten
Bereiding:
Snijd de paprika in kleine blokjes. Snijd de kapjes van de tomaten. Haal het vruchtvlees en de zaadjes uit de tomaten en laat ze omgekeerd uitlekken. Wrijf de Hüttenkäse
door een zeef, zodat deze een smeuïge consistentie krijgt. Voeg eventueel wat melk toe. Roer wat komijn, paprika, zout en peper door het mengsel. Verdeel het mengsel
over de tomaten. Rooster de zonnebloempitten in een koekepan tot ze lichtbruin zijn. Strooi de pitten over de tomaten en leg de kapjes erop.

Ham-kaas soesjes

Ingrediënten (voor ca. 30 stuks):
olie, 1 ui, 100 g ham, 40 g margarine, zout, 50 g bloem, 2 eieren, 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas, 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiding:
Verhit de olie tot 175 °C. Snijd de ui en de ham fijn. Breng in een pan 1 dl water met margarine en een snufje zout aan de kook. Laat de margarine smelten. Voeg dan in
één keer de bloem toe en roer tot het deeg van de pan loslaat. Roer van het vuur af één voor één de eieren erdoor. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei is
opgenomen. Blijf roeren tot het deeg glanst. Roer de fijngesneden ui, ham, Parmezaanse kaas en peterselie erdoor. Doop twee theelepeltjes in de hete olie en schep
hiermee kleine balletjes in het frituurvet. Frituur steeds ca. 10 balletjes tegelijk goudbruin en gaar. Laat de soesjes op keukenpapier uitlekken. Serveer de soesjes op een
schaal.

Hartige oliebollen

Ingrediënten (voor ca. 10 stuks):
250 g bloem, 2 dl melk of water, snufje zout, 20 g gist, 2 eieren, 50 g gemalenkaas, 50 g garnalen, peper, paprikapoeder, gehakte peterselie, olie
Bereiding:
Los de gist op in een beetje lauwe melk. Zeef de bloem en stort de bloem met het zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel erin. Scheid de
eierdooier van het eiwit en klop de eierdooier door de melk. Voeg de melk al kloppend bij de bloem. Klop het eiwit stijf. Spatel het eiwit door het beslag. Doe bij het beslag
gemalen kaas, gehakte garnalen, kruiden en een beetje gehakte peterselie. Dek de kom af en laat het beslag ca. 20 minuten rijzen. Verhit de olie tot 190 °C. Schep met
een ijslepel het beslag in de olie. Bak 3 tot 4 oliebollen tegelijk goudbruin in ca. 4 minuten. Serveer de oliebollen als tussengerechtje of borrelhapje.
Tips:
- zet de kom niet op een kachel en zorg ervoor dat het deeg niet te heet wordt, waardoor het uitdroogt
- zorg ervoor dat de kom niet op de tocht staat
Variatietip:
- vervang de kaas en garnalen door uitgebakken bacon

Kaasbeignets

Ingrediënten (voor ca. 10 stuks):
4 eetlepels melk, 4 eetlepels bloem, 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel gedroogde tijm, snufje zout, 1 ei, kaas
Bereiding:
Roer een beslag van de melk, bloem, paprikapoeder, tijm en zout. Klop 1 eiwit stijf en spatel dit door het beslag. Haal 10 reepjes kaas door het beslag en bak dit in de hete
frituurolie van 180 °C in ca. 1 min. lichtbruin.

Knapperige champignons

Ingrediënten (voor ca. 20 stuks):
olie, 10 sprietjes bieslook, 5 eetlepels mayonaise, 1 theelepel zout, peper, 250 g champignons, 100 g bloem, ½ eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel Provençaalse kruiden,
1 ei, 100 g paneermeel
Bereiding:
Verhit de olie in een frituurpan tot 180 °C. Knip de bieslook fijn. Roer de bieslook door de mayonaise en breng het op smaak met peper en zout. Veeg de champignons met
keukenpapier schoon. Roer in een kom de bloem met het paprikapoeder, de Provençaalse kruiden en het zout door elkaar. Voeg het ei en 1 dl water toe en roer alles tot
een glad beslag. Haal de champignons één voor één door het beslag en wentel ze dan door het paneermeel. Frituur 7-8 champigons tegelijk in ca. 4-5 minuten goudbruin
en gaar. Neem de champignons uit het vet en laat ze op keukenpapier uitlekken. Frituur de rest van de champigons op dezelfde manier. Doe de champigons over in een
schaaltje.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Gehaktballen


Doe 1 pond half-om-half gehakt in een deegkom. Voeg toe: 1 ei, 2 of 3 boterhammen (uit elkaar plukken, zonder korst), 2 theelepels sambal, gehaktkruiden (bijvoorbeeld mengsel van Silvo) en 2 middelgrote uien (zeer fijn gesneden). Met tevens wat fijn gesneden bieslook zien de ballen er aantrekkelijker uit. Kneden tot je niet meer kan. Ballen van draaien met een diameter van niet meer dan 4 cm. Bereiden onder de grill in 2 maal 10 minuten, halverwege omdraaien. Kleinere ballen zijn natuurlijk sneller gaar.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Coctail van nieuwe haring

Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
1 krop sla
4 haringen
2 zure augurkjes
1 zure appel
1 hardgekookt ei
1 bosje dille
4 eetlepels slagroom
1 ui
citroensap
peper, zout
azijn
1 eetlepel zilveruitjes
1 in de schil gekookte aardappel
olie


--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
Meng een eetlepel citroensap met de slagroom. Maak de dille schoon en hak ze fijn. Meng de helft van de dille door de slagroom. Bewaar de rest voor garnering.
Maak de haringen schoon en snij de filets in reepjes van 1 cm breed. Snij de ui in dunne reepjes. Maak van de aardappel blokjes van 1/2 bij 1/2 cm. Snij de augurkjes in dunne plakjes. Snij de kleine zilveruitjes middendoor. Leg alle ingrediënten in een kom zonder de slagroom toe te voegen, meng ze en breng het mengsel op smaak met olie, azijn, peper en zout. Laat alles een kwartier marineren.
Leg een blaadje sla in elk cocktailglas. Verdeel de massa over de glazen. Geef er een lepel room over en garneer met wat gehakte dille en een paar schijven hardgekookt ei.
Geef er vers stokbrood bij.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Haring salade

Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
10 haring
250 gram gekookt kalfsvlees
4 augurken
2 uien
2 appelen
2 hardgekookte eieren
2 eetlepels mayonaise
3 eetlepels slagroom
2 afgestreken theelepels gemalen witte peper
1 afgestreken eetlepel suiker
2 tomaten


--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
De haringen en het kalfsvlees in blokjes of reepjes snijden. De augurken in kleine stukjes. De ui fijnhakken. Van de appels het vruchtvlees in kleine blokjes snijden. Een ei in plakjes en de andere fijn snijden. Vis vlees augurk ui appel en het gehakte ei mengen. Een sausje maken van de mayonaise, geslagen room, peper en suiker en dit door het salademengsel scheppen.
Een paar uur in de koelkast laten rusten.
Garneren met ei en tomaat.
Eet smakelijk.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Rolmops

Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
4 nieuwe haringen
4 deciliter blanke azijn
1 eetlepel zout
1 theelepel suiker
1 in reepjes gesneden rood en groen Spaans pepertje
2 laurierbladen
4 zoet-zure augurkjes
4 houten prikkers
1 in ringen gesnedenui
1 in dunne plakjes gesneden citroen.


--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
Verwijder van de haringen de staart. Spoel de filets onder koud water af. Breng intussen de azijn met 1 deciliter water aan de kook.
Voeg het zout, de suiker, de pepertjes en de laurierbladen toe. Laat het mengsel enkele minuten koken en laat het daarna koud worden.
Leg op elk filet een augurkje. Rol ze op en steek ze vast met een houten prikker. Doe ze in een schoongemaakte pot. Stop er de ui en de citroen tussen. Schenk er zoveel van het azijnmengsel bij dat alles ruim onder staat. Sluit de pot en laat alles een paar dagen in de koelkast staan. Schut de pot elke dag even heen en weer.
De rolmopsen zijn in de koelkast 10 dagen te bewaren.
Bij zoute haring geen zout aan het azijnmengsel toevoegen.

Eet smakelijk.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Fruitsalade in een ananasbootje

Voor 2 personen.

Nodig: 1 verse ananas, 1 appel, 1 mango, rozijnen, geconfijte kersen en een scheutje rum of kirsch

Snijd de ananas met het groen in de lengte, hol de helften uit en bewaar deze twee helften. Snijd het vruchtvlees van de ananas, appel en mango in blokjes en doe dit in een schaal. Voeg de rozijnen erbij. Vermengen met een scheutje rum of kirsch en bestrooien met wat suiker. Roer het geheel door en laat het een uurtje in de koelkast trekken. Vul de twee uitgeholde ananassen met deze melange en decoreer met geconfijte kersen. De samenstelling van deze fruitsalade kunt al naar gelang seizoen en eigen smaak aanpassen.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Gegrilde ananas

Voor 4 personen.

Nodig: 1 verse ananas, 50 gr boter en een beetje kaneel

Schil de ananas, haal het hart van de ananas eruit. (dit kunt u ook doen met een ananassnijder) en snij het vruchtvlees in plakjes. Meng de zachte boter met een mespuntje kaneel. Bestrijk de plakjes ananas met dit mengsel en zet ze enkele minuten onder de gril. Dit smaakt heerlijk bij gevogelte en witte vleessoorten.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Kalkoenspies met ananas, voor op de barbecue

Voor 4 personen.

