background branding

Ziekenhuizen werken aanhoudende wachtlijsten niet weg

operaties.jpg

De wachtlijsten voor operaties blijven lang, meldt het AD. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit moet er betere samenwerking plaatsvinden tussen ziekenhuizen onder elkaar en zelfstandige klinieken. Patiënten zouden ook vaker naar een andere zorgverlener kunnen. 

Ongeveer 100.000 á 120.000 patiënten wachten nog op een operatie. Er vinden evenveel operaties plaats als voor de pandemie, het lukt alleen niet om de uitgestelde operaties in te halen. 

Maximale capaciteit

Karina Raaijmakers, directeur toezicht bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), had de hoop en verwachting dat de zorg de afgelopen maanden was ingehaald. Bovendien belanden er met omikron minder mensen in het ziekenhuis. ‘Maar ik heb nu de indruk dat dit echt de maximale capaciteit in ziekenhuizen is.’ 

Korte wachtlijst zelfstandige behandelcentra

Ziekenhuizen worstelen met een blijvend hoog ziekteverzuim en vacatures waarvoor niemand te vinden is. Daarnaast houden ziekenhuizen volgens Raaijmakers de wachtlijsten soms te veel voor zichzelf. Zelfstandige behandelcentra zien al 25 procent meer patiënten. 

Uit analyse blijkt dat patiënten voor een staaroperatie gemiddeld drie weken eerder werden behandeld bij een zelfstandig behandelcentrum dan bij een ziekenhuis. Voor een nieuwe heup is de gemiddelde wachttijd acht weken korter. 

‘Ruimte inlopen wachtlijst’

Raaijmakers gelooft dat de maximale capaciteit pas is benut als zorgverzekeraars aangeven dat de ziekenhuizen en klinieken in alle regio’s om de tafel zijn gegaan en de maat echt vol is. De directeur toezicht denkt nu dat er echt nog ruimte is om wachtlijsten in te lopen. 

Verwachtingspatroon aanpassen

Met name bij heup- en knieoperaties, staar, liesbreuken en urologische ingrepen is de druk hoog. ‘Het is nu zo kwetsbaar, over inhalen praten we niet. Het is al moeilijk om de reguliere zorg op peil te houden’, erkent Bart van Bezooijen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Hij denkt dat de wachtlijsten het nieuwe normaal zijn en dat mensen hun verwachtingspatroon moeten bijstellen. Om de zorg in te halen is volgens Van Bezooijen extra tijd, personeel en geld nodig. 

‘Operaties vallen uit door corona’

Bert van Drunen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, denkt niet dat de wachtlijsten snel zullen verdwijnen, nu het aantal corona besmettingen weer oploopt. ‘We merken nu al dat operaties uitvallen doordat personeel corona heeft.’

Geen andere zorgverlener

De NZa verwacht ook dat de wachtlijsten nog wel even aanhouden. Patiënten willen namelijk niet naar een andere zorgverlener gaan. Volgens Raaijmakers hechten patiënten aan hun bekende ziekenhuis en zorgverlener. Zij kiezen er bewust voor om op de wachtlijst te blijven. 

Plannen inhalen zorg

Ziekenhuizen zoeken zelf naar manieren om zoveel mogelijk patiënten te behandelen. ‘We meten wat de geplande benutting en gerealiseerde benutting van de operatiekamers is geweest. Uit deze data werken we verbeterpunten uit om de operatieplanning efficiënter te benutten’, beschrijft een woordvoerder van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam.

Daarnaast willen ze meer personeel opleiden en extra uren opereren. De komende tijd gaan er bij het Isala meer operaties plaatsvinden op. Het martini Ziekenhuis in Groningen plant tot het einde van het jaar duizend extra uren in de operatiekamer. Om dit te bewerkstelligen blijven meer operatiekamers open tijdens de herfst- en kerstvakantie. 

Bron: AD