WhatsApp-betaalverzoek van een 'bekende'? Wees op je hoede!

whatsapp-fraude-opgelicht-780.jpg

Oplichters maken geld van hulpvaardige WhatsAppers buit door zich voor te doen als een bekende uit de contactenlijst van het slachtoffer. Opgelicht?! legt uit hoe deze vorm van fraude met betaalverzoeken werkt.

Als een geliefd familielid of goede vriendin je vraagt om wat geld voor te schieten, dan ben je wellicht geneigd om te helpen. Pas echter op als je dat verzoek krijgt via WhatsApp: het kan zijn dat een oplichter zich voordoet als dat familielid of die vriendin! Voor ze het weten zijn slachtoffers duizenden euro's armer.Bekijk de uitleg van deze vorm van fraude in Opgelicht?! (12 september 2017)

Zo werkt de fraude met betaalverzoeken via WhatsApp

Je krijgt via WhatsApp een berichtje. Het komt van een onbekend nummer, maar de bijbehorende profielfoto is van een bekende. Hij of zij legt meteen even uit waarom het nummer niet bekend is. Er volgen wat appjes over koetjes en kalfjes, en de persoon probeert je te bellen via WhatsApp. Daarbij wordt de verbinding echter voortijdig verbroken. Even later komt hij of zij ter zake: of je wil helpen met het betalen van wat rekeningen. Internetbankieren werkt voor die persoon namelijk even niet.

Hulpvaardig als je bent, schiet je het geld voor. Als je later de 'echte versie' van je familielid of vriendin spreekt, blijkt die van niks te weten.

Een bekend nummer dat gebruikt wordt voor deze vorm van fraude is 06 84270835, maar inmiddels worden ook andere nummers gebruikt.

Opgelicht?! legt uit hoe de fraudeur aan gegevens van potentiële slachtoffers en die van hun contactpersonen komt.

Hij of zij maakt gebruik van gegevens die op Marktplaats te vinden zijn. Daar staan vaak de echte naam en telefoonnummer van een verkoper. Die naam tikt de oplichter in op Facebook. Daar ontdekt hij of zij al snel wie familie en vrienden zijn van het beoogde doelwit.

'Er is vaak wel een foto te vinden waar de tekst bij staat: "papa en ik" of iets dergelijks. Ook kan er hier gekeken worden naar de manier van schrijven naar elkaar. In de reacties zie je bijvoorbeeld staan: "Schatje, wat een leuke foto!" en dus gebruikt de oplichter in zijn appje ook de term schatje. Dit voelt dan heel natuurlijk', zo valt te lezen op de site van Opgelicht?!

Van een van die contactpersonen downloadt de oplichter de profielfoto, en die gebruikt hij of zij in de communicatie via WhatsApp.

Katvangers

Bij deze vorm van fraude worden 'katvangers' gebruikt. Een katvanger is iemand wiens naam / adres / rekeningnummer gebruikt wordt om fraude te kunnen plegen. Meer informatie over katvangers vind je in het artikel van Opgelicht?! en op de website www.pasopjepas.nl.

Zo check je of je met een WhatsApp-fraudeur te maken hebt

  • Als je een verzoek krijgt om geld over te maken, neem dan altijd contact op met de bekende via een ander kanaal. Dus als je via WhatsApp een bericht krijgt, bel dan ter controle de afzender via een vast nummer, stuur een e-mail of bel het bij jouw bekende mobiele nummer. Pas als je de bekende via een ander kanaal gesproken hebt, weet je zeker of het vertrouwd is om geld over te maken.
  • Google het telefoonnummer of e-mail-adres waarmee er contact met je opgenomen wordt. Als het nummer vaker gebruikt is voor fraude, kun je hier waarschijnlijk berichten over vinden.

Zo voorkom je dat je het doelwit wordt van WhatsApp-fraude

  • Zet bij je advertentie op Marktplaats niet je telefoonnummer openbaar, maar geef deze pas als je al contact hebt met de mogelijke koper.
  • Scherm je Facebookprofiel zo veel mogelijk af. Zorg dat je profiel niet op openbaar staat, maar bijvoorbeeld alleen leesbaar voor je Facebookvrienden. Let op dat als je je profiel op niet-openbaar zet, dat alle foto's die je voor die tijd openbaar geplaatst hebt, nog wel voor iedereen te zien blijven. Dit moet je handmatig aanpassen.
  • Zorg ervoor dat je vriendenlijst op Facebook ook is afgeschermd, dus alleen zichtbaar voor Facebook-vrienden.
  • Je profielfoto op Facebook is altijd openbaar, ook als je de rest van je Facebookactiviteiten hebt afgeschermd. Neem dus een plaatje waar je niet gelijk herkenbaar op te zien bent.

Bron: Opgelicht?!