Nodig: 1 verse ananas, 400 gram kalkoenfilet, een beetje zout, kerrie en wat sojasaus

Snijd de ananas in vieren, verwijder het hart en snijd het vruchtvlees uit de schil. Snijd het vruchtvlees van ananas en de kalkoenfilet in blokjes. Kruid de kalkoenfiletblokjes met zout, kerrie en soyasaus Prik de blokjes om en om aan de spies. Leg deze op de gril of barbecue en u heeft een heerlijk exotische spies

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Ovenschotel met ananas

Voor 4 personen.

Nodig: 8 schijven verse ananas, citroen- of limoensap en geraspte schil van de citroen of limoen, 3 eieren, 100 gr suiker, 2dl melk, 8 sneetjes oud brood zonder korst (wit of bruin), wat boter.

Halveer de ananasschijven en besprenkel ze met citroensap. Week de sneetjes brood in een mengsel van losgeklopt ei en geraspte schil van de citroen of limoen, de helft van de suiker en de melk. Beboter een ovenvaste schaal en leg de helft van het brood erin. Bedek dit met de ananas en leg de rest van het brood en het mengsel er als een gladde laag bovenop. Splits de eieren in dooier en wit, roer de dooiers met de rest van de suiker schuimig en schep er de stijfgeslagen eiwitten door. Dek hiermee de schaal af. Laat het in ca. 30 minuten in een matig warme oven gaar en lichtbruin worden. Het kan warm of koud als nagerecht worden geserveerd.

Jan

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Jan »

Geachte Tros,

Kunt u deze kookrubriek-onzin stoppen svp?

m.vr.gr.
Jan

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
deel 5: Moedertinctuur van Echinacea.


Moedertinctuur van Echinacea:

Een alom gekende en gebruikte tinctuur is een aftreksel van Echinacea purpurea (in het Nederlands "rode zonnehoed"), een mooie vaste plant. In plantenborders is de purperrode bloem een echte blikvanger, deze prachtige bloem kan ook verwerkt worden in bloemstukken. Heb je nog een rustpunt nodig in een vaas snijbloemen: de uitkomst ligt voor de hand: Echinacea purpurea.


De indianen uit Noord-Amerika ontdekten de geneeskrachtige waarde van de plant, menige jaren voor de komst van de kolonisten. Ze gebruikten de plant als geneesmiddel tegen allerlei infecties en voor het ontsmetten van wonden.

Een grote promotiecampagne kwam op gang toen de Zwitserse homeopaat Dr. Vogel deze plant naar Europa bracht en ze gebruikte in vele homeopathische middelen.

Talrijke onderzoeken op het einde van de 20°eeuw brachten aan het licht dat actieve stoffen in de plant bepaalde ziekteverwekkers bestrijden, vooral de weerstand en immuniteit t.o.v. bepaalde ontstekingen springt hier naar voren.

Ingrediënten:

alcohol van 45° (gin, jenever) of zuivere alcohol verdund met water.

alle plantendelen van de rode zonnehoed (bloem, blad, stengel, wortel)


Bereidingswijze:
Zoek rond half juli ( de beste periode) gezonde en frisse planten uit. Neem al de

delen van de plant en spoel ze onder zuiver water schoon, vooral de wortels worden goed uitgespoeld zodat ze vrij zijn van aarde.

Snij alle plantendelen in stukjes van 1,5 cm en doe ze in goed gereinigde bokalen (vb lege bokalen van fruitsap). Giet er de alcohol op tot de plantendelen blijvend onder de alcohol zitten (indien nodig aanvullen).

De bokaal goed sluiten en 4 weken laten trekken, liefst in de zon.



Na deze 4 weken de vloeistof filteren door middel van neteldoek of koffiefilter. (de Echinacea-moes kan nog wat uitgeduwd of uitgewrongen worden).

De gefilterde moedertinctuur bewaren in bruine flessen, ergens op een koel en donker plekje. Men kan deze tinctuur gemakkelijk 2 jaar bewaren.

Waarom gebruiken?
De moedertinctuur van de plant verhoogt de weerstand en werkt genezend, denken we hierbij vooral aan infecties en ontstekingen. Een flinke verkoudheid, keelpijn, bronchitis, sinusitis, griep,... al deze 'winter'kwalen kunnen we verlichten en beter bestrijden met een regelmatige inname van de tinctuur. Bij een algemeen gevoel van zwakte, wanneer we met andere woorden vatbaarder zijn voor ziekte is het nuttig de tinctuur voorbehoedend te gebruiken, echter zonder te overdrijven, de tinctuur het ganse jaar door nemen heeft zeker geen zin en is ook niet aan te raden!

Gebruik:
Naar behoefte of bij ziekte een 20 - 30 tal druppels tinctuur met zuiver water innemen en dit 3 maal daags. Deze tinctuur wordt ook goed verdragen door kinderen. Enkele druppels vermengd met vaseline kan men gebruiken als zalf bij ontsteking of slecht genezende wonden.

Beter voorkomen dan genezen is meer dan ooit van toepassing wanneer we Echinacea gebruiken, dit wondermiddel helpt echt !!!!

Gesloten