background branding

Zo verwijder je mos op je terras of in je tuin

mos tegels 210222.jpg

Mos tussen de tegels van je terras, de stenen van je oprit of in je keurige gazon oogt niet alleen onverzorgd, maar is ook nog eens spekglad. Het verspreidt zich ook snel, dus goed om er meteen komaf mee te maken.

Hoe krijg je je tegels, klinkers of gras mosvrij zonder gif of uren op je knieën met een schraper? Er zijn verschillende effectieve methodes, maar ook enkele zaken die je beter niet probeert.

Maak je eigen product

Je eigen product maken is goedkoper, net zo effectief en ecologischer dan onkruidverdelgers in tuincentra. Meng vijf eetlepels baking soda en vijf eetlepels groene zeep in een volle emmer heet water. Giet een deel van het mengsel over je tegels en schrob ze schoon met een (harde) bezem. Vul een plantenspuit met het mengsel en ga er het mos in het gras of tussen de klinkers van je oprit gericht mee te lijf. 

Kokend water

Geen baking soda of groene zeep in huis? Dan kun je gewoon kokend water gebruiken als milieuvriendelijke mosbestrijder. Sommige mensen gieten bijvoorbeeld het kookvocht van hun aardappelen over hun bemoste tegels. 

Om de wortels van de plantjes te laten afsterven, moet je wel een aantal keer heet water over het mos uitgieten, maar effectief is deze eenvoudige methode wel. Zodanig effectief dat je het liever alleen op je terrastegels en niet op het gazon of in je tuin zelf toepast, want je zou er je gras of andere planten mee kunnen beschadigen. 

Met apparaten: onkruidbrander of hogedrukreiniger

Met een onkruidbrander verschroei je ongewenste plantjes door ze een warmteschok te geven. Ook mos kun je zo laten verwelken en afsterven. Een gasbrander bestrijdt mos beter dan een elektrische brander, maar slurpt wel veel energie, waardoor je eraan kunt twijfelen of het wel een ecologisch verantwoorde methode is. 

Je kunt mos ook afspuiten met de krachtige waterstraal van een hogedrukreiniger. Bij je aankoop krijg je meestal standaard een vuilfrees dat zich uitstekend voor dit klusje leent. 

Gericht branden of spuiten is belangrijk. Niet alleen kun je andere materialen of planten beschadigen, ook kunnen andere oppervlakken poreuzer worden en daardoor sneller opnieuw door mos of groene aanslag overwonnen worden. Je doet er goed aan om een dag voordien een test uit te voeren voordat je de tuin helemaal te lijf gaat. 

Voorkomen met kalk en meer licht

Door kalk toe te voegen aan de bodem of over je gazon te strooien herstel je de zuurgraad, waardoor mos, dat van een zure bodem houdt, niet meer zal groeien. En misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar door ervoor te zorgen dat je tuin meer zonlicht ziet, zal mos minder snel de kop opsteken. Staan er bijvoorbeeld bomen of struiken in je tuin die aan een snoeibeurt toe zijn? Stel het niet langer uit, want je wint er op andere vlakken tijd mee. 

Samen met groene aanslag aanpakken

Mos en groene aanslag komen meestal gelijktijdig voor. Een middel dat beide tegelijk bestrijdt, is natuurlijk ideaal. Ook daar weten we raad mee: 

Groene aanslag verwijderen

Níét gebruiken: azijn, chloor en zout

Schoonmaakazijn is een wondermiddel voor tal van schoonmaakklusjes in huis, maar de rijksoverheid waarschuwt dat je het voor je tuin niet mag gebruiken. Hetzelfde geldt voor chloorwater, strooi- en keukenzout, zowel in pure als verdunde vorm. 

Deze middelen werken dan wel effectief, maar je brengt het milieu er veel schade mee toe. Vooral chloorwater in je tuin is uit den boze. Geen van deze middelen zijn een wettelijk goedgekeurd middel voor de bestrijding van mos, onkruid of groene aanslag. Bovendien kun je met bijtende middelen de coating van je tegels aantasten.