background branding

Welke budget-kamado komt het beste uit onze barbecuetest?

Kamado's zijn populaire barbecues, maar kunnen soms ontzettend duur zijn. Er zijn een aantal budgetversies op de markt, maar kun je daar even goed op barbecueën? Wat zijn de verschillen? Waar moet je op letten? En welke van de vijf komt het beste uit onze test?

Een kamado is eigenlijk een keramiek ei: een dikwandige pot met grill, gebaseerd op de kookpotten uit het oude Azië. Het is een soort oven waarin vlees, vis en groenten een rijk rookaroma krijgen. Het principe van een kamado is simpel: het werkt met vuur en zuurstof. Hoe meer lucht (zuurstof) je toevoegt via het schuifje (luchtrooster) onderin de pot, des te warmer de kamado van binnen wordt. Die warme lucht wordt langs het grillrooster afgevoerd naar de bovenkant (de schoorsteen). 

Dus hoe vaker je de klep open doet, hoe meer lucht je toevoegt en hoe warmer de binnenkant wordt. De rook in de koepel geeft extra smaaksensatie aan het eten en je kunt eventueel eikenhouten snippers toevoegen voor nog meer rooksmaak. 

Kamado kan prijzig zijn, populair bij dieven

Nederlanders barbecueën sinds de jaren '60, toen de rage uit Amerika kwam overwaaien. Bij ons smeult het houtskool gemiddeld zes tot zeven keer per jaar, terwijl in Denemarken en Duitsland mensen jaarlijks twintig tot veertig keer de braai aansteken, en in Amerika zelfs wekelijks. Toen de Big Green Egg op de markt kwam, zag je ook een verschuiving in Nederland. We barbecueën vaker en nu zelfs in de winter! 

Zo'n 'groen ei' is te koop vanaf 700 tot zelfs 4000 euro. En is daarom ook uitermate populair onder dieven, die ze ze regelmatig uit tuinen stelen (ondanks hun enorme gewicht). Daarom bij Radar de vraag: kun je ook een prima kamado kopen voor een budgetprijs, die niet wordt gejat?

Vijf kamado's getest

Radar test vijf budget-kamado's met een prijs tussen 199 en 349 euro. Alle vijf hebben een grilloppervlak tussen 32 en 34 centimeter en zijn geschikt voor drie tot maximaal vier personen. De lichtste kamado van Grill Care weegt 30,5 kilo en de zwaarste van het merk Grill Guru weegt 43 kilo. Bij het begin van de test komen we tot de vervelende ontdekking dat de thermometer van de Grill Guru niet werkt. Jammer, nieuw uit de doos.

Deze vijf exemplaren gaan we 'grillen':

  • Fonteyn Kamado Shorty 15" black. Wij betaalden 249 euro.   
  • Keij Kamado BBQ Blue Compact (15 inch): 349 euro
  • Hornbach Inferno Kamado Compact zwart: 199 euro 
  • Grill Care Kamado 14 inch: 199 euro
  • Grill Guru Classic Compact barbecue: 349 euro 

De uitslag van de test vind je in de tabel onderaan het artikel.

Panel van drie experts

Ons panel bestaat uit drie barbecue-experts. 

  1. Julius Jaspers. Kok, fervent barbecueër en auteur van diverse barbecueboeken. Hij wordt ook wel de bbq-koning van Nederland genoemd. 
  2. Arjan Olsder, een man van techniek. Voor de site JustforKoks.nl test hij vele barbecues per jaar en organiseert hij de Beste BBQ van het Jaar verkiezing. Hij geeft ook vijf superhandige tips voor je eerste kamado
  3. Jeanette Rijnbeek bewijst dat barbecueën niet alleen voor mannen is. Ze bedient moeiteloos meerdere bbq's tegelijk en doet mee aan bbq-wedstrijden geeft bbq-workshops. 

