Welke lamp kan ik het beste kopen?

Lamp_22.05.2020.jpg

Als je naar de bouwmarkt gaat om een nieuwe lamp te kopen, loop je tegen een stelling met allerlei doosjes aan. De meeste verkochte lampen zijn spaarlampen en ledlampen, maar hier blijft het niet bij. Lampen verschillen onder andere in lichtkleur, felheid, energiezuinigheid én prijs. 
 

Voordat je een lamp koopt, moet je weten welke lampen tot je keuze behoren. Een deel van de lampen valt al af vanwege een verkeerde fitting. Ook als de dimbare lamp wilt, vallen de lampen die niet dimbaar zijn af. 

Fitting

Er zijn verschillende soorten fittings. De E27 is de meest gebruikelijke fitting voor lampen in en rond het huis. Dit is een schroeffitting. De E14 is een kleinere schroeffitting voor schemerlampen en spotjes. GU fittingen zijn alleen bedoeld voor spots.

Dimbaar of niet?

Niet alle lampen zijn dimbaar. Als de lamp dimbaar is, staat er een tekentje op dat lijkt op een ronde dimknop, zo niet, dan staat door dit tekentje een kruis. Maar let op, ook als een lamp dimbaar is, is het niet vanzelfsprekend dat de lamp op jouw dimmer werkt. Als er een sterretje bij het tekentje staat, werkt de lamp niet op iedere dimmer. Op de website van de lampenfabrikant kun je controleren of de lamp op jouw dimmer werkt. 

Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn voor een groot deel uit de handel gehaald. In sommige winkels worden nog oude voorraden verkocht, maar het kopen van een halogeenlamp is niet aan te raden. Ze zijn wel goedkoper in aanschaf, maar heel duur in gebruik, omdat ze erg onzuinig zijn. Wel kunnen ze altijd gedimd worden en geven ze warm licht. Als je een warme dimbare lamp wilt, kun je beter kiezen voor een ledlamp. 

Ledlamp

De ledlamp wordt vaak als fel wit licht gezien, maar zijn zijn er ook ledlampen op de markt met warmer licht. Ledlampen zijn vaak dimbaar. Let wel op als je een oude dimmer hebt, want de kans is groot dat deze niet werken voor ledlampen, omdat ze een hoog minimumvermogen vereisen. Een ledlamp niet haalt dit minimumvermogen niet, omdat de lamp veel minder energie verbruikt. 

Ledlampen duurder in aanschaf, maar dus wel energiezuinig. Bovendien gaan ze het langst mee. Sommige lampen beweren tot wel vijftig jaar mee te gaan. Als een ledlamp minder dan een jaar meegaat, kun je ermee terug naar de winkel, mits je de bon nog hebt. 

Spaarlamp

Naast ledlampen worden er ook nog spaarlampen verkocht. Deze verliezen aan populariteit. Spaarlampen zijn vaak niet dimbaar, starten langzaam op en kunnen niet tegen te vaak aan en uit zetten. Verder zit er kwik in een spaarlamp, wat alleen vrij kan komen als je de lamp stuk laat vallen. Als je een spaarlamp laat vallen is de kans op breken groter. Ledlampen zijn erg sterk en breken niet snel. Spaarlampen waren een goedkoper alternatief voor ledlampen, maar ledlampen worden steeds goedkoper. Je kunt het beste kiezen voor een ledlamp.

Lumen

De felheid van ledlampen wordt aangegeven in Lumen, niet in Watt. Vaak staat op de verpakking nog wel een vergelijking met het aantal Watt. Hoe lager het aantal Lumen, hoe minder fel de lamp is. Met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp.

Lichtkleur

Op de verpakking van lampen is ook te zien welke lichtkleur een ledlamp heeft. Dit wordt aangegeven in Kelvin, ofwel K. Lampen van 2700 Kelvin of minder geven warm licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder licht de lamp geeft. 

Bron: Consumentenbond