background branding

Zin en onzin van de aanvullende tandartsverzekering

Een bezoek aan de tandarts kan niet alleen een pijnlijke mond opleveren, maar is vaak ook voor de portemonnee geen pretje. Vandaar dat veel mensen zich aanvullend verzekeren voor tandartskosten.

Maar hoe voordelig zijn die verzekeringen eigenlijk? En wat houdt het nieuwste initiatief op het gebied van tandartsverzekeringen in? TROS Radar kijkt naar de zin en vooral de onzin van een aanvullende tandartsverzekering.Duur verzekerdVorig jaar liet Radar al zien dat het lang niet altijd uit kan om een dure tandartsverzekering te hebben. Deze aanvullende verzekering dekt meestal maar een bepaald bedrag en ook is er vaak een maximum verbonden aan de vergoeding.

Radar laat aan de hand van twee voorbeelden zien waarom deze verzekeringen niet altijd voordelig zijn:Video uitleg: Aanvullende verzekering: normale behandelingVideo uitleg: Aanvullende verzekering: dure behandeling

Het kan vaak niet uit om een verzekering voor tandartskosten af te sluiten als je niet zeker weet dat je kosten gaat maken. Heb je zo’n verzekering voor het geval dat er iets gebeurt, dan betaal je vaak meer aan premie dan je terugkrijgt voor de behandeling.

Het is vaak veel voordeliger om jaarlijks zelf geld opzij te zetten voor de tandarts dan om jaar na jaar een tandartsverzekering af te sluiten.

Het is eigenlijk alleen voordelig om een tandartsverzekering te nemen als je zeker weet dat je bepaalde behandelingen verwacht. Als je je voor dat jaar verzekert, kun je voordeel hebben van een verzekering. Het is dan wel raadzaam om hem het volgende jaar weer op te zeggen.

Het is verstandig om vooraf dan even met je tandarts te overleggen om te bepalen wat de te verwachtte behandelingen ongeveer gaan kosten. Kijk ook goed naar de voorwaarden van de verzekering. Krijg je 100% van de nota vergoed, of maar een gedeelte?ixorg

Vanuit de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is een nieuw initiatief gelanceerd. Deze nieuwe verzekering komt voort uit de gedachte dat je beter zelf geld opzij kunt zetten voor de tandarts dan je er langdurig voor te verzekeren.

Op voordracht van NMT is deze verzekering in de markt gebracht. De premie bestaat uit twee delen: een deel voor een ongevallenverzekering en een spaardeel waarmee je een tegoed opbouwt.

De ongevallenverzekering dekt schade aan je gebit op het moment dat je een ongeluk krijgt. Deze verzekering is verplicht bij ixorg en dekt alléén ongevallen. Breek je je kies op een nootje, dan is die schade dus niet gedekt.

Een ander deel van deze verzekering is een spaarproduct. Je betaalt maandelijks een bijdrage en als je een rekening krijgt van de tandarts wordt die uit deze spaarpot betaald.

Video uitleg: aanvullende verzekering met ixorg


Video uitleg: aanvullende verzekering met ixorg

Voorafgaand aan het verzekeringsjaar bepaal je het bedrag dat je verwacht nodig te hebben. Dat bedrag wordt door 12 gedeeld en dit vormt de maandelijkse bijdrage aan de spaarpot.

Over dit spaarbedrag wordt geen rente betaald. Wel kun je gratis rood staan. Dat rood staan kan alleen tot je eigen jaarbedrag met een maximum van 240 euro.

In de voorwaarden van deze verzekering staat dat het verplicht is om eens per jaar naar de tandarts te gaan. Als je dat niet doet worden de standaardkosten voor een controle van je spaarrekening ingehouden.

Het opgebouwde spaarbedrag mag alleen gebruikt worden voor de tandarts, tenzij je de verzekering stop zet.

Mensen die het moeilijk vinden om de discipline op te brengen om zelf te sparen voor de tandarts zouden kunnen overwegen om deze aanvullende verzekering af te sluiten. Bedenk dan wel dat een deel van je maandelijkse premie bedoeld is voor een ongevallenverzekering.

Hierdoor kan het idee bestaan dat er meer in de spaarpot zit dan er werkelijk inzit. Ook moet je je goed beseffen dat die ongevallenverzekering niet in alle gevallen schade dekt en dat je vaak veel vollediger verzekerd bent als je een ongevallenverzekering afsluit waar tandartsdekking bij verzekerd is.

Forumreacties

14
  • Door Radar

Een tandartsrekening kan behoorlijk in de papieren lopen. Vandaar dat we ons voor deze kosten aanvullend kunnen verzekeren. Maar hoeveel nut hebben deze verzekeringen? Ze dekken vaak maar een fractie van de rekening en verkopen een vals gevoel van zekerheid. Dat lijkt nu ook tot de branche zelf door te dringen. We bekijken een nieuw initiatief waarmee je bij een verzekeraar spaart voor je tandartsrekening, en we belichten de zin en onzin van de aanvullende tandartsverzekering.

  • Door Miepje1

Een goed gebit is onbetaalbaar. Niet iedereen kan het af met 1 keer per jaar een controle en een keertje schoonmaken. Als je dat kan, hoef je je niet te verzekeren. Als je echter op een leeftijd bent dat de krongen en bruggen opdoemen kan je het beter wel doen. Ik ben in elk geval tevreden over mijn tandartsverzekering (aanvullend pakket van Menzis). Dit is zo persoonlijk dat ik me afvraag hoe TrosRadar met een eensluidende aanbeveling zou willen komen.

  • Door witte angora

Ik zit nu voor het derde jaar bij de FBTO. En voor het derde jaar op rij declareer ik meer dan dat ik aan premie betaald heb. Volgend jaar moet er weer een kroon in, dus dat vierde jaar gaat ook wel weer lukken. En daarna? Daarna zien we dan wel weer...