background branding

Zo stop je met (cafeïnehoudende) koffie

koffie-stoppen2-18112020.jpg

Je kunt door koffie met cafeïne verschillende klachten krijgen, zoals slapeloosheid, stress en angstgevoelens. Ook voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kan het nadelige effecten hebben. Stoppen met koffie drinken kan een oplossing zijn, maar hoe krijg je dat als liefhebber voor elkaar?

In een ander artikel van Radar wordt beschreven welke voor- én nadelen stoppen met koffie heeft. Als je nog twijfelt of je wilt stoppen, helpt dat artikel je misschien wat meer op weg.

Afbouwen of 'cold turkey'?

'Als je veel koffie drinkt, dan is het waarschijnlijk beter om de koffie in een aantal dagen af te bouwen in plaats van ineens te stoppen. Zo kan je lichaam wennen aan steeds minder cafeïne', zegt Sietse Orie van het Voedingscentrum. 

Houd er rekening meer dat er ontwenningsverschijnselen kunnen optreden, zoals hoofdpijn en trillende handen. 'Hoe snel je kunt afbouwen verschilt per persoon. Het is daarbij goed om te kijken wat voor jou werkt', zegt de woordvoerder. De ontwenningsverschijnselen kunnen al na een paar uur optreden en houden meestal een week aan. 

Paracetamol met coffeïne

Online worden verschillende dingen beweerd over hoe je het stoppen gemakkelijk maakt. Zo zou je paracetamol met coffeïne moeten slikken om langzaamaan je koffiebehoefte af te bouwen. Hier gaat het Voedingscentrum niet in mee. 'Door af te bouwen met koffie zelf heb je hetzelfde effect, namelijk een steeds lagere hoeveelheid cafeïne in je lichaam.' 

Voor de hand liggend alternatief: decaf

Het is een beetje een open deur, maar als je het moeilijk vindt om je dagelijke bakje koffie te laten gaan, is cafeïnevrije koffie een uitkomst. 'Terwijl je afbouwt met normale koffie, kun je in stapjes overgaan op cafeïnevrij.' Je zou ook over kunnen stappen op thee; hier zit ook cafeïne in, maar in veel mindere mate. 

Overigens heeft cafeïnevrije koffie dezelfde gezondheidsvoordelen als cafeïnehoudende koffie. Dus als je die overstap maakt, loop je qua positieve effecten niets mis. 

Wist je dat decaf niet helemaal cafeïnevrij is? Dit en meer lees je in een ander artikel van Radar over cafeïnevrije koffie