background branding

Zit er in de winter meer gif op aardbeien?

seizoensgroente-aardbei-winter-780.jpg

Nederlandse supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van import- en kasaardbeien in de winter. 86 procent van ruim 2500 polldeelnemers vindt dit een goed idee. Voornamelijk vanwege duurzaamheid, maar ook de smaak, versheid, prijs en het steunen van de lokale markt spelen een rol. Sommigen kopen liever uit eigen land omdat daar minder gif op zou zitten. Is dat zo? Je leest het in deze polluitslag.

In de winter kunnen klanten van de Franse supermarktketen Carrefour geen verse aardbeien meer kopen, was onlangs in het nieuws. Het fruit moet van ver komen en dat is slecht voor het milieu, de smaak is vaak minder en de supermarkt wil de Franse telers steunen door te verkopen wat zij aanbieden. 'Moeten Nederlandse supermarkten ook stoppen met het aanbieden van import- en kasaardbeien in de winter?', vroegen we.

Je waardeert wat je maar enkele malen per jaar kunt kopen
 

Dat vindt 86 procent een goed idee: 'Aardbeien horen niet bij de winter', vinden sommigen. En dat geldt voor meer dan alleen de aardbei. Maar liefst 93 procent zegt bij het kopen van verse producten altijd (46%) of soms (47%) op te letten of iets in het seizoen is. 'Fijne verse producten uit eigen land, heb je ook iets om weer naar uit te kijken!', licht een pollrespondent toe.

Veel mensen noemen de afwisseling als pluspunt, en gezondheid: 'Je lichaam heeft behoefte aan seizoensgroenten', laat een respondent weten: 'een frisse salade koelt je in de winter te veel af terwijl de wintergroenten juist verwarmen.' Ook smaak speelt mee: 'Het moet vaak onrijp geplukt worden om te transporteren. En niet rottend in de winkel te krijgen. Daardoor smakeloos en duur. En weet niet wat voor bestrijdingsmiddelen daar mogen worden gebruikt voor exportproducten.'

Lees meer over de voordelen van seizoensgroenten

Minder gif op Nederlandse groenten en fruit?

Het vermoeden dat in Nederland minder gif wordt gebruikt, uiten meer mensen. Is dat waar? De RIVM laat weten dat alle groente en fruit, waar dan ook vandaan, moet voldoen doen aan de wettelijke, Europees vastgestelde eisen voor de hoeveelheid gewasbescherming die op groenten en fruit mag achterblijven. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert dit steekproefsgewijs. Uit de cijfers blijk dat producten uit Nederland het minst vaak de toegestane waarden overschrijden. Veel verschil met producten van elders binnen de EU zit daar de laatste jaren niet meer in. Bij producten van buiten de EU wordt vaker een overschrijding aangetroffen.

Nefyto, de Nederlandse stichting voor gewasbescherming, meent dat de Nederlandse consument gerust kan zijn, doordat supermarkten vaak nog strengere normen hanteren dan de wet. Of een product in het seizoen is, maakt volgens Nefyto niet uit wat bestrijdingsmiddelen betreft, omdat je het seizoen nabootst in een kas. Toch denken veel respondenten dat het wat smaak betreft wel uitmaakt:

In het seizoen smaakt alles beter
 

Hoewel een meerderheid van 86 procent vóór de stelling stemt (en dus tegen de kas- en importaardbei), laten sommigen in de opmerkingen weten dat er tussen een import- en een kasaardbei 'nog een wereld van verschil' zit: 'Een kasaardbei is minder milieuonvriendelijk dan een aardbei die van ver komt', laat een respondent weten. Zo denken meer mensen, die met de aankoop van aardbeien uit de kassen van de plaatselijke teler juist de bedrijven in de eigen omgeving steunen.

Alleen producten die van ver komen moeten worden geweerd of extra belast
 

Onder de 14 procent die níet vindt dat aardbeien uit kassen of buitenland moeten worden geweerd, zijn dus ook heel wat mensen die alleen de import-aardbei zouden willen weren. Anderen hoeven zelf niet zo nodig aardbeien in de winter, maar geloven vooral in marktwerking: 'Ik vind dat supermarkten helemaal niets MOETEN; niet de ene kant op, niet de andere kant op. Laat de supermarkt inspelen op de wens van de klant. Als de klant peperdure, smakeloze aardbeien buiten het seizoen wil hebben, mag de supermarkt zelf beslissen of zij hieraan willen voldoen.

Ik ben blij om niet aangewezen te zijn op seizoensproducten
 

Mogen bananen überhaupt wel dan?

En natuurlijk zijn er mensen die gewoon hun aardbeien willen: 'Aardbeien zijn in de winter ook lekker, alleen in de winter iets duurder maar dat heb ik er graag voor over.' Sommigen trekken een vergelijking: 'Dan mag je in de winter ook geen komkommers, tomaten, paprika et cetera meer uit de kas eten, want die groeien buiten in de winter ook niet in Nederland. En bananen, druiven, kiwi et cetera kun je dan helemaal nooit meer aanbieden.' 'Ik zou zelf niet terug willen naar de tijd waarin er in de winter alleen keuze was uit groene kool, witte kool, boerenkool, rode kool en spruitjes. De rest is import of in kas gekweekt.'

Over de poll

De poll over aardbeien in de winter en seizoensgroenten in het algemeen werd tussen 14 januari en 1 februari 2021 ingevuld door 2506 mensen. De meesten zijn panellid: zij worden uitgenodigd om mee te doen aan onze vragenlijsten. Wil jij dat ook? Meld je (gratis) aan voor het Radar Testpanel.