background branding

Zet WhatsApp gebruikers onder druk? Consumentenbond dient klacht in

12:07 whatsapp.jpg

WhatsApp oefent te veel druk uit op zijn gebruikers om het privacybeleid en de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren. Dat stelt de Consumentenbond. De organisatie heeft daarom samen met koepelorganisatie BEUC en zeven andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

De klacht is ook ingediend bij het Europese netwerk van consumentenautoriteiten.

Meldingen over gewijzigde gebruiksvoorwaarden

WhatsApp-gebruikers krijgen al sinds begin dit jaar notificaties om de gewijzigde gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid te accepteren. Deze meldingen zijn vaak terugkerend en opdringerig. Ook dreigt het bedrijf om gebruikers die deze voorwaarden niet willen accepteren uit te sluiten van het gebruik van de app.

Onduidelijke veranderingen

De consumentenorganisaties vinden dat de inhoud en herhaling van de meldingen voor een onnodige druk op de consumenten zorgt. Ook wordt de keuzevrijheid door de app belemmerd. Dit alles is in strijd met de geldende Europese regels.

Daarnaast stellen de organisaties dat de voorwaarden niet transparant geformuleerd worden en dat deze moeilijk te begrijpen zijn, vooral met betrekking tot de overdracht van persoonlijke gegevens aan andere bedrijven en Facebook. Het is daardoor voor gebruikers onmogelijk om te overzien welke gevolgen de regels hebben voor hun privacy als zijn instemmen met de veranderingen.

Constante dreiging tot afsluiten

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, geeft daarbij aan dat WhatsApp constant dreigt consumenten toegang tot de app te weigeren wanneer zij de voorwaarden niet accepteren, maar dat de consument onmogelijk kan weten waar hij of zij precies toestemming voor geeft. 

'WhatsApp beperkt consumenten in hun keuzevrijheid: als je niet accepteert, kun je WhatsApp niet meer gebruiken', vertelt Molenaar. 'De contractvoorwaarden zijn bovendien niet transparant. En dat is in strijd met de wet. Daarnaast loopt er al een onderzoek naar het privacybeleid van WhatsApp wegens inbreuken op de privacywetgeving. Dat maakt de noodzaak tot ingrijpen door de autoriteiten extra groot. WhatsApp moet de rechten van consumenten respecteren.'

Reactie WhatsApp

WhatsApp zegt in een reactie dat de stap van de consumentenbonden 'gebaseerd is op een verkeerd begrip van het doel en het effect van de update van de gebruiksvoorwaarden'. Volgens het bedrijf bieden de nieuwe regels 'meer transparantie over hoe we gegevens verzamelen en gebruiken'. De update 'is geen uitbreiding van onze mogelijkheid om gegevens te delen' met moederbedrijf Facebook. Ook heeft de aanpassing geen gevolgen voor de privacy van berichten aan vrienden en familieleden, aldus WhatsApp.

Bron: ANP