Wetsvoorstel: ziekenhuis als dna-databank voor justitie

minster-edith-schippers-wetsvoorstel-dna-databank-780.jpg

Als het aan demissionair minister Schippers van Volksgezondheid ligt, wordt het in de toekomst mogelijk om dna-databanken van ziekenhuizen in te zetten voor strafvorderlijke doeleinden. Vorige week is daarvoor een wetsvoorstel gepresenteerd.

De minister start een internetconsultatie voor het voorstel. Hiermee wordt belanghebbenden en andere geïnteresseerden verzocht om hun suggesties en opmerkingen te plaatsen bij het conceptvoorstel voor een Wet zeggenschap lichaamsmateriaal.

'Zeer uitzonderlijke omstandigheden'

Het wetsvoorstel bevat regels voor het afnemen, bewaren, verstrekken, gebruiken en vernietigen van menselijk materiaal voor andere doeleinden dan medische, zo valt te lezen in de internetconsultatie. Uit de Memorie van toelichting blijkt dat een van die doeleinden strafvordering betreft.

In 'zeer uitzonderlijke omstandigheden' moet het mogelijk worden om lichaamsmateriaal uit de databanken te gebruiken voor de opsporing en vervolging na strafbare feiten.

Onrechtmatig en onwenselijk

Ziekenhuizen, artenfederatie KNMG en de Nederlandse biobanken willen er niet aan: justitie heeft wat hen betreft geen toegang heeft tot lichaamsmateriaal dat is opgeslagen voor zorg of  wetenschappelijk onderzoek - 'nu niet en in de toekomst niet'.

Ook Privacybarometer is kritisch. In een reactie op haar site laat de burgerrechtenbeweging aan de minister weten: 'Het concept-wetsvoorstel introduceert een bevoegdheid voor politie en justitie om gegevens uit de zorg te gebruiken voor de opsporing. Hiervoor perkt u het medisch beroepsgeheim in. In de toelichting toont u op geen enkele manier de noodzaak van deze bevoegdheid aan. De bevoegdheid is onrechtmatig en onwenselijk. Het schaadt het vertrouwen in de zorg en daarmee de toegankelijkheid van de zorg.'

Bron: Tweakers / Privacy Barometer