Winkel failliet: wat kun je met je cadeaubon?

intertoys-cadeau-26-02-2019-780.jpg

Wat te doen als de winkel waarvan je nog een cadeaubon hebt liggen failliet is gegaan?

Toen bekend werd dat speelgoedketen Intertoys failliet was, wilden veel mensen cadeaubonnen die zij nog thuis hadden liggen inwisselen. Medewerkers van de winkel werden in sommige filialen zelfs belaagd en bespuugd omdat het verzilveren niet altijd mogelijk was door een computerstoring.

Na het faillissement van V&D in februari 2016 maakte een Arnhemse gitaarfabriek bekend cadeaubonnen van het warenhuis aan te nemen. En toen MS Mode ook in 2016  failliet ging, konden klanten hun cadeaukaart nog wel inwisselen, maar alleen als zij voor datzelfde bedrag iets in de winkel kochten, besloot de curator.

Recht op je geld?

Je bent vaak afhankelijk van wat de curator besluit om met de kaarten te doen. Mag dat zomaar, en wat zijn eigenlijk je rechten? Zo'n bon geeft geen recht op geld, maar is een vordering op de winkel waar de bon is gekocht. Je bent dus eigenlijk een schuldeiser. De kans is klein dat je je geld nog terugkrijgt, want je sluit als consument helemaal achteraan in de rij met schuldeisers.

Wat kun je doen?

Je kunt de curator die het faillissement afhandelt je vordering voorleggen. Via het Centraal Insolventieregister kun je achterhalen wie de curator is. Zoek onder rechtspersoon of handelsnaam op de naam van het bedrijf. Stuur de curator een brief, en vergeet niet bewijsstukken - zoals een kopie van de cadeaukaart - bij te voegen.

Bij een doorstart kan het zijn dat cadeaubonnen wel weer geaccepteerd worden, maar dat is niet altijd het geval, en wordt pas duidelijk op het moment van de doorstart.

Wat moet je weten over cadeaubonnen en de geldigheid? Lees de column van Iris Böhm:

Kijk eens kritisch naar je cadeaubonnen

Bron: Radar / Consumentenbond