Culinair barbecueën

We kiezen in deze kamado-test niet voor de standaard hamburger, saté, shaslick en worst. Nee, we gaan voor culinaire uitdagingen: gegrilde courgette en paprika, butterflied chicken, bavette op Oosterse wijze gemarineerd en verse pizza. Julius Jaspers heeft zelf procureur (pulled pork) bereid. Dit stukje varkensnek gaart acht tot tien uur langzaam op een kamado, zodat het vlees in strengen uit elkaar valt. Low en slow cooking is voor Jaspers de ultieme reden om een kamado aan te schaffen. Je vlees blijft sappig en behoudt veel smaak.  

Lees hier het heerlijke recept van Julius Jaspers.

'Kamado verlengstuk van je keuken'

'Wie de voordelen van een kamado ontdekt, gaat op een andere manier koken. Je gebruikt hem als alternatief voor je oven. Je kunt er lekker brood, pizza, taart of zelfs soep op maken. Je kamado wordt een verlengstuk van je keuken. Hij is er dus niet alleen voor vlees', zegt Rijnbeek, die dagelijks de barbecue aansteekt. 'Ik kook (bijna) niet meer op gas. Alleen als ik iets heel snel moet klaar maken voor de kinderen.' En hoe groter de kamado, des te duurder de prijs. Voordeel is dat je minder vaak houtskool hoeft bij te vullen en dat die ook geschikt is als voor grotere gezelschappen, handig als je na corona weer al je vrienden en familie mag uitnodigen. 

Verschil kamado met een 'bolletjesbarbecue'?

Het grote verschil tussen een kamado en de traditionele barbecue (zo'n bolletje) is dat een kamado minder gevoelig is voor de buitentemperatuur, omdat die volledig is afgesloten. Hierdoor wordt je vlees, vis of groenten rondom mooi gaar, droogt je eten niet uit en blijft het voedsel sappig. 'De tijden van het 'cremeren' van een zwartgeblakerd speklapje, gortdroog of halfrauw sateetje zijn voorbij', zegt Rijnbeek. 

Budget-kamado net zo goed als A-merk?

Radar wil weten of een budget-variant net zo goed werkt als een kamado van een A-merk. Volgens onze experts is de prijs van de kamado niet belangrijk. Je kunt op een budgetbarbecue net zulke lekkere gerechten maken als de allerduurste variant. Wat wel essentieel is: de kwaliteit, de soort en grootte van de 'kolen' (houtskool), net zoals de kwaliteit van de aanmaakblokjes. Goedkope aanmaakblokjes met paraffine geven een vieze smaak aan het eten en trekken in het keramiek. En hetzelfde geldt voor de ingrediënten: koop liever een klein stukje kwaliteitsvlees dan goedkope kiloknallers. En eet niet alleen vlees, je kunt ook heerlijk barbecueën met groenten en fruit!

Waar komt prijsverschil vandaan?

Arjan Olsder zegt: 'Het grote verschil tussen een A-merk en een budget-kamado, is de kwaliteit van het keramiek (cordieriet), de afwerking van de scharnieren, hoe de deksel sluit (met vilt of carbonfiber) en het opdrogen van de verf. Het prijsverschil zit in de duurzaamheid, langere garantie, afwerking, de gebruikte materialen, betere controle en service. Bij het hogere segment worden er standaard veel meer accessoires meegeleverd, die je ook jaren later nog opnieuw kunt bestellen als iets stuk gaat. De budgetbarbecues komen uit China en elke levering is anders. Vaak zit in de doos alleen een kamado en een rooster en moet je alle accessoires los bestellen.' 

Rijnbeek vult hem aan: 'Het gaat om de smaak en de kwaliteit van de te bereide producten. Je kunt op iedere budgetbarbecue een goede maaltijd maken. Het grote verschil tussen een dure en een budget is dat een dure geschikt is voor professioneel en intensief (veelvuldig) gebruik.' 

