background branding

Welke thermometer is het meest betrouwbaar?

Speenthermometers, voorhoofdthermometers, oorthermometers, de ouderwetse staafthermometers: je kunt er je lichaamstemperatuur mee meten. Krijg je bij elk type thermometer ook hetzelfde resultaat? En welke meetmethode is het meest betrouwbaar?

Floortje uit Uithoorn werkt al jaren in de ouderenzorg. Ze heeft het vermoeden dat de meting van de oorthermometer soms te wensen overlaat. Floortje heeft regelmatig het vermoeden dat een cliënt koorts heeft. Als ze dat vervolgens wil meten geeft de oorthermometer aan dat dat niet het geval is. Dan probeert ze het bij zichzelf uit. De oorthermometer geeft 36,5 graden aan, terwijl haar lichaamstemperatuur volgens de rectale thermometer 37,5 graden is.

Ziek dochtertje

Floortjes argwaan over de betrouwbaarheid van de oorthermometer wordt nog groter als haar tweejarige dochter ziek wordt en koorts krijgt. Met een rectale thermometer meet ze 39 graden en 's avonds loopt de temperatuur zelfs op tot 40,3 graden.

Ze besluit met haar dochter naar de huisarts te gaan. Daar wordt de temperatuur met een oorthermometer gemeten. Het apparaat geeft 37,7 graden aan. Eenmaal thuis probeert Floortje het nogmaals met de rectale thermometer en deze geeft 39,1 graden koorts aan.

Waar moet je nu mee meten?

Radar vraagt huisarts Bart Timmers waar je nu het beste je temperatuur mee kunt vaststellen. De rectale thermometer staat volgens hem bekend als meest betrouwbaar. Timmers vindt de oorthermometer een goed alternatief, mits je in je achterhoofd houdt dat ze iets kan afwijken van je daadwerkelijke lichaamstemperatuur.