background branding

Zwanger of kinderwens? Kies de juiste zorgverzekering voor 2023! 

20221216_zwangerenzorg.png

Veel kosten rond je zwangerschap en bevalling worden vergoed door je basisverzekering, maar zeker niet alles. Wees daarom voorbereid en kies de juiste zorgverzekering die past bij jouw wensen in 2023.

Kraamhulp, echo’s of een prenatale screening; met welke kosten moet je eigenlijk rekening houden? Radar zoekt het voor je uit.

Vergoedingen uit het basispakket

Regelmatige onderzoeken tijdens je zwangerschap zijn belangrijk om zowel jouw gezondheid als die van je baby te volgen. Onder andere verloskundige zorg en diverse echo’s worden gedekt door je basisverzekering, maar wat nog meer?

  • De termijn-, 13-weken en 20-weken echo.
  • Echo’s die zijn voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog
  • Huisartsenzorg
  • Laboratoriumonderzoek (bloedonderzoek)
  • Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap
  • Geneesmiddelen
  • Eerste counseling bij prenatale screening
  • Thuisbevalling
  • Medische nazorg door een gynaecoloog na een bevalling
  • Kraamzorg (met eigen bijdrage)

Zwanger en medische indicatie

Word je vanwege een medische indicatie tijdens je zwangerschap vaker onderzocht of begeleid in het ziekenhuis? Dan worden sommige kosten ook gedekt door je basisverzekering. Onder andere de prenatale screening, vruchtwaterpunctie, vlokkentest, vervolgonderzoeken en de ziekenhuisbevalling worden dan gedekt.

Kosten kraamzorg

Ook kraamzorg valt onder de basisverzekering. Je krijgt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur vanaf de geboorte vergoed. Deze uren worden verdeeld over acht dagen. Echter betaal je hiervoor meestal wel een wettelijke eigen bijdrage. 


De eigen bijdrage voor kraamzorg aan huis is voor 2023 vastgesteld op 4,80 euro per uur. Voor kraamzorg in het ziekenhuis betaal je voor de moeder en baby samen 38,- euro per dag, tenzij je met een medische indicatie bent bevallen in het ziekenhuis. Een verloskundige kan besluiten de kraamzorg met maximaal vier dagen te verlengen. 

Ziekenhuisbevalling of thuisbevalling

Je betaalt ook een eigen bijdrage wanneer je zonder medische indicatie kiest voor een ziekenhuisbevalling. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van het ziekenhuis waar je bevalt. In 2023 betaalt de zorgverzekering 236,- van deze kosten. De kosten voor een thuisbevalling worden volledig vergoed.

Prenatale onderzoeken

Tijdens de zwangerschap krijg je door de verloskundige of gynaecoloog diverse onderzoeken aangeboden. Een prenatale screening is een onderzoek naar chromosomale of structurele aangeboren afwijkingen, zoals de NIPT-test. Het eerste counseling gesprek wordt door de basisverzekering gedekt. De onderzoeken zelf niet, tenzij je een medische indicatie hebt. Sommige verzekeraars bieden een dekking bij een aanvullende verzekering. Lees hier meer over de prenatale screening.

Vergoeding NIPT-test in 2023

De kosten voor de NIPT-test zullen vanaf 1 april 2023 veranderen. Tot die tijd valt de NIPT-test niet onder de basisverzekering en betaal je een eigen bijdrage van 175,- euro - tenzij je een medische indicatie hebt. Vanaf 1 april 2023 vervalt deze eigen bijdrage en wordt de NIPT-test vergoed. Voor het uitvoeren van de test betaal je dan ook geen eigen risico.

Hoe zit het met je eigen risico?

Voor de meeste zorg tijdens je zwangerschap en bevalling betaal je geen eigen risico. Er zijn echter uitzonderingen. Zo betaal je wél eigen risico als je met een ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd of voor de nazorg door een gynaecoloog.


Is een aanvullende verzekering nodig?

Wil je een zwangerschapscursus volgen, de eigen bijdrage voor kraamzorg vergoed krijgen of liever - zonder medische indicatie - in het ziekenhuis bevallen? Check dan even de voordelen van een aanvullende verzekering. Het is verstandig om een balans op te maken van de kosten voor een aanvullende verzekering en de kosten die je vergoed wil krijgen. Belangrijk: ieder ziekenhuis hanteert andere prijzen. Om hoge kosten te voorkomen, controleer vooraf of jouw ziekenhuis een gecontracteerde zorgverlener is.

In 2023 vergoed de zorgverzekering 236,- euro van een poliklinische bevalling; de rest wordt gezien als eigen bijdrage. Het verschilt per ziekenhuis, maar je eigen bijdrage kan dan snel oplopen. De prijzen wisselen tussen de 400,- en 600,- euro. Veel aanvullende verzekeringen - waarvan de premie al start onder een tientje per maand - vergoeden deze kosten. In het geval van een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak, kan een aanvullende verzekering dus voordelig zijn.

Bronnen: Zorgwijzer/ Independer/ Consumentenbond