Zelfontworpen chips in Apple-computers, wat betekent dit voor mij?

20200623 applearm.jpeg

Tijdens de keynote van maandag heeft Apple bekendgemaakt dat het bedrijf heeft besloten te stoppen met het gebruik van chips van fabrikant Intel en in plaats daarvan eigen chips in zijn computers gaat verwerken. Ook voor de gebruikers heeft dit gevolgen, meer dan alleen voor de snelheid van de computers.

Kort samengevat worden de nieuwe computers van Apple sneller en vooral zuiniger, maar moet je er rekening mee houden dat sommige programma's aanvankelijk trager of zelfs helemaal niet werken. Na verloop van tijd werken nieuwe programma's mogelijk niet meer op je oudere computer. Wil je weten waarom, lees dan verder.

Achtergrond

Apple heeft vanaf 2006 in al zijn computers gebruikgemaakt van Intel-processors. Destijds was dat een verstandige keuze, maar achter de schermen werkte het bedrijf aan eigen chips. In 2010 kwam de eerste daarvan uit, de Apple A4, die in de iPhone 4 en eerste iPad zat. Alle iPhones en iPads, net als andere kleine apparaten als de Apple TV, zijn sindsdien met Apple-processors uitgerust.

Wat is een processor?

De processor is de chip in je computer die het overgrote deel van het rekenwerk op zich neemt. Eigenlijk is het de centrale chip waar de rest van de computer omheen gebouwd is.

Alles wat in de verste verte onder het begrip 'computer' valt, heeft er wel een (of soms meerdere), van een ansichtkaart die een liedje speelt als je hem openmaakt, tot de enorme datacentra van Google.

Hoe goed die processor ontworpen is, bepaalt voor een groot deel hoe snel en capabel je computer is.

De chips van Apple waren erg zuinig en in veel gevallen sneller dan concurrerende chips in andere smartphones en tablets, maar haalden het nog niet bij de snelheid van 'echte' computers. Daarom bleef Apple voor de MacBook, iMac en Mac Pro gebruikmaken van de processors van Intel.

Ondertussen staat de techniek niet stil en inmiddels is een iPad Pro al sneller dan een middenklasse MacBook Pro, terwijl hij ook nog eens een stuk zuiniger is. Weinig reden meer dus om Intel te betalen voor zijn processors, als je eigen sneller zijn. Al moet de praktijk nog uitwijzen of Apple ook de snellere processors in de iMac en Mac Pro gaat kunnen bijbenen.

Werken alle programma's?

Klinkt alleen voordelig voor de eindgebruiker, toch? Er komen nieuwe computers aan die sneller zijn én een betere accuduur krijgen. Mogelijk kan Apple ze ook iets goedkoper maken. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan.

De chips van Intel zijn gebaseerd op de zogenaamde x86-architectuur, terwijl die van Apple volgens de ARM-architectuur ontworpen zijn. Deze architecturen hebben elk hun eigen voor- en nadelen, maar dat is allemaal vrij ingewikkeld. Het enige wat voor jou belangrijk is om te onthouden, is dat programma's die voor het ene ontwerp ontwikkeld zijn, niet zomaar op de andere draaien.

Dit betekent dus dat alle programma's door hun ontwikkelaars moeten worden omgebouwd om te kunnen werken op de nieuwe Apple-computers. Hoeveel werk dit is, verschilt per programma, maar volgens Apple zijn de meeste binnen enkele dagen aan te passen.

Waarschijnlijk gaan de meeste programma's meteen prima werken op de nieuwe computers. Apple zorgt er natuurlijk voor dat zijn eigen programma's op tijd zijn aangepast. Verder heeft het bedrijf al aangekondigd dat Microsoft en Adobe hun programma's, zoals Word en Photoshop, ook geschikt gaan maken voor de nieuwe processors.

Toch gaan er geheid een paar programma's niet aangepast worden, bijvoorbeeld als de ontwikkelaar er niet meer aan werkt. Daar heeft Apple ook over nagedacht en heeft een methode ontwikkeld waarmee de computer zich voor zo'n programma kan voordoen als eentje met Intel-processor. Het programma draait op deze manier wel wat minder snel. Hoeveel verschil dit maakt, zal de tijd leren, maar het is vast niet gering.

Blijft je huidige MacBook werken?

Als je nu nog een Apple-computer met Intel-processor hebt, hoef je je overigens geen zorgen te maken dat je binnenkort geen updates meer ontvangt. Apple zegt dat de switch naar zijn eigen chips twee jaar gaat duren en in de tussentijd er nog steeds computers met Intel-processors uitkomen.

Aangezien Apple zijn computers tegenwoordig een jaar of zeven voorziet van updates, kun je er veilig van uitgaan dat je de komende paar jaren nog gewoon met je huidige computer uit de voeten kunt. Vermoedelijk kun je daarom tot ongeveer het jaar 2028 nog wel updates voor computers met Intel-processors verwachten en blijven de meeste programma's daarna ook nog wel een tijdje werken.

Het is overigens niet de eerste keer dat Apple een dergelijke stap maakt. In 2006 stapte het bedrijf van de PowerPC-chips van IBM en Motorola over naar de x86-processors van Intel. Na die overstap heeft Apple ook nog zeven jaar, tot 2013, ondersteuning voor PowerPC-computers geboden. De laatste versie van Mac OS X die op die computers werkte, kwam in 2009 uit.