Werk van laagste naar hoogste temperatuur

Volgens Julius Jaspers is het ook belangrijk om te werken van het koudste naar het warmste gerecht. 'Met een kamado is het geen enkel probleem om het ding heet op te stoken. Terugkoelen is een drama. Hij is in een mum van tijd 100 graden warmer, maar je bent al snel een uur bezig om de warmte te laten afkoelen. Dus als je verschillende gerechten (bijvoorbeeld zoals wij groenten, vlees en pizza) wilt klaar maken, moet je goed kijken naar de juiste volgorde. Begin met de laagste temperatuur en werk toe naar de hoogste temperatuur.' Bij het afbakken van een pizza zit je al snel op 300 graden, dus het kan wel even duren voordat die weer is afgekoeld naar 100 graden.

Fahrenheit of Celcius

Nog een ander punt waar je goed op moet letten zijn de temperatuurmeters. 'Je ziet hier hele grote getallen. Dan denk je nou eens lekker overzichtelijk. Maar dat zijn graden Fahrenheit en niet de graden Celsius. Graden Celsius is natuurlijk waar we bij Nederlandse receptuur opletten. Een tip voor de fabrikanten: als je toch in Nederland gaat verkopen zet die Celsius echt even vooraan', zegt Olsder. 

Losse 'plate setter' en pizzaplaat is een must

We vullen de vijf barbecues met kwaliteitskolen. Na een kwartiertje zijn de barbecues op de juiste temperatuur voor ons rondje groenten. We bereiden op alle vijf de kamado's vier dezelfde gerechten. Ze doen het allemaal prima, alleen is de ene sneller klaar dan de andere. 

Het panel vindt een plate setter en heat deflector, ook verkocht als pizzaplaat, wel een must. Zo kun je indirect grillen. Essentieel voor slow cooking, maar ook voor het egaal verwarmen van een pizza. Als we de pizzasteen zonder plate setter en extra pizzaplaat direct op het RVS-grillrooster leggen, verbrandt de onderkant van de pizza terwijl de kaas aan de bovenzijde nog niet is gesmolten. Met als resultaat verbrande, zwartgeblakerde bodems! 

Alleen de twee duurste: de Keij Kamado en de Grill Guru hebben standaard een plate setter en een pizzaplaat in de doos. Bij de overige drie moet je die er los bij kopen voor twee tot drie tientjes. We wagen een nieuwe poging met plate setter en twee pizzaplaten en we smullen van overheerlijke pizzapunten. 

Grill Care: meningen lopen uiteen

De meningen van ons panel lopen flink uiteen. Julius Jaspers is erg onder de indruk van de Grill Care en roept die uit als zijn favoriet. Hij geeft de kleine rakker een 7. 'De deksel sluit het beste, de temperatuur is lekker snel te regelen en de luchttoevoer en afvoer zijn dik in orde. Het onderstel is lullig en de los te bestellen pizzasteen van 21 cm is erg klein en een plate setter ontbreekt', zegt onze kok. 

De overige twee testers zijn minder enthousiast over deze 'tijger'. Rijnbeek vindt de hogere pootjes wiebelig en onstabiel. Bij het openen van de deksel kan die makkelijk omvallen. Ze zegt tijdens de test: 'Ik vind dit eerder een oven met kolen. Hij is compact, functioneel, maar door zijn kleine formaat lastiger te sturen in temperatuur. Wel is de luchttoevoer en afvoer makkelijk te regelen via de vaste margrietschijf.' Als grote voordeel valt de afzuiging via de schoorsteen niet steeds dicht als je de koepel opent. 

Jaspers grapt: 'Het leuke van barbecueën op een kleine kamado is dat je dat heel goed met z'n tweeën kunt doen. De ene draait het vlees om en de ander doet tot het klepje weer open iedere keer. Behalve bij de nummer vier. Dat is wat betreft samen samenwerken een beetje saai.' 

