background branding

Zo houd je bloemen veel langer mooi

14022021 bloemen.jpg

Een bosje vol kleurrijke bloemen, wie wil dat nou niet? Het is alleen wel zo zonde als de bloemen snel hun geur en kleur verliezen. Gelukkig heeft Radar in gesprek met een bloemist een aantal mooie tips op een rij gezet, zodat jij er zo lang mogelijk van je bosje kunt genieten.

Prepareer je bloemen altijd

Een goed begin is het halve werk geldt ook hier. Dit houdt in dat je bloemen niet gelijk in het wat stopt. Snijd eerst de bladeren van de steel af. Bladeren die in het water hangen kunnen namelijk zorgen voor bacteriegroei.

Waarom moet je bloemen schuin afsnijden?

Dit advies wordt vaak gegeven, maar waar dient het eigenlijk voor en hoe kun je dit het beste doen? De stelen kun je het beste op ongeveer 2,5 centimeter schuin af te snijden. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloemen voldoende ruimte hebben om het water op te kunnen nemen.

Zorg er ook voor dat de vaas goed schoon is voordat je de bloemen in het water plaatst. Oude resten kunnen nieuwe bloemen aantasten, waardoor ze minder lang mooi blijven. De bloemist adviseert om je vaas met een druppeltje chloor schoon te maken, zodat de bacteriën doodgaan. Vervolgens was je de vaas goed af met wat afwasmiddel en is hij weer klaar voor gebruik.

Water voor bloemen

Uiteraard dien je bloemen voldoende water te geven. Het advies luidt: vul je vaas voor driekwart gevuld met water. Je hoeft het water niet elke dag te verversen, pas als je merkt dat het troebel wordt. Als het water 'vies' is gaan bloemen namelijk hangen. Ook zijn ze sneller uitgebloeid.

Bloemen in warm of koud water zetten?

Volgens de bloemist verschilt dit per bloemsoort. Voor de meeste bloemen is koud water prima, maar hoe weet je voor welke bloemsoort dit geldt? Tip: 'Bloemen met een houtachtige steel houden van warm water, bloemen met een groene steel van koud water.' Zonnebloemen zijn een uitzondering. Die houden namelijk ook van warm water, maar hebben een groene steel.

Is snijbloemenvoedsel echt goed voor bloemen?

Als je bloemen koopt, krijg je er vaak een zakje snijbloemenvoedsel bij. Dit dient om bacteriegroei te beperken. Ook gaan je bloemen er mooi van bloeien. Toch raden niet alle bloemisten het aan, omdat het water sneller troebel wordt. Schoon water en goede preparatie van de bloemen zou goed genoeg moeten zijn.

Als je toch voeding wilt gebruiken, wordt er geadviseerd het water sneller te verversen. Volg daarnaast altijd de gebruiksaanwijzing die op het zakje staat, omdat dit kan verschillen per merk. Als je daarna het water weer ververst zou je eigenlijk zelf snijbloemenvoedsel moeten kopen, maar een aspirine toevoegen werkt ook.

Waar kun je bloemen het beste neerzetten?

Zet je bloemen niet in de zon of op de tocht. Daarnaast wordt er geadviseerd om bloemen nooit in de buurt van een fruitschaal te zetten, omdat fruit bepaalde stoffen afgeeft die bloemen aantasten.

Dit moet je weten over de verzorging van tulpen en hyacinten

Bij tulpen zit het net iets anders. Deze bloemen moet je niet in te veel water zetten, want ze groeien ontzettend snel. Nadat ze een bepaalde hoogte hebben bereiken, gaan ze hangen. Ze kunnen hierdoor ook knakken. Zet tulpen daarom neer in een klein laagje water, zodat ze minder snel groeien.

Langer van hyacinten genieten? Vervang het water dan sneller dan je bij andere bloemen zou doen, omdat ze (meer) slijm afgeven waardoor je water sneller vies wordt.