Zadelpijn tijdens je fietstocht? Met deze tips zit jij comfortabel op je fiets

moiIMG_6501.jpg

Tijdens een fietstocht zit je niet op zadelpijn te wachten. Helaas is het een veelvoorkomend fenomeen. Gelukkig kun je zat doen tegen zadelpijn!

Radar zet de oplossingen voor zadelpijn op een rij, zodat jij niet meer met pijn zit opgezadeld.

Wat is zadelpijn?

Zadelpijn is een overkoepelende term voor blessures rond je zitvlak.  Enkele voorbeelden zijn: pijnlijke billen, tintelingen of zelfs gevoelloosheid van de genitaliën, last van het stuitje of schuurplekken op de dijbenen.

Oorzaak: druk op zadel

Er zijn veel verschillende manieren waarop zadelpijn kan ontstaan, maar meestal zit de oorzaak in de druk van je billen op het zadel. Meer druk creëert meer wrijving, meer wrijving creëert weer meer irritatie. 

Waar de last op je zitvlak precies zit, hangt af van je houding op de fiets. Hoe rechter je op je fiets zit, hoe meer druk je zet op je zitbotjes en je stuitje. Hoe verder voorover gebogen je zit, hoe meer druk je zet op je perineum. Dat is het stukje huid tussen je billen en je geslachtsdeel.

Zadel afstellen

Er zijn een paar simpele handelingen die je kunt verrichten om de zadelpijn te remmen. Mogelijk staat je fiets onprettig afgesteld. Door het zadel hoger of lager te zetten verander je het drukpunt al enigszins.

In de afstelling van je fiets kun je ook kijken naar het stuur. Hoe groter de afstand tussen zadel en stuur, hoe dieper je moet zitten voor een comfortabele positie. In dit geval haal je druk van je zitbotjes af en verplaats je die druk naar je perineum. Andersom geldt hetzelfde: dan haal je druk van je perineum weg om die naar je zitbotjes te verplaatsen. Door je positie op de fiets te veranderen, kun je zadelpijn dus flink verminderen.

Fietsbroek met zeem

Een andere oplossing is om een fietsbroek met zeem aan te schaffen. Dit soort broeken hebben een zachte opvulling bij het zitvlak en zijn gemaakt om zadelpijn tegen te gaan. Wanneer dat nog niet voldoende is, kan broekvet een redmiddel zijn. Dit goedje smeer je op het zeem van je fietsbroek en is heel populair bij wielrenners. 

Gewenning

Tot slot is gewenning ook zeer belangrijk. Als je meer fietst, wordt je zitvlak minder gevoelig en zal je minder snel last hebben van zadelpijn, zo schrijft de ANWB op zijn website. Ook kunnen sterke benen helpen tegen zadelpijn. Wanneer je stevig doortrapt, kom je iets los van het zadel en hebben je billen minder te verduren.

Bronnen: ANWB, Fietsersbond, Bicycling, Bikevision