background branding

Wie zich brandt, moet op de blaren zitten… maar hoe doe je dat zo comfortabel mogelijk?

140722_brandblaar site.jpg

Je hand branden aan een hete pan, kokend water of de oven is enorm vervelend. Eerder schreef Radar over hoe je het beste een brandwond kunt behandelen, wanneer dit gebeurt. Maar hoe zit het eigenlijk na die acute verpleging? Na de wond krijg je meestal namelijk last van brandblaren en die zijn niet zo prettig… 

Disclaimer: doet je wond heel veel pijn en twijfel je wat je het beste kunt doen? Bezoek dan altijd een professional zoals een huisarts die je hiermee verder kan helpen. 

Een brandblaar is een tweedegraads brandwond, die als een blaasje met vocht op je huid ontstaat. Het beste advies is om een brandbaar zoveel mogelijk met rust te laten, maar in de realiteit heb je er vaak last van en wil je hier vanaf komen. 

Behandel de huid rondom je brandblaar

Heb je vooral last van een trekkerig gevoel rondom de brandblaar? Dan is het verstandig om een hydraterende crème, zoals zilversulfadiazine of de brandwondenzalf biafine, te smeren rondom de brandblaar. Op die manier blijft de omliggende huid soepeler en zal het trekkende gevoel wat afnemen. 

Plak vette pleisters op je blaar

Misschien zijn crèmes niet handig op de plek van je brandblaar of zie je dit niet zo zitten. In dat geval kun je ook vette pleisters over vettig verband over je brandblaar plakken. 

Gebruik vers sap uit een aloë verablad

De verse gel/sap uit een aloë verablad staat bekend om zijn heilzame werking. Dit sap wordt dan ook in vele crèmes en zalfjes verwerkt, voor onder andere brandwonden. Maar wat als je gewoon zelf een aloë vera plant in huis hebt? 

Dan breek je zelf gewoon een tak af. Snijd deze open en breng de verse vloeistof aan op je wond. Vervolgens verbind je de wond voorzichtig en laat je het een paar uur zo. Door de aloë vera zal het branderige gevoel verdwijnen. 

Prik je brandblaar niet door

Hoewel veel mensen denken dat een brandblaar het beste doorgeprikt kan worden, doe je dit beter niet. De blaar geeft namelijk de beste bescherming voor de nieuwe huid die onder de blaar aan het ontstaan is. Bovendien is de kans op infecties een stuk groter wanneer de brandblaar open is.