background branding

Wist je dat wijn niet vegetarisch is?

200826 wijn.jpg

Sommige voedingsmiddelen bevatten dierlijke ingrediënten zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Wijn bijvoorbeeld is een vegetarische instinker. Hoe kan dat?

Wijn wordt gemaakt van druiven, dus vegetarisch, toch? In de meeste gevallen niet. Wijnbouwers voegen vaak iets toe om de drank te filteren en sneller helder te krijgen. Na de fermentatie is wijn namelijk troebel, door gistcellen en restjes van druivenschillen. Die lossen deels vanzelf op, maar dierlijke eiwitten versnellen dat 'klaringsproces'.  

Uit maag of beenderen

Om wijn helder te maken wordt meestal stremsel (een extract uit de lebmaag van pasgeboren kalfjes), gelatine (een bindmiddel uit huid en beenderen), vislijm (gelatine uit membranen van de visblaas), caseïne (een eiwit uit melk) of varkensvet gebruikt. Ook verschillende bieren en vruchtensappen worden trouwens met dierlijke eiwitten geklaard. 

Plantaardige wijn

Niet alle wijn bevat dierlijke proteïnen. Aan natuurwijn wordt geen klaringsmiddel toegevoegd. Helder maken kan ook met plantaardige eiwitten, zoals gedroogde kikkererwten. Biologische wijnbouwers gebruiken vaak bentoniet, een mineraal. 

Niet op het etiket

Toch is lang niet alle bio-wijn vegetarisch. En of wijn vegetarisch is, valt niet eenvoudig van het etiket af te lezen: het gebruikte klaringsmiddel wordt meestal niet vermeld. Hoe weet je dan wat je drinkt? 

Even lekker

Wie een flesje met het Europese vegan-logo koopt, is alvast zeker dat hij of zij van een plantaardig glas geniet. Wie bestelt op een terrasje, kan de wijn op de kaart ook even online opzoeken. En voor wie het zich afvraagt: vegetarische wijn smaakt écht niet anders.