Olsder geeft de Grill Care als eindcijfer een 3. 'De deksel is krap en de scharnier in de deksel wankelt iets. De schoorsteen kan niet helemaal open en de pot is zeer ondiep, je hebt geen extra vuurring waardoor slow cooking niet mogelijk is en handvatten ontbreken, waardoor je hem niet makkelijk kunt verplaatsen', is zijn strenge oordeel. En de uitvoering is karig. Je moet een losse pizzasteen en plate setter kopen voor 36,50 euro en de pizzasteen heeft een ieniemienie dwarsdoorsnede van slechts 21 centimeter.  

Hornbach: verbazing over prijs

Hornbach is de favoriet van Olsder en krijgt een 9. De Inferno met de ondertitel 'Hotter than hell' sluit goed. 'Net metaalwerk en goede vering in de scharnieren. De thermometer heeft een ontluchtingsgaatje, zodat eventueel condens kan ontsnappen en je thermometer niet na 1 of 2 jaar stuk gaat. Ook de pot van keramiek vertoont weinig craquelé en is netjes afgewerkt', zegt Olsder. 

Rijnbeek merkt op dat de thermometer vrij nauwkeurig meet en dat er een vonkenvanger is bij de luchtinlaat. 'De deksel sluit goed, de constructie is solide. Mooie, stabiele barbecue, prettig in gebruik. Door de karige uitvoering en het ontbreken van een plate setter en pizzasteen is indirect grillen niet mogelijk en verbrandt je pizzabodem als je de steen direct bovenop het rooster legt.' Die accessoires kun je samen bestellen voor 34,95 euro extra. Dat kan er wel vanaf met een aanschafprijs van 199 euro. 

Rijnbeek en Olsder reageren na afloop verbaasd over deze lage prijs. Jaspers vindt de Inferno prima werken en geeft een voldoende. Bij het grillen van de courgette gaf deze het beste resultaat.

Fonteyn: enthousiasme over prestaties, deksel 'aan de slappe kant'

Pitmaster Rijnbeek loopt het meest warm voor de Fonteyn kamado. 'De afwerking is mooi, goede stabiele setting. De deksel is een beetje wiebelig en zwaar en sluit niet helemaal lekker. De madeliefschijf werkt niet optimaal, maar de kamado is makkelijk in gebruik.' 

Olsder is ook enthousiast over de Fonteyn: 'Deksel sluit goed, prima metaalwerk en goede vering en ook de luchttoevoer en afvoer sluit goed af.' Jaspers vindt de sluiting van de deksel aan de slappe kant, maar de temperatuur en luchttoevoer en afvoer zijn goed te regelen.'

De V&D-shop biedt deze Fonteyn-bbq aan voor 249 euro, terwijl die op de officiële site in de aanbieding is voor 299 euro! Voor 34 euro extra bestel je een losse plate setter met pizzasteen.

Grill Guru: kapotte thermometer

Deze kamado begint met een handicap aan de test. Grill Guru heeft een kapotte thermometer, waardoor het regelen van de temperatuur een gokje is. Gelukkig hebben Jaspers en Rijnbeek een kernthermometer. 'Onmisbaar bij het barbecuën', zegt Jaspers. Een thermometer koop je voor twee tientjes in de kookwinkel. 

Rijnbeek vindt de pot netjes afgewerkt, maar de deksel helt over naar achteren als je hem opent, waardoor die instabiel aanvoelt. 'Het is een diesel, die langzaam op gang komt en goed op temperatuur blijft. We moeten barbecueën op gevoel vanwege de kapotte thermometer, maar dit kan een incident zijn. De madeliefschijf zit los en is onhandig.' 

Ook Jaspers en Olsder vinden dat de klep te ver naar achteren open gaat. En Olsder heeft het gevoel dat de scharnier iets scheef lijkt te zitten. Voor die 349 euro krijg je standaard een uitgebreid accessoirepakket geleverd met een plate setter, pizzaplaat van 26 centimeter doorsnede voor direct en indirect grillen, aspook en afdek/regenhoes.  

