background branding

Zo werkt het hitteprotocol van Rijkswaterstaat

200623 hitte weg.jpg

Rijkswaterstaat stelt het hitteprotocol in: automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan, worden direct geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals een tankstation of parkeerplaats.

Waar gaat het hitteprotocol in?

Het protocol geldt zaterdag voor de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies is de kans op temperaturen van 30 graden of hoger erg groot: namelijk 70 procent of meer. Daarom neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen om je direct naar een veilige locatie te brengen als je met pech langs de weg staat. Er wordt direct een berger ingeschakeld om je naar bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats te brengen. Hier kun je de schaduw opzoeken, water drinken en bijvoorbeeld van het toilet gebruikmaken. 

Deze extra maatregelen gelden tussen 10.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds. 

Waarom gaat het protocol in?

Met het protocol wil Rijkswaterstaat voorkomen dat mensen te lang in de hitte en op het warme asfalt staan. Bij extreme hitte kan het namelijk gevaarlijk zijn om lang langs de weg te staan, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen of mensen met gezondheidsproblemen. Als het buiten warm is, kan de temperatuur van het wegdek namelijk oplopen tot boven de 50 graden. 

Wat kun je zelf doen?

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Door de hitte kan de concentratie afnemen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Ook is het verstandig een paraplu mee te nemen die bij pech langs de weg als parasol kan dienen tijdens het wachten. 

Meer kans op brand

Met dit droge warme weer, ontstaan er bovendien sneller bermbranden. Rijkswaterstaat roept mensen dan ook op hun sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden. 

Bron: Rijkswaterstaat