background branding

Zo krimpt je wollen trui niet in de was

183466446_youtube-channel.jpg

In de praktijk gaat het maar al te vaak mis: je haalt je trui twee maten kleiner uit de was. Zo jammer, en echt onnodig! Als je je aan deze regels houdt, dan gaat het wel goed.

Je kunt jaren plezier hebben van wol als je het goed onderhoudt. Wol hoef je niet heel vaak te wassen, het is van nature anti-bacterieel. Een nachtje goed uithangen zorgt ook dat geurtjes vaak verdwenen zijn. Toch is het een goed idee om wel af en toe te wassen, om (onzichtbare) vlekken en ook om de motten weg te houden. 

Handwas?

In de regel wordt aangeraden om wol op de hand te wassen. Maar dit heeft zeker ook risico’s. Wol moet op 30 graden gewassen worden, en dat voelt best koud. Maar weinig mensen controleren het water met een thermometer. Te warm wassen resulteert in krimp. Daarbij gebruiken mensen vaak teveel wasmiddel bij handwas, en kunnen ze dat er minder goed uitspoelen. Ook te hard wringen is een risico. 

Juiste temperatuur

Zoals hierboven al staat: wol was je op 30 graden, en zeker niet heter. Maar ook niet kouder! Van een te koude temperatuur kunnen de vezels schrikken en ook dit kan voor krimp zorgen. 

In de machine

Het veiligst is wol wassen in de machine, op het wolwasprogramma. Zorg ervoor dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Ook hier weer: van een hoog toerental krimpt je wollen kleding. Ook belangrijk: was wol met wol. Doe er geen spijkerbroeken of kleding met ritsen bij. 

Wolwasmiddel

Wol bevat van nature een soort vet, lanoline. Dat geeft de wol een zachte beschermlaag tegen viezigheid en houdt warmte lang vast als het koud is. Maar het zorgt er ook voor dat de wol elastisch blijft en minder snel slijt. Door een speciaal wolwasmiddel te gebruiken dat lanoline bevat kun je al van deze eigenschappen blijven genieten. Daarnaast bevatten speciale wolwasmiddelen nooit bleek, dat is desastreus voor wol.