Keij: sluiting niet prettig

Jaspers en Olsder vinden de koolstof tube-sluiting van de Keij kamado niet prettig. 'Geef mij maar vilt. Hierdoor gaat de deksel niet goed dicht en blijft het RVS-rooster erin hangen', zegt Jaspers. Ook Rijnbeek stoort zich aan de sluiting. 'Als je rooster er zo in blijft hangen, kan dat gevaarlijk zijn. En de temperatuur is ook moeilijker te regelen, omdat er valse lucht bijkomt via de slechte sluiting.' 

Olsder zegt dat plastic (HDPE) handvatten er minder fraai uitzien dan houten, 'maar ze worden wel minder snel lelijk als je je kamado buiten in de tuin laat staan'. De afwerking is netjes en je krijgt standaard een uitgebreid accessoirepakket met plate setter met pizzaplaat van 26 centimeter, roostertang, aspook en afdekhoes. De leverancier geeft bij onze bestelling gratis 4 kilo houtskool, 192 aanmaakblokjes en een zakje smoking wood oak chips erbij.

Conclusie: elke barbecue geschikt, externe factoren van belang

Volgens ons panel kun je op elke prijscategorie prima barbecueën. Qua smaak, sappigheid waren er weinig onderlinge verschillen tussen de vijf geteste barbecues. Jeanette zegt: 'It's the cook who's cooking!' Het eindresultaat hangt ook af van de producten die je erop legt, de soort kolen die je gebruikt en de aanmaakblokjes. Geen enkele barbecue heeft een gietijzeren rooster en dat hoeft ook niet. 'Leuk accessoires voor mooie grillstreepjes, maar niet geschikt voor slow cooking. Je loopt het risico dat de buitenkant dan te hard gaat en je harde of verbrande stukjes krijgt', zegt Jaspers.

Niet geschikt voor low en slow

Wat ons panel verder opvalt: als je op hoge temperaturen grilt, zijn de kolen snel op. We moeten voor de bavette alweer de kolen bijvullen. Vier van de vijf deksels zijn slap en de madeliefschijven vallen makkelijk dicht als je de klep open doet. Jaspers vindt alle pizzastenen te klein. Volgens Rijnbeek zijn deze budget-modellen geschikt voor hot en fast grillen, maar niet allemaal voor low en slow. Bij de kleine Grill Care ontbreekt zelfs de vuurring, dus hier kun je alleen maar direct grillen en is slow cooking niet mogelijk. 

Uitslag Radar kamado-barbecuetest

Hieronder vind je de winnaars en verliezers van onze barbecuetest. 

uitslag-barbecuetest-05042021.jpg
Uitslag barbecuetest.

Reacties van deelnemers

Naar aanleiding van onze uitzending heeft Grill Care het volgende laten weten: 'We hebben met veel plezier de uitzending bekeken. Ondanks plek vijf en het missen van de plate setter heeft ons kleinste model zich aardig staande gehouden. We hebben al verschillende reacties gehad van onze klanten en bekenden over de uitzending.'

Wil jij gaan barbecueën met een kamado?

Heb je thuis een kamado, of ben je van plan er eentje aan te schaffen? Arjan Olsder geeft je vijf handige tips voor goed gebruik van een kamado!

Forumreacties

9
  • Door Radar

De kamado is een gewilde barbecue waar soms een flink prijskaartje aan hangt. Gelukkig zijn er ook budgetversies, maar doen die het even goed? Radar stelde een testpanel van drie barbecue-experts samen dat vijf budgetkamado’s test. Kijk hier het item over de kamado's terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/welke-budget-kamado-komt-het-beste-uit-onze-barbecuetest/ Wat is jouw ervaring met een kamado?

  • Door 16again

De kippetjes 🐓🐔op de barbecue waren toch geen plofkippen.
Ik zie in het item vooral plofmensen

  • Door Noël Maesen

Een eigenaardige vraag misschien: kan ik daar ook een brood in bakken en dit omdat de smaak, kruiden op de houtskool De krokante korst: het brood van een houtoven van